’Nee’ tegen ongezonde verleidingen
Volgens partijen als foodwatch, kinderarts-intensivist Koen Joosten (Erasmus MC) en multidisciplinair hoogleraar volksgezondheid Jaap Seidell (VU Amsterdam) leven we in een obesogene omgeving waarin mensen moeilijk weerstand kunnen bieden aan ongezonde voeding. Nee zeggen tegen al die verleidingen is moeilijk.

Dit is te zien aan de obesitascijfers. Ongeveer de helft van de Nederlanders is te zwaar. Covid-19 onderstreept het belang van je gezondheid nog eens extra. Weerstand verhogen door gezond(er) te leven, lijkt te helpen om niet, of minder ernstig, ziek te worden, zegt onder meer de Rotterdamse internist-endocrinoloog, praktiserend ziekenhuisarts en leefstijlgeneeskundige Liesbeth van Rossum. Leefstijlgerelateerde aandoeningen leiden ook tot meer complicaties bij Covid-19.

Tijdens de coronapandemie is een deel van de Nederlandse huishoudens anders gaan eten: een vijfde eet meer groente en fruit, minder snacks en alcohol. Zo’n 10% eet juist ongezonder: meer snacks, vaker afhalen of laten bezorgen en meer alcohol.

Met de Gezonde Innovatie Awards willen we de gezonde trend stimuleren en versterken.

De eerste editie: 150 aanmeldingen en 15.000 stemmen!
Uit de ruim 150 aanmeldingen van 2020 nomineerde de vakjury 9 initiatieven en 22 producten. Consumenten brachten maar liefst 15.000 stemmen uit op hun favorieten, zoals Beleef het en eet het! en Cholfitty-kaas van De Ruurhoeve. De jury bepaalde de jurywinnaars, waaronder de Groente & Fruitbrigade en Tomaat Americain van Groentegoed.

Willem van Prooijen, voorzitter van de Groente & Fruitbrigade, is bijzonder trots op de erkenning van zowel jury (nr. 1) als publiek (nr. 3): “Deze prijs is een kroon op het werk van al onze vrijwilligers, leveranciers en anderen die zich hiervoor belangeloos inzetten.”

Phaedra Mensen, oprichter van Spoony (nr. 2 bij consumenten en jury), is “heel blij” met haar drie prijzen. Spoony combineert groente met eetspelletjes om kinderen er meer van te laten eten. “Deze award geeft ons als startup geloofwaardigheid en onderscheid ten opzichte van andere initiatieven.” Dankzij feedback van de jury verbeterde Mensen haar producten en strategie: “Mijn producten passen nu beter bij de behoeften van de afzetkanalen.”

Nieuwsgierig naar de awards?
De Gezonde Innovatie Awards kennen twee categorieën:
  • Producten die het beste passen binnen een gezonder eetpatroon

  • Initiatieven die het meest aansporen tot een gezonder eetpatroon


  • Zo doe je mee
    Stap 1. Aanmelden Stuur voor zondag 31 oktober 2021 een mail naar bianca@foodlog.nl. Zet daarin de naam van het product of initiatief en je eigen contactgegevens. Foodlog of FoodPersonality neemt contact met je op over verdere afwikkeling van je inschrijving.

    Stap 2. Nomineren Uit alle aanmeldingen selecteert een vakjury de genomineerden. Half november horen alle aanmelders of ze op deze short list staan.

    Stap 3. Publieksstemming Foodlog en FoodPersonality vragen het Nederlandse publiek om hun favorieten te kiezen. Stemmen kan vanaf 13 december tot en met 16 januari. Je leest erover op Foodlog en FoodPersonality.

    Stap 4. Jurybeoordeling Ook de vakjury kiest zijn favoriete producten en initiatieven.

    Stap 5. Uitreiking Begin februari 2022 reiken Foodlog en FoodPersonality de publieks- en juryprijzen uit. De precieze invulling is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom Covid-19. We houden je hiervan op de hoogte.

    Samenwerking Foodlog en FoodPersonality
    Als vakblad voor de retail en fast-moving consumer goods-sector (fmcg), krijgt FoodPersonality alles mee over nieuwe producten en de plek waar consumenten deze het meest kopen: de supermarkt. Mede-initiatiefnemer Mark Peeters (FoodPersonality) legt uit waarom hij deze Awards belangrijk vindt: “Ik zie veel producten gericht op gezondheid voorbijkomen, sommigen goed, anderen kunnen beter. Op het gebied van gezondheid is nog veel te winnen. Producenten, die een product maken dat past in een gezondere leefstijl en op de schappen van de supermarkten, kunnen een verschil maken. Zij verdienen wat mij betreft een compliment.”

    Foodlog voert dagelijks gesprekken over gezondheid en de uitdagingen die daarbij horen. “Gezond eten is meer dan alleen het product en vraagt een integrale aanpak. Denk aan de ongezonde voedselomgeving waarin het lastig - zo niet onmogelijk - is gezonde keuzes te maken. Daarom willen we ook initiatieven aanmoedigen vooral door te gaan”, zegt Bianca van der Ha, projectmanager bij Foodlog en mede-initiator van de Gezonde Innovatie Awards.
    Dit artikel afdrukken