Zo’n 60 tot 70% van de mensen eet nog hetzelfde, vertelt WUR-onderzoeker consumentengedrag Marleen Onwezen op NPO Radio 1 (3.5). Zo’n 22% at gezonder: meer groente en fruit, minder snacks en alcohol. Ook werden er meer streek- en seizoensproducten gekocht en minder voedsel weggegooid. Ongeveer 12% at ongezonder: meer snacks, vaker afhalen of laten bezorgen en meer alcohol. De verschuivingen, positief en negatief, zijn vooral te zien bij jongeren, mensen met overgewicht en mensen met een slechte mentale gezondheid.
Onwezen noemt de groep die slechter is gaan eten zorgelijk, vooral omdat dat mensen zijn die toch al kwetsbaar waren. “Denk aan mensen met lagere inkomens, mensen die toch al last hadden van obesitas of een slechtere mentale gezondheid.”
De uitkomsten lijken niet schokkend, maar gedragsverandering richting een duurzamer of gezonder eetpatroon is normaliter heel moeilijk te bewerkstelligen. Dat maakt de verschuivingen op zo’n schaal bijzonder, aldus Onwezen. Volgens Onwezen kunnen we leren van deze verschuivingen voor voedselverandering in de praktijk.
Meer vleeswaren in België
Na jaren van een licht dalende trend aten Belgen afgelopen jaar 8% meer vleeswaren aan de keukentafel en gaven zij er 13% meer aan uit. Dat blijkt uit gegevens van VLAM, schrijft VILT (2.1). Bijna alle Belgische gezinnen (99%) kochten in 2020 vleeswaren. Aldi en Lidl profiteerden van de trend, 36% van het vleeswarenvolume passeert bij de hard discounters langs de kassa, ongeveer net zoveel als bij hypermarkten en supermarkten.
De coronacrisis pakt voor de Belgische supermarkt Colruyt niet heel goed uit. Uit de jaarcijfers blijkt dat Colruyt Group marktaandeel verloor aan concurrenten, schrijft Distrifood (1.1). De omzet van de Belgische discounter steeg wel met 3,7% tot meer dan €9,9 miljard, maar dat vertaalde zich in een dalende winst. De winstmarges bleven stabiel dankzij een eenmalige meevaller, maar die kon een daling van de koers van het aandeel op de Brusselse beurs niet voorkomen. De verklaring ligt hoogstwaarschijnlijk bij buurtwinkels. Colruyt heeft verhoudingsgewijs minder buurtwinkels dan zijn concurrenten en precies die winkels deden het tijdens de crisis beter dan andere formules.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
FrieslandCampina verwacht effect van heropening horeca
FoodHolland -
Covid 19 : fini le masque en extérieur !
FranceTVInfo -
Werkgevers blij met aanpassing thuiswerkadvies
Het Financieele Dagblad -
‘Seizoenseffect’ corona is groter dan gedacht: virus gevoeliger voor mooi weer
de Volkskrant -
Kwetsbare groepen zijn slechter gaan eten tijdens corona
NPO Radio 1 -
Coronakilo's: 10 tips om ze weer kwijt te raken
Knack -
Helft van de vrijgezellen wil door corona geen onenightstands meer
De Telegraaf
4. Overig
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Waarom zou ik?
#5 En nog weet je niet wat de gemiddelde gezondheid was van de verschillende groepen...
Nee Otto, ik ben geen VK abonnee.
Maar overal wordt dit rondgebazuind. Het idee dat door mooi weer en zon Het Virus op de vlucht slaat klopt niet. Kijk maar naar de van de stranden in de buitenlucht uit Portugal teruggekeerden of de inwoners van bijv. Nickerie. Bij arme mensen, zeker in warme rurale gebieden in oorden met slechte infrastructuur, is geen airconditioning. Bovendien ontvochtigt airco de lucht. Droge(re) lucht zijn alle virussen gek op.
Maar ‘t kan misschien nog meer van luchthavens komen: sinds oudsher DE overdrachts plek van virussen en bacillen. Eind sept./begin okt. vliegen ook – na al die zo begeerde (inter)continentale vakanties – de cijfers weer fluks omhoog. Prof. Dr. Kuipers zegt ’t zelf.
Theo #1 Heb je het artikel ook gelezen (al dan niet met F5 en ESC)? Het lijkt te kloppen, maar het hangt af van wat de mensen gaan doen bij mooi weer: met z'n allen vanwege de hitte binnen bij de airco zitten die hergebruikte lucht met aerosolen laat rondcirkelen (zoals in de hete landen) of met z'n allen naar buiten rennen om te gaan wandelen/fietsen/zonnebaden/sporten (zoals hier). Bij de eerste stijgen de aantallen, bij de tweede dalen ze.
Buiten zitten (demonstreren, feestje, voetbal etc) veroorzaakt 1 op de 1000 of zelfs slechts 1 op de 2000 besmettingen, volledig onnodig, verspillend en zelfs nadelig om daarop te handhaven dus.
‘Misschien hadden ze wel dit’ of ‘misschien hadden sommigen wel dat’.
Als ‘de wetenschap’ de koele cijfers presenteert is er voor bias geen ruimte meer lijkt me.
Eventjes napluizen:
Van de 23.206 ‘Delta gevallen’ die in het hospitaal belandden waren er 19.573 niet ingeënt.
Van die gingen er 23 (0,1175% ) dood.
Maar, van de 13.633 patiënten die met 1 of 2 doses waren geprikt stierven er 19 (0,1393%).
Dit ligt dus 18,6% hoger dan bij de niet geprikten.
Van de 5.393 patiënten die 1x geprikt zijn stierven er 7 (0,1297%.
Van de 1.785 patiënten dubbel geprikten die hun 2e vaccin 14 dagen voor de opname hadden ontvangen stierven er 12 (0,6722%).
Dit aantal ligt 5,72 keer hoger dan voor de nooit geprikte patiënten.
Je kan het ook zo zien:
als alle 33.206 patiënten volledig gevaccineerd geweest waren zouden er 223 doden zijn geweest.