Zelfs de meest bewuste consument beheerst zijn voedingskeuzes niet volledig. Wanneer, wat en hoeveel we eten is meestal het gevolg van onbewuste beslissingen. Dit kan verklaren waarom het volgen van een dieet op lange termijn zo moeilijk is. Tevens lijkt het de reden waarom obesitas blijft toenemen en waarom het geen enkel land is gelukt om obesitas succesvol te bestrijden.

Factoren
Langzamerhand komt er steeds meer inzicht in de factoren die een rol spelen bij beslissingen over eten. Onze voorkeur voor zoete etenswaren is aangeboren. De voedingsindustrie speelt in op onze voorliefde voor suiker, vet, zout en andere smaakmakers, terwijl juist de voedingsstoffen die we nodig hebben om ons vol en voldaan te voelen, zoals eiwitten en vezels, in het bewerkingsproces verloren gaan. Daarom eten we met graagte door en is het lastig om voedselinname te beperken.

Onze leefomgeving is erop gericht om ons meer te laten eten, niet minder.
Ook marketing speelt een rol. Bedrijven leggen in hun campagnes de nadruk op de relatie tussen hun product en plezier en geluk. Een onderzoek toont aan dat kinderen echt geloven dat het product met hun favoriete tekenfilmfiguur lekkerder smaakt. De omgeving bepaalt een groot deel van de verkeerde voedingskeuzes. Porties worden groter, snacks zijn vaak niet duur, makkelijk te verkrijgen en liggen goed in het zicht. Kant-en-klaar maaltijden zijn snel te bereiden en nodigen daardoor uit om er teveel van te eten. Onze leefomgeving is erop gericht om ons meer te laten eten, niet minder.

Nieuw beleid
Het goede nieuws is dat er steeds meer aandacht is voor de omgeving als bepalende factor bij het maken van eetkeuzes. Beleidsmakers raken er steeds meer van overtuigd dat obesitas geen individueel probleem is en dat mensen slechts beperkt verantwoordelijk zijn voor de keuzes die ze maken. Voorbeelden van nieuw beleid zijn het uit het zicht plaatsen van snoep, het vermelden van calorieën op de menukaart en het verwijderen van junk food van scholen. Zo creëren we een omgeving die ons minder uitnodigt om ongezond te eten, zeggen Christina Roberto en Mary Gorski op Medical Express.

Fotocredits: hy-vee, Dean Hochman
Dit artikel afdrukken