We zijn nog in de beginfase, maar we denken dat het immuunsysteem van de zwaarst getroffen coronapatiënten eigenlijk al was uitgeput voor de besmettingHoewel nog veel onzeker is, lijkt er een verband tussen leefstijlgerelateerde aandoeningen (zoals obesitas, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes) en de ernst van de coronaziekteverschijnselen. Hanneke Molema (Lifestyle4Health) zegt hierover: “de coronapandemie – en meest recente wetenschappelijke inzichten – bevestigen dat leefstijl, leefomgeving en leefstijlgeneeskunde van cruciaal belang zijn voor een gezonde samenleving, juist nu.”
Een soortgelijke boodschap klinkt vanuit Arts en Leefstijl. De vereniging schrijft, mede namens bijna 1.900 zorgprofessionals, een brief aan staatssecretaris Paul Blokhuis waarin zij aandacht vraagt voor leefstijlgeneeskunde. “Handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, 1,5 meter afstand houden, geen handen schudden, thuis werken en drukte vermijden. De basisregels voor iedereen zijn helder. In deze lijst ontbreekt in onze ogen echter een vitale maatregel, namelijk gezond leven. Als leefstijl ooit op de agenda zou moeten staan, dan is het nu.”
Uitgeput immuunsysteem
Mensen met leefstijlgerelateerde ziekten lopen een hoger risico op een ernstiger verloop van Covid-19. Dergelijke aandoeningen leiden namelijk tot een ontregeling van de stofwisseling met een chronisch ontstekingsproces tot gevolg. Het immuunsysteem raakt overbelast en uitgeput, en heeft daarom niet meer voldoende capaciteit om infectieziekten - zoals het nieuwe Covid-19 - te bestrijden. “Vergelijk het met een elastiekje dat continu op spanning staat; het kan niet meer meestretchen wanneer er nog meer druk op wordt uitgeoefend”, aldus de Lifestyle4Health notitie. Op NPO Radio 1 zegt Molema: “We weten uit onderzoek dat je weerstand kunt verbeteren. Wij denken dat als we daar veel meer aandacht aan besteden en het bestaande beleid integraler inzetten, we mensen meer gezondheid kunnen bieden.”
“We zijn nog in de beginfase, maar we denken dat het immuunsysteem van de zwaarst getroffen coronapatiënten eigenlijk al was uitgeput voor de besmetting”, aldus medisch immunoloog Wim Dik van het Rotterdamse Erasmus MC op de NOS. “We zien dat vooral bij ouderen en mensen met leefstijlziekten.”
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#26 in mijn reactie #19 stelde ik dat in het stuk "Goede leefstijl verkleint de kans op slecht ziekteverloop bij Covid-19" wél wordt gesteld dat een gezonder iemand weerbaarder is maar dat ik in het stuk niet de claim lees dat gezondere mensen geen slachtoffer zouden kunnen worden van een virus zoals in #8 wordt gesteld. Lijkt me sterk dat deze nogal boude claim aan het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde kan worden toegeschreven. Zo ja dan hoor ik graag waar dan precies.
Vlak voor het Hemelvaartsweekend sprak ik met prof. Hanno Pijl, coördinator van het hierboven beschreven Innovatie Centrum voor Leefstijlgeneeskunde. We gingen op zoek naar een antwoord op onder andere reactie #19 van Roland Nijs. Hoe zit het met de gezonde mensen die toch ziek worden? Daarbij sprak ik een jonge coronapatiënte van 21 met een sportieve en gezonde leefstijl. Deze mensen voelen zich inderdaad onbegrepen. Lees het hier.
Ik ben zo benieuwd waar dat genezen uit bestaat. Behalve het advies 'onbewerkte, gevarieerde en lekkere voeding'. En wat is de wetenschappelijke onderbouwing van dit advies temidden van de andere oorzaken.
Leefstijlgeneeskunde suggereert genezen door aanpassen van de leefstijl. Wat echter echt genezen moet worden is hoe we onze maatschappij inrichten.
Kijk eerst eens naar wat de huidige 'normaal' is. Een paar voorbeelden:
- voedingsproducten die worden aangeboden in de supermarkt.
- continue aandacht en focus hebben
- ontspanning door alcohol, netflix, of ver-weg-vakanties
- voor een paar euro spulletjes kopen die de halve wereld over zijn gegaan (en die nooit tegen zulke lage kosten gemaakt kunnen worden zonder kosten te externaliseren)
- werkelijk alles is gericht op groei, onze rente-gebaseerde monetaire systeem incluis.
Al deze aspecten (en vele anderen) hebben invloed op ons gestel, hoewel sommige indirecter dan anderen. Punt is dat als dit de norm is, het probleem niet bij het individu ligt maar bij de samenleving als geheel. Het is enigszins te vergelijken met mensen zeggen dat ze beter naakt kunnen rondlopen in een samenleving waar kleding de norm is, zo'n norm is nu eenmaal enorm sterk. Helaas is onze normaal op veel gebieden niet compatibel met onze biologie (en die van onze omgeving).
De leefstijl geneeskunde is nog maar amper begonnen — als het al begint/doorzet — of de angst voor maagverkleining, neurologische ingrepen, medicatie slaat meteen toe. Wonderlijk te vernemen hoe sommige denkramen werken.
Het lijkt mij de bedoeling deze zaken juist zoveel als mogelijk uit te bannen. Aan leefstijl geneeskunde kleeft geen pseudowetenschap. Het is hooguit levenskunst in de vorm van goed voor jezelf zorgen, luisteren naar je lijf. Daar valt echter geen barst aan valt te verdienen. De niet er aan meedoeners in de geneeskunde zullen het daarom kwakzalverij noemen. De drugs blijven op de plank blijven liggen.