Wijnboeren willen graag zo veel mogelijk suiker in hun druiven. Dat zorgt zowel voor meer alcohol als een prettigere, rijpere smaak van de wijn die ervan gemaakt kan worden.
Onderzoek maakt steeds meer duidelijk welke technieken gebruik kunnen worden om dat doel te bereiken.
De afgelopen 10 jaar is er in de gehele wereld veel aandacht geweest voor het zg. 'loofwandbeheer' in de wijngaard. Met andere woorden: hoeveel bladeren laat je hangen en hóe laat je bladeren - en de hele wijnstok - groeien. De kwaliteit van de wijn kan sterk verbeterd worden door goed loofwandbeheer. De wijnstok bestaat uit een wortelgestel, een stam en scheuten. De scheuten die elk jaar vervangen worden, dragen de bladeren en de trossen. Voor een goede rijping hebben de bladeren en de trossen veel zonlicht nodig. Ten gevolge van een verwaarloosde loofwand ontvangen de bladeren te weinig licht en het microklimaat (het klimaat ter plekke van de trossen en de bladeren) wordt nadelig beïnvloed. Door te veel schaduwwerking wordt de fotosynthese minder en worden er dus minder suikers gevormd. Door een dicht gewas ontstaat er ook te veel vocht zodat schimmels meer kans krijgen. Hierdoor wordt de opbrengst kwantitatief en kwalitatief minder
Met loofwandbeheer worden de volgende zaken aangeduid:
- wintersnoei die de toekomstige scheutdichtheid en positie bepaalt
- het dunnen van de ranken
- zomersnoei oftewel het trimmen
- het remmen van de scheutgroei
- het positioneren van de scheuten
- het blad verwijderen rond de trossen
- het leidsysteem dat van grote invloed is op het oppervlak en de dichtheid van de loofwand.
Volgens Richard Smart - de grondlegger van de theorieën over loofwandbeheer - hebben veel wijngaarden last van overmatige groei en ontstaat er een dichte loofwand met veel schaduw.
Dit is van invloed op de wijnkwaliteit. Schaduw veroorzaakt:
- uiteindelijk minder suikers
- minder smaakstoffen
- minder wijnsteenzuur
- minder aroma en boeket
- een hoger kaliumgehalte en een hogere pH
- meer appelzuur
- het grasachtig karakter van sommige wijnen wordt versterkt
- meer kans op botrytis
Het vermijden van schaduw is niet de enige voorwaarde voor een kwaliteitswijn. Het is van groot belang dat de wijngaard in balans is, dus niet te veel maar ook niet te weinig bladeren en fruit.
bron: wijnbouw.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Interessant verhaal. Jammer dat mijn opa niet meer leeft. Hij teelde druiven, niet voor wijn, maar ik had hierover met hem wel eens van gedachten willen wisselen.
Ik denk overigens dat dit bij de meeste wijnboeren zo langzamerhand wel bekend is, ook in de vorm van de zgn. vendange verte. Neit iedereen doet het. Velen knoeien maar aan en verkopen hun druiven toch wel aan de 'copé'.
Boeiend dus om te zien dat nu is vastgesteld dat het veel effect heeft op de smaak van het eindproduct.