Met kerst een garnalencocktail? Lekker en (weer) helemaal hip. Maar de garnalencocktail is eigenlijk altijd al hip geweest tijdens de feestdagen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek zien.
De omzet van Noordzeegarnalen bij de supermarkten laat ieder jaar in december een piek zien. In 2018 was de omzet van Noordzeegarnalen in december "ruim vier keer zo hoog als wat er gemiddeld tijdens de rest van het jaar is omgezet," aldus het CBS. Ook de voorgaande jaren is een duidelijke decemberpiek zichtbaar.
Recordjaar
Het jaar 2018 blijkt in meerdere opzichten een bijzonder goed garnalenjaar te zijn geweest. De jaaromzet van 2018 lag bijna een kwart hoger dan die van het referentiejaar 2013. Maar ook de aanvoer van garnalen bereikte een recordhoogte. Tot 2009 werd er jaarlijks zo'n 10 miljoen kilo garnalen aangevoerd in de Nederlandse havens. Daarna werd een stijgende lijn ingezet die na een dip in 2017 culmineerde in meer dan 24 miljoen kilo in 2018. Dit jaar is er tot en met oktober 12 miljoen kilo garnalen aangeland.
Opvallend: de omzetpiek loopt niet gelijk met de aanlevering van garnalen. De piek van de Noordzeegarnalenaanvoer valt traditiegetrouw in oktober. Dan wordt circa 20% van het jaartotaal aangeland. De vangsten lopen daarna terug, omdat de garnalen met het afkoelende zeewater de diepte opzoeken. Dit jaar werd er in oktober bijna 3 miljoen kilo garnalen naar de Nederlandse zeehavens aangevoerd.
Gekookt, gepeld, bevroren, hoe vers is vers?
Het leidt onvermijdelijk tot de vraag hoe vers de garnalen eigenlijk zijn die je met de feestdagen op tafel zet. Waarschijnlijk zijn de garnalen die aan de omzetpiek van december bijdragen afkomstig uit de vangstpiek van oktober. Een paar jaar geleden constateerde de Consumentenbond dat tussen het moment van vangst en consumptie van een supermarktgarnaal wel 4 (!) maanden kon zitten. Garnalen maken nog bijna altijd een retourtje Marokko om daar gepeld te worden. Dat gaat gepaard met een fikse dosis conserveringsmiddelen, maar ook een lange houdbaarheid.
Machinegepelde garnalen bevatten minder conserveringsmiddelen, net als de pelgarnalen die je op de markt of bij de visboer kunt kopen. Ze zijn aan boord gekookt en je moet ze zelf even uit hun schaal peuteren. Je kunt van de Stellendamse garnalenpelsters de kunst afkijken.
Of zoek uit waar de Wieringer garnalenkotter W289 van de familie Van Eekelen zijn garnalen levert. Dan heb je rauw ingevroren, volledig onbewerkt garnalengoud in handen.
Dit artikel afdrukken
Recordjaar
Het jaar 2018 blijkt in meerdere opzichten een bijzonder goed garnalenjaar te zijn geweest. De jaaromzet van 2018 lag bijna een kwart hoger dan die van het referentiejaar 2013. Maar ook de aanvoer van garnalen bereikte een recordhoogte. Tot 2009 werd er jaarlijks zo'n 10 miljoen kilo garnalen aangevoerd in de Nederlandse havens. Daarna werd een stijgende lijn ingezet die na een dip in 2017 culmineerde in meer dan 24 miljoen kilo in 2018. Dit jaar is er tot en met oktober 12 miljoen kilo garnalen aangeland.
Opvallend: de omzetpiek loopt niet gelijk met de aanlevering van garnalen. De piek van de Noordzeegarnalenaanvoer valt traditiegetrouw in oktober. Dan wordt circa 20% van het jaartotaal aangeland. De vangsten lopen daarna terug, omdat de garnalen met het afkoelende zeewater de diepte opzoeken. Dit jaar werd er in oktober bijna 3 miljoen kilo garnalen naar de Nederlandse zeehavens aangevoerd.
Gekookt, gepeld, bevroren, hoe vers is vers?
Het leidt onvermijdelijk tot de vraag hoe vers de garnalen eigenlijk zijn die je met de feestdagen op tafel zet. Waarschijnlijk zijn de garnalen die aan de omzetpiek van december bijdragen afkomstig uit de vangstpiek van oktober. Een paar jaar geleden constateerde de Consumentenbond dat tussen het moment van vangst en consumptie van een supermarktgarnaal wel 4 (!) maanden kon zitten. Garnalen maken nog bijna altijd een retourtje Marokko om daar gepeld te worden. Dat gaat gepaard met een fikse dosis conserveringsmiddelen, maar ook een lange houdbaarheid.
Machinegepelde garnalen bevatten minder conserveringsmiddelen, net als de pelgarnalen die je op de markt of bij de visboer kunt kopen. Ze zijn aan boord gekookt en je moet ze zelf even uit hun schaal peuteren. Je kunt van de Stellendamse garnalenpelsters de kunst afkijken.
Of zoek uit waar de Wieringer garnalenkotter W289 van de familie Van Eekelen zijn garnalen levert. Dan heb je rauw ingevroren, volledig onbewerkt garnalengoud in handen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Toch maar kweken. Had de Librije geen 'rauwe' ontdooide garnaal na een stikstof-techniek om de ongekookte smaak op de kaart te hebben?
Naar aanleiding van de bijdrage van Nick Trachet: VisAktua komt op Foodlog vaker ter sprake.
Wat is dat voor geheim medium? Kan iemand, Nick Trachet zelf mogelijk, er over vertellen?
Voor de echte liefhebber is de zoektocht naar "ongepoeierde" garnalen een kweeste, Lancelot waardig. Grijze garnalen koop je af de boot, of bij een vertrouwde handelaar. De rest is het kopen niet waard.
Grijze garnalen bewaren best langere tijd, bij perfecte behandeling. Dat schreef ik al in Visaktua twee jaar geleden. IK heb hier de doctorale thesis van Thomas Verhaeghe (KU Leuven) voor wie die nog eens wil nalezen.
Voor wat de titel boven dit bericht betreft, wat is 'vers'.
Alles mag blijkbaar 'vers' worden genoemd. Als garnalen gekookt en/of voorzien zijn van conserveringsmiddelen, dan zijn ze vers. Maar waarom is een blikje sardines dan niet vers?.
M.i. zijn alleen de garnalen die Wouter #1 noemt vers.
Ik probeer elk jaar toch echt minstens één keer zelf garnalen te vangen aan de Noord-Hollandse kust. Ik ben zelf opgegroeid in Den Helder, en mijn vader is een Volendammer: redelijke combinatie van vang- en pelkennis.
Niets uit de supermarkt smaakt zoals wat voor mij verse Noordzeegarnalen zijn: zelfde dag gevangen, gekookt, gepeld, gegeten.
De conserveringssmaak die kan mij niet bekoren, natriumverbinding of niet.
Bij een vorige werkgever zelf de de garnalen nog geconserveerd: altijd iets anders voor de Duitse markt.
Ook leuk weetje: de Noordzeegarnaal (Crangon crangon) heeft een uitzonderingspositie in de additieven wetgeving: die mag (belachelijk) meer benzoaat hebben dan zijn Thaise/Noorse neefjes. Moet wel denk ik, anders haalt-ie het oktober-december retourtje Marokko niet.