De Consumentenbond kocht bij 18 viskramen op de markten van Den Haag, Leiden, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam verschillende porties zalm, pangasius en schol. In meer dan de helft van de gevallen bleek de vis niet vers, of zelfs bedorven.

'Bedorven'
De Bond liet de vis testen op bacteriële besmetting. Bij 6 kramen werd vis verkocht die als bedorven moest worden beschouwd. De vis bevat meer dan 1 miljoen bacteriën per gram, het criterium voor bedorven. Ook trof de bond E.coli-bacteriën aan. "De resultaten wijzen erop dat veel te veel viskramen hun zaakjes niet op orde hebben. De branche moet hier echt werk van maken. Ook moet de NVWA voldoende middelen krijgen om streng toezicht uit te kunnen oefenen en in te kunnen grijpen", schrijft de Consumentenbond in de Gezondgids.

Ik denk dat je geen vis op de markt moet willen kopen of verkopen als het warmer is dan 30 graden
Zalm verser dan schol of panga
Uit het onderzoek kwam ook dat zalmfilets over het algemeen verser zijn dan schol en panga. Een niet te onderschatten factor blijkt verder het weer. "Ik denk dat je geen vis op de markt moet willen kopen of verkopen als het warmer is dan 30 graden", stelt Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen.

Aanduidingen als 'vers uit zee' en 'kwaliteitsvishandel' blijken weinig tot niets te zeggen over de versheid van de verkochte vis. De meeste kans op verse vis hebben marktbezoekers bij de viskramen in Den Haag. De slechtste vis werd verkocht op de Afrikaandermarkt in Rotterdam.

Fotocredits: Viskraam (Albert Cuyp), Franklin Heijnen
Dit artikel afdrukken