In vanillevla moet ook echt vanille zitten of er moet duidelijk op de verpakking staan dat het alleen om een (kunstmatig) smaakje gaat. Producenten die dat niet doen, kunnen een klachtenprocedure verwachten. Dat is nogal wat: tachtig procent van vla met vanille bevat geen vanille maar smaakt er wel naar.
Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie (RCC) deed donderdag uitspraak in de zaak die foodwatch bij de Reclame Code Commissie had aangespannen tegen FrieslandCampina. In de Optimel vanillevla zit geen spoortje echte vanille, toonde het televisieprogramma Radar vorig jaar aan. Dat is misleiding, betoogde foodwatch bij de Reclame Code Commissie.
FrieslandCampina ging in beroep. Het College van Beroep geeft de voedselwaakhond nu ook in beroep gelijk: FrieslandCampina handelt in strijd met de Europese wetgeving tegen misleiding. Ook door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werd tijdens de procedure verklaard dat vanillevla zonder vanille als 'onwettig' te beschouwen is.
FrieslandCampina is niet de enige die vanillevla zonder vanille verkoopt. Tachtig procent van het volume vanillevla op de Nederlandse markt moet het zonder vanille stellen, zo luidde het verweer van de zuivelproducent. Voor foodwatch reden nu ook de andere producenten aan te schrijven. Er moet óf vanille in, of het mag geen vanillevla meer heten. Aan de producenten de keus tussen aanpassen of een procedure tegemoet zien.
De uitspraken van de RCC zijn niet bindend. Op basis van de Europese Etiketteringsverordening is het verboden consumenten te misleiden rond voedsel. Dat bevestigde het Europees Hof van Justitie in 2015 al in het Teekanne-arrest. Maar de regelgeving over wanneer iets misleidend is, is onduidelijk en - betoogde hier vorig jaar advocaat Ebba Hoogenraad - arbitrair.
Prijs en precedent
De naleving van het oordeel krijgt niet zonder meer prioriteit: "Meldingen over misleiding neemt de NVWA niet direct in behandeling omdat er geen sprake is van risico’s voor de volksgezondheid,” schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op haar website.
Waarom fabrikanten liever vanillesmaak dan echte vanille in hun vla stoppen? Echte vanille is duur en de laatste jaren bovendien ook nog eens veel duurder geworden. Rond mei vorig jaar kostte een kilo vanillebonen $600-$700, terwijl de prijs in 2015 nog rond de $100 lag. Vanille-aroma's kosten een fractie van zelfs de prijs uit 2015.
De uitspraak schept een niet gering precedent. Bedenk alleen al hoeveel ijs met vanillesmaak er wordt verkocht onder de naam vanille-ijs. Er is natuurlijk nog een consequentie: als vanillevla niet mag, mag aardbeienyoghurt straks ook niet meer. Ook aardbei is een smaak geworden die niets tot vrijwel niets met het vruchtje te maken heeft.
Dit artikel afdrukken
FrieslandCampina ging in beroep. Het College van Beroep geeft de voedselwaakhond nu ook in beroep gelijk: FrieslandCampina handelt in strijd met de Europese wetgeving tegen misleiding. Ook door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werd tijdens de procedure verklaard dat vanillevla zonder vanille als 'onwettig' te beschouwen is.
FrieslandCampina is niet de enige die vanillevla zonder vanille verkoopt. Tachtig procent van het volume vanillevla op de Nederlandse markt moet het zonder vanille stellen, zo luidde het verweer van de zuivelproducent. Voor foodwatch reden nu ook de andere producenten aan te schrijven. Er moet óf vanille in, of het mag geen vanillevla meer heten. Aan de producenten de keus tussen aanpassen of een procedure tegemoet zien.
De uitspraken van de RCC zijn niet bindend. Op basis van de Europese Etiketteringsverordening is het verboden consumenten te misleiden rond voedsel. Dat bevestigde het Europees Hof van Justitie in 2015 al in het Teekanne-arrest. Maar de regelgeving over wanneer iets misleidend is, is onduidelijk en - betoogde hier vorig jaar advocaat Ebba Hoogenraad - arbitrair.
Prijs en precedent
De naleving van het oordeel krijgt niet zonder meer prioriteit: "Meldingen over misleiding neemt de NVWA niet direct in behandeling omdat er geen sprake is van risico’s voor de volksgezondheid,” schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op haar website.
Waarom fabrikanten liever vanillesmaak dan echte vanille in hun vla stoppen? Echte vanille is duur en de laatste jaren bovendien ook nog eens veel duurder geworden. Rond mei vorig jaar kostte een kilo vanillebonen $600-$700, terwijl de prijs in 2015 nog rond de $100 lag. Vanille-aroma's kosten een fractie van zelfs de prijs uit 2015.
De uitspraak schept een niet gering precedent. Bedenk alleen al hoeveel ijs met vanillesmaak er wordt verkocht onder de naam vanille-ijs. Er is natuurlijk nog een consequentie: als vanillevla niet mag, mag aardbeienyoghurt straks ook niet meer. Ook aardbei is een smaak geworden die niets tot vrijwel niets met het vruchtje te maken heeft.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Van chemische vanille krijg ik jeuk en kloofjes, van de echte madagascarvanille niet. Zo weet ik na 24 uur of ik misleid ben of niet.
#1 Franc Eric,
Kun je daar niet achter komen via de ingrediënten?
Zouden consumenten wel weten hoe vanille groeit?
Ik zou een marktonderzoekje doen als advocaat en weet nu al: dat weten ze niet. Vanille is een smaak, geen boon. Dat weet iedere taalkundige.
Gezien de prijzen, zou ik nu naar de rechter stappen en de rest van de industrie mee laten betalen.
Lekker! https://foto.destreekboer.nl/wp-content/uploads/sites/9/2018/03/Vanille-Vla.jpg
Ik zou zeggen kijk naar de vega slager.
Maak er vanielje vla van.