0
Fotocredits: Vrije uitloop-eieren na 41 maanden met ophokplicht, AdJ voor FL Media

Flash Dagelijkse KostUitloopkip legde opgehokt een paasei, maar buiten schuld boer

Met Pasen wil je natuurlijk graag diervriendelijke paaseieren op tafel. En dan koop je dus biologische of tenminste vrije uitloop-eieren, toch? Eieren van kippen die over minstens 4 m2 buitenruimte beschikken en buiten in de wei kunnen scharrelen, zoals het doosje je dat belooft.

Maar ... de eieren die je nu voor Pasen koopt, zijn gelegd door kippen die 37 van de afgelopen 41 maanden - dus meer dan 3,5 jaar - opgehokt hebben gezeten. Pas afgelopen dinsdag hief minister Piet Adema de ophokplicht op. En dan nog niet eens in heel Nederland.

Die ophokplicht is het gevolg van de grootste vogelgriepuitbraak aller tijden die sinds 2020 wereldwijd honderden miljoenen vogels - en andere dieren, tot koeien aan toe - treft.

Foodwatch stapt naar de Reclame Code Commissie. Want een ei van een opgehokte kip een vrije uitloop-ei noemen, is volgens de voedselwaakhond pure misleiding. Erger nog, waar voorheen vrije uitloop-eieren na 16 weken verplicht 'afgewaardeerd' moesten worden tot scharreleieren, hoeft er tegenwoordig niet eens meer een sticker op de doosjes om consumenten erop te wijzen dat de kip opgehokt zat, als er sprake is van een ophokplicht.

De kippenhouders vinden dat hen niets kwalijk kan worden genomen en kunnen bovendien de 3 cent extra per ei niet missen. Aan hun vrije uitloop-eieren zijn immers hogere kosten verbonden. Maar dat de kippen niet naar buiten mogen, daar kunnen zij natuurlijk ook niets aan doen.

Vrije-uitloopeieren door ophokplicht helemaal niet vrij: 'Consument misleid' , 29 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.