De gezondste kaas is de Italiaanse Parmezaanse kaas, Parmigiano-Reggiano. Dat beweert Larry Olmsted, auteur van het boek Real Food, Fake Food.
Over zuivel en gezondheid is veel te doen. Recent nog kwam Canada met nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding. Volgens die richtlijnen mag (magere, geen vette) zuivel, maar regelmatige vervanging door plantaardige eiwitten heeft de voorkeur. In Nederland lijkt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) zich inmiddels alweer wat zorgen te maken over de consumptie van te weinig zuivel.
Het vetgehalte in melk is bovendien een discussiepunt. Volvette zuivel zou slecht zijn voor de gezondheid en we zouden er dik van worden. Vandaar het advies van onder meer het Voedingscentrum om voor magere of halfvolle zuivelproducten te kiezen. De Amerikaanse voedingswetenschappers David S. Ludwig en Walter C. Willett weerlegden dat advies omdat het tot op heden nog niet bewezen is dat halfvolle melk beter is voor de gezondheid dan volle melk.
In de VS worden de winkelschappen met zuivel gedomineerd door processed cheese, kaas waaraan allerlei additieven zijn toegevoegd. Amerikanen zijn er dol op. Neem bijvoorbeeld de beroemde American cheese. Dat smelt als geen enkele andere kaassoort en is daarom heel geliefd onder Amerikanen. Het is dus ook geen verrassing dat de United States Department of Agriculture (USDA) in 2005 constateerde dat kaas de grootste bron van verzadigd vet is in de voeding van Amerikanen.
Eet je kaas echter met mate, dan is er niks aan de hand en dan zou de consumptie ervan zelfs gunstig zijn voor de gezondheid. “Kaas is een goede bron van vitaminen, mineralen en geconjugeerd linolzuur, wat in verband wordt gebracht met een lager risico op ontsteking,” volgens Michael Miller, hoogleraar cardiovasculaire geneeskunde. Dan moet je kaas wel met mate eten, maar dat geldt eigenlijk voor alles wat we eten. Te veel is nooit goed.
Is er een kaas die als gezondste kan gelden?
Dat moet natuurlijk een échte kaas zijn en dus non-processed. “Veel Amerikaanse kazen bevatten diverse chemicaliën, conserveringsmiddelen, stabilisatoren en natuurlijk cellulose”, citeert de Amerikaanse online krant Medium Olmsted. “Geen van deze additieven zal waarschijnlijk onze gezondheid ten goede komen.” Op basis daarvan concludeert Olmsted dat de Parmigiano-Reggiano, gemaakt in de Italiaanse stad Parma of in het nabijgelegen Reggio, de gezondste kaassoort is. Olmsted denkt dat Parmezaanse kaas is gemaakt van "100% pesticiden-vrije melk". Daarom noemt hij de kaas “bijna perfecte voeding gemaakt op een bijna perfecte manier die goed is voor zowel degenen die het eten als voor de planeet.”
De welbekende Parrano-kaas die je in bijna alle Nederlandse supermarkten kunt vinden komt overigens niet uit Italië, maar gewoon bij ons uit de polder, maakte de Keuringsdienst van Waarde het publiek recent weer eens duidelijk. Die ‘Italiaanse’ kaas is gemaakt van Nederlandse melk. Het Italiaanse aan de kaas is het zuursel dat eraan is toegevoegd. "Dat zuursel komt overeen met dat wat in Italiaanse kazen voorkomt,” vertelt kaastechnoloog Martin Bonestroo. “Het heeft een notige, hartige smaak en dat noemen wij Italiaanse kaas.”
Ik durf alvast te gokken dat een analyse op bijvoorbeeld glyfosaat en nog wat sporen van pesticiden zal uitwijzen dat Parmezaanse, ook al werd die in de dertiende eeuw al net zo gemaakt als nu, niet zo schoon is als Olmsted hoopt. Of Parrano schoner is, zou ik dan weer niet durven te beweren. Er gaan al genoeg verhalen rond.
Dit artikel afdrukken
Het vetgehalte in melk is bovendien een discussiepunt. Volvette zuivel zou slecht zijn voor de gezondheid en we zouden er dik van worden. Vandaar het advies van onder meer het Voedingscentrum om voor magere of halfvolle zuivelproducten te kiezen. De Amerikaanse voedingswetenschappers David S. Ludwig en Walter C. Willett weerlegden dat advies omdat het tot op heden nog niet bewezen is dat halfvolle melk beter is voor de gezondheid dan volle melk.
In de VS worden de winkelschappen met zuivel gedomineerd door processed cheese, kaas waaraan allerlei additieven zijn toegevoegd. Amerikanen zijn er dol op. Neem bijvoorbeeld de beroemde American cheese. Dat smelt als geen enkele andere kaassoort en is daarom heel geliefd onder Amerikanen. Het is dus ook geen verrassing dat de United States Department of Agriculture (USDA) in 2005 constateerde dat kaas de grootste bron van verzadigd vet is in de voeding van Amerikanen.
Eet je kaas echter met mate, dan is er niks aan de hand en dan zou de consumptie ervan zelfs gunstig zijn voor de gezondheid. “Kaas is een goede bron van vitaminen, mineralen en geconjugeerd linolzuur, wat in verband wordt gebracht met een lager risico op ontsteking,” volgens Michael Miller, hoogleraar cardiovasculaire geneeskunde. Dan moet je kaas wel met mate eten, maar dat geldt eigenlijk voor alles wat we eten. Te veel is nooit goed.
Is er een kaas die als gezondste kan gelden?
Dat moet natuurlijk een échte kaas zijn en dus non-processed. “Veel Amerikaanse kazen bevatten diverse chemicaliën, conserveringsmiddelen, stabilisatoren en natuurlijk cellulose”, citeert de Amerikaanse online krant Medium Olmsted. “Geen van deze additieven zal waarschijnlijk onze gezondheid ten goede komen.” Op basis daarvan concludeert Olmsted dat de Parmigiano-Reggiano, gemaakt in de Italiaanse stad Parma of in het nabijgelegen Reggio, de gezondste kaassoort is. Olmsted denkt dat Parmezaanse kaas is gemaakt van "100% pesticiden-vrije melk". Daarom noemt hij de kaas “bijna perfecte voeding gemaakt op een bijna perfecte manier die goed is voor zowel degenen die het eten als voor de planeet.”
De welbekende Parrano-kaas die je in bijna alle Nederlandse supermarkten kunt vinden komt overigens niet uit Italië, maar gewoon bij ons uit de polder, maakte de Keuringsdienst van Waarde het publiek recent weer eens duidelijk. Die ‘Italiaanse’ kaas is gemaakt van Nederlandse melk. Het Italiaanse aan de kaas is het zuursel dat eraan is toegevoegd. "Dat zuursel komt overeen met dat wat in Italiaanse kazen voorkomt,” vertelt kaastechnoloog Martin Bonestroo. “Het heeft een notige, hartige smaak en dat noemen wij Italiaanse kaas.”
Ik durf alvast te gokken dat een analyse op bijvoorbeeld glyfosaat en nog wat sporen van pesticiden zal uitwijzen dat Parmezaanse, ook al werd die in de dertiende eeuw al net zo gemaakt als nu, niet zo schoon is als Olmsted hoopt. Of Parrano schoner is, zou ik dan weer niet durven te beweren. Er gaan al genoeg verhalen rond.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De Parmezaanse kazen worden van rauwe melk gemaakt. Het stempel aan de bovenzijde vertegenwoordigt de kaasmakerij en het productiejaar. De echte parmezaan is te herkennen aan het zegel dat over de hele zijkant van de kaas gedrukt is met de tekst “Parmigiano Reggiano”. De kaas kan zonder verpakking nog lang worden bewaard, ook buiten de koelkast.
Kenmerkend voor de echte zijn de eetbare natuurkorst, de rijptijden van 12 tot 32 maanden, pittige smaak bij een bijzonder laag zoutgehalte (1,5g/100), hoog eiwitgehalte (33g/100) , vetgehalte (28g/100). Geraspt idem, 0 koolhydraten, en geen aardappelzetmeel zoals in onze Parrano Unikaas.
Omgerekend krijg je voor 33g eiwit, bijna de helft minder zout en veel minder vet binnen t.o.v. onze gewone oude kaas. Soms wordt voorbijgegaan aan het feit dat de voedingswaarde van echte kaas anders is dan van het equivalent aan melk.
Deze is zo te zien echt, kost gewoonlijk meer dan 20 euro/kg.
Maar Joep, hoe zit het nou met die pesticiden?
Dick $2, de Hollandse Parrano kaas heeft wellicht net zoveel pesticiden als de andere Uniekazen.
Of natuurgerijpte kaas wel of niet zo gezond is heeft weinig met pesticiden te maken, de nadruk wordt in het artikel gelegd op processed kaas of natuurgerijpte kaas van rauwe melk. Het gehalte aan pesticiden is niet bekend. Wat glyfosaat betreft, dat zit al bijna overal in, maar in bergachtige gebieden zal men niet zo gemakkelijk overgaan tot het 'resetten' van gras.
Joep, wat eten die Parmezaanse koeien precies?
'Cependant, les vaches fournissant le lait destiné au parmigiano reggiano ne peuvent être nourries qu'à l'herbe et au foin.'
Oftewel: 'Gedurende de periode dat de koeien die melk leveren voor Parmigiano reggiano mogen ze alleen worden gevoederd met gras en hooi.'
Bron: Wikipédia (F)