In hippe kringen is het een hype, maar kokosvet is puur vergif, ‘das reine Gift’, aldus hoogleraar epidemiologie Karin Michels in een lezing die inmiddels al bijna een miljoen keer is bekeken op YouTube.
Michels is verbonden aan de universiteit van Freiburg en de Harvard T.H. Chan School of Public Health. Dat kokosvet gezond zou zijn voor de mens is een fabeltje, want “er is niet één studie die laat zien dat kokosolie een gunstig effect heeft op de gezondheid.”
Michels vertelt niets nieuws, maar ze trok wel de aandacht met haar stelligheid. De hype rond kokosolie noemt ze ‘völliger Quatsch’ (volkomen onzin), net als die rond andere superfoods. Zij verwoordt daarmee de wetenschappelijke consensus over dit modieuze product, dat van alle vetten het grootste aandeel verzadigd vet bevat, meer dan varkensreuzel bijvoorbeeld, en daarom slecht is voor hart- en bloedvaten.
De gezondheidsredacteuren van The New York Times plaatsen een kanttekening bij Michels’ aloude opvatting dat verzadigd vet hart- en vaatziekten veroorzaakt. Bovendien heb je pure en bewerkte kokosvet en –olie, wat ook zou uitmaken voor de gezondheid.
Maar ook The New York Times concludeert dat kokosvet niet de eerste keus van plantaardig vet is (dat is olijfolie) en met mate gegeten moet worden.
Dit artikel afdrukken
Michels vertelt niets nieuws, maar ze trok wel de aandacht met haar stelligheid. De hype rond kokosolie noemt ze ‘völliger Quatsch’ (volkomen onzin), net als die rond andere superfoods. Zij verwoordt daarmee de wetenschappelijke consensus over dit modieuze product, dat van alle vetten het grootste aandeel verzadigd vet bevat, meer dan varkensreuzel bijvoorbeeld, en daarom slecht is voor hart- en bloedvaten.
De gezondheidsredacteuren van The New York Times plaatsen een kanttekening bij Michels’ aloude opvatting dat verzadigd vet hart- en vaatziekten veroorzaakt. Bovendien heb je pure en bewerkte kokosvet en –olie, wat ook zou uitmaken voor de gezondheid.
Maar ook The New York Times concludeert dat kokosvet niet de eerste keus van plantaardig vet is (dat is olijfolie) en met mate gegeten moet worden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Tegenwoordig is het aanbod van bewerkte kokosvet en –olie veel groter dan het aanbod van pure.
Dat is veel vaker het probleem van die tot superfood verheven producten.
Maar nu kijkend naar de US publicatie, waar iedereen naar wijst: komt het woord "coconut" niet in voor. Ik ben nog op jacht naar publicaties van anderen, die het tegenovergestelde beweren.
Niet de eerste keer, dat voedingsonderzoek van de ene tegengesproken wordt door de andere, waarbij bovendien Blanken niet echt op de hoogte zijn van levensmiddelen uit de tropen. Het Voedingscentrum haalde haar kokosmelk kennis uit de locale supermarkt ipv de Codex Alimentarius voor kokosproducten, door o.a. alle EU landen ondertekend, al in 2003
Coconut oil is largely composed of highly saturated fats called medium-chain fatty acids. According to Dr. B.M. Hegde, Chairman of State Health Society in India, just over 50 percent of the oil is a medium chain fatty acid called lauric acid, and between 7 and 10 percent is capric acid. When ingested into the human body, lauric acid is converted into a unique compound called monolaurin, which is a healthy fat that can only be found in coconut oil and breast milk.
Conclusions US onderzoek (1):
Long-term exposure to circulating phospholipid pentadecanoic, heptadecanoic, or trans-palmitoleic acids was not significantly associated with total mortality or incident CVD among older adults. High circulating heptadecanoic acid was inversely associated with CVD and stroke mortality and potentially associated with higher risk of non-CVD death.
https://youtu.be/Mnc_aoN7lMM
(1) https://academic.oup.com/ajcn/advance-article-abstract/doi/10.1093/ajcn/nqy117/5052139?redirectedFrom=fulltext
@#1 Precies, en de boodschap van professor Michels aan het eind van haar betoog voor gezonde voeding is heel simpel: zo veel mogelijk groente eten, bewerkte voeding mijden en eet met mate. Boeiend uurtje kijken, maar niet heel veel nieuws. Toch goed dat die kokosoliemythe nog even doorgeprikt is want de leugenachtige onzinmarkting heeft ondertussen zijn werk gedaan.
@#2 Volgens Michels is er géén gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat kokosolie/vet gezond zou zijn.
Goh, in deze deze random trial vonden de onderzoekers géén verschil in uitkomst tussen kokosolie en olijfolie.
En: "verzadigd vet slecht voor je hart" enz, hebben we het daar nog steeds over? Dat kan toch niet meer?
Als we praten over "gif" in de context van vetten voor menselijke consumptie, misschien eens kijken naar margarine, bak-en-braad "producten" en zonnebloemolie?
Ik pleit niet voor het gebruik van kokosolie, maar het zou misschien een enorme verbetering zijn, vergeleken met alle industriële zaadolie die wij zo kwistig gebruiken?
Esther Nederhof heeft een paar jaar geleden hier op Foodlog een overzicht gegeven van vetten. Beetje technisch hier en daar, maar ook:
"Ingewikkeld? Onthoud dat verzadigd vet niet slecht is en dat je onverzadigd vet het beste uit vis kunt halen, terwijl je zonnebloemolie en andere producten rijk aan linolzuur beter kunt laten staan".
Nonsens Huib Stam. Wat waren de eilanden bewoners in de Stille Oceaan gezond met hun dagelijkse kokosnoten gebruik. TOT dat ze in de jaren 70 en 80 overschakelden op het hen aangeprezen voedsel en het ‘gezonde’ geraffineerde vet van de westerse mens en nu als beloning de hoogste aantallen diabetes en obesitas hebben.