Jippie, er is wéér een sticker bij: voor klimaatneutrale groenten en fruit.
Zouden deze appeltjes nou ook fair trade wezen? En hoe kwamen ze in godsnaam hier? Ze komen uit Argentinië en zijn vast niet komen zwemmen. Oh, er wordt voor geplant om de uitstoot weer op te vangen.
Werkt dat ook nog als we allemaal zulke appels gaan eten?
Ik hoop maar dat ze lekkerder zijn, maar vrees dat ik er vorige week eentje proefde. Helaas hield het oordeel niet over: heel gemiddeld.
Neem een Kanzi, Rembrandt of Wellant. Die nieuwe appelrassen worden bijkans minder bespoten dan een officiële bio-appel en hoeven niet die hele reis af te leggen.
Dit artikel afdrukken
Zouden deze appeltjes nou ook fair trade wezen? En hoe kwamen ze in godsnaam hier? Ze komen uit Argentinië en zijn vast niet komen zwemmen. Oh, er wordt voor geplant om de uitstoot weer op te vangen.
Werkt dat ook nog als we allemaal zulke appels gaan eten?
Ik hoop maar dat ze lekkerder zijn, maar vrees dat ik er vorige week eentje proefde. Helaas hield het oordeel niet over: heel gemiddeld.
Neem een Kanzi, Rembrandt of Wellant. Die nieuwe appelrassen worden bijkans minder bespoten dan een officiële bio-appel en hoeven niet die hele reis af te leggen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het wordt een echte hype, die klimaatverandering, sinds de marketingafdelingen zich ermee zijn gaan bemoeien. Essent haalt de schillen van koffiebonen uit Brazilie om hier energie mee op te wekken, en Eosta haalt appels uit Argentinie om die hier als klimaatvriendelijk te verkopen. Waar is de wetenschappelijke onderbouwing? Als je kijkt op de adviezen die Milieudefensie geeft voor de vermindering van de CO2-uitstoot, kom je als eerste tegen energiebezuiniging. Bij het aanplanten van bomen heeft de vereniging nog wel enkele aantekeningen:
"Dit klinkt natuurlijk heel mooi, maar er zijn helaas ook kanttekeningen te zetten bij compensatie, vooral bij compenseren door aanplant van bomen. Er is namelijk erg weinig toezicht of controle op bomenaanplant. Er is geen keurmerk dat garandeert dat de betaalde bomen ook daadwerkelijk een aantal (bijvoorbeeld minimaal 30 jaar) blijven staan. Soms sponsor je alleen het onderhoud van bestaand bos, waardoor er natuurlijk niet meer CO2 uit de lucht gehaald wordt."
Ik ben blij dat Milieudefensie deze misleidende (want oncontroleerbare) en verwarrende reclamisch zgn. Unique Selling Points ook aan de orde stelt..
Consumenten worden kenttergek gemaakt met allerlei meerwaardes van het eten dat ze zouden moeten kopen die over alles gaan, behalve over de kwaliteit ervan.
Vorige week proefde ik zo'n (heel gewoon klein) appeltje met de vooroordelen tegen bio (plekjes): E 1,15 in een bedrijfsrestaurant. Zoals de manager daar zei: voor 0,27 cent verkoop ik al geen bio appels, dus wie dit heeft bedacht .....
Het artikel heb ik ook gelezen. De appeltjes komen met een heeele grooote boot uit Argentinie. Dus per appeltje zou de CO2 uitstoot niks voorstellen. Wat een onzin. Als we nou alle Kippen uit Argentinie in een boot stoppen en daar verder geen rundvlees of ananas mee vervoeren dan nemen de foodmiles per kip af. Ik weet een betere voor Eosta. Maak er meteen appelmoes van in Argentinie dan kan er nog veeel meeeer aqppels op die Grooote boot en neemt het aantal foodmiles nog vreder af.
Zouden ze hier ook per boot, via de rivieren, naar de winkels van onze grootsupers worden gevaren - het laatste stukje per hondekar?
Dat laatste mag niet meer van de PvdD, evenals de trekschuit met een paard of ezel er voor. Wellicht dat we de schipperknecht of -vrouw weer het jaagpad op kunnen sturen.
Wat is de vooruitgang toch moeilijk....