De Duitse vleeswarenfabrikant Reinert brengt vleeswaren op de Duitse markt, die van gegarandeerd antibioticavrij gemeste varkens zijn gemaakt. De vleesproducten zijn gemaakt van Deens vlees.
Ondanks de grote varkensproductie in Duitsland, koopt Reinert - een van de grotere Duitse vleeswarenproducenten - het vlees in bij de grote Deense varkensslachter Danish Crown. Dat bedrijf startte 3 jaar geleden met de slacht van varkens die met een hoog dierenwelzijn, maar zonder gebruik van antibiotica (dat vroeger werd gebruik als groeibevorderaar, maar ook nodig blijft bij de behandeling van ziekten) worden gehouden op het eiland Bornholm. Ongeveer 40% van de varkens haalt de eindstreep niet zonder antibiotica. Die dieren niet behandelen zou niet ethisch zijn; ze worden uit de antibioticavrije lijn gehaald en als regulier varkensvlees in de andere lijnen van de slachter verwerkt.
Danish Crown slacht inmiddels 200.000 gegarandeerd geheel antibioticavrij gemeste dieren per jaar. Vorig jaar vertienvoudigde Danish Crown zijn productie om aan de vraag uit de VS te kunnen voldoen. Amerikaanse consumenten én investeerders ontwikkelen een steeds grotere weerstand tegen met antibiotica gemest vlees. Reinerts nieuwe lijn bestaat uit vleeswaren, dus niet alleen de duurbetaalde varkenshaasjes of andere gewilde stukken. Er is sprake van de eerste vorm van kop-tot-staartverwerking zonder antibiotica.
Consumenten denken dat ze gevaarlijke doses antibiotica via vlees binnen kunnen krijgen. Regelgeving bepaalt dat dat - mits aan de wet wordt voldaan - is uitgesloten. Antibioticagebruik zorgt voor de ontwikkeling van resistente bacteriën die op verschillende plekken kunnen opduiken. Via de mest in het milieu, maar eventueel ook via vlees in de keuken. Het directe gevaar zit dan ook niet in de antibiotica, maar in die resistente kleine organismen. Antibioticavrijvlees helpt met name bij het voorkomen van de ontwikkeling van antibioticaresistentie in het milieu buiten de keuken. Zowel Reinert als Danish Crown hopen dat hun producten navolging krijgen onder Duitse retailers. Het antibioticagebruik onder Duitse boeren ligt dubbel zo hoog als in Denemarken. Nederland scoort iets slechter dan de Denen.
Dit artikel afdrukken
Danish Crown slacht inmiddels 200.000 gegarandeerd geheel antibioticavrij gemeste dieren per jaar. Vorig jaar vertienvoudigde Danish Crown zijn productie om aan de vraag uit de VS te kunnen voldoen. Amerikaanse consumenten én investeerders ontwikkelen een steeds grotere weerstand tegen met antibiotica gemest vlees. Reinerts nieuwe lijn bestaat uit vleeswaren, dus niet alleen de duurbetaalde varkenshaasjes of andere gewilde stukken. Er is sprake van de eerste vorm van kop-tot-staartverwerking zonder antibiotica.
Consumenten denken dat ze gevaarlijke doses antibiotica via vlees binnen kunnen krijgen. Regelgeving bepaalt dat dat - mits aan de wet wordt voldaan - is uitgesloten. Antibioticagebruik zorgt voor de ontwikkeling van resistente bacteriën die op verschillende plekken kunnen opduiken. Via de mest in het milieu, maar eventueel ook via vlees in de keuken. Het directe gevaar zit dan ook niet in de antibiotica, maar in die resistente kleine organismen. Antibioticavrijvlees helpt met name bij het voorkomen van de ontwikkeling van antibioticaresistentie in het milieu buiten de keuken. Zowel Reinert als Danish Crown hopen dat hun producten navolging krijgen onder Duitse retailers. Het antibioticagebruik onder Duitse boeren ligt dubbel zo hoog als in Denemarken. Nederland scoort iets slechter dan de Denen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat doen ze goed. Nederland laat daar een kans liggen? Een paar jaar geleden heb ik eens gevraagd aan de LIDL of ze antibioticavrij vlees konden leveren. Nooit antwoord op gehad.
Herhaaldelijk aan mevrouw Hertzberger voorgesteld "NAE" (No Antibiotics Ever) vlees te gaan voeren toen zij nog bij AH werkte, of tenminste als AH-inkoopeis een ban op colistinegebruik in te voeren.
Dit mede n.a.v. toch vrij hoge ESBL-besmetting, en zelfs MCR-1 colistineresistente bacteriën op kip.
Zoals mevrouw Fink-Gremmels hier op Foodlog meldde:
de veehouderij zou zeker zonder colistine kunnen leven.
Helaas ook nooit een reactie op gehad, terwijl dergelijk antibioticavrij vlees door een
AHOLD-dochter in de VS al geruime tijd gevoerd wordt.
Nu alleen nog hopen dat die Reinert ook aan preventie van Hepatitis E gedacht heeft... ;-)
Interessant om in te duiken is deze vraag (de Denen zijn er duidelijk over; zulke cijfers kende ik nog niet): hoe krijg je het uitvalcijfer van 40% omlaag?
Nu kan het nog, omdat de varkens weggezet kunnen worden in de grote stromen. Als die opdrogen, ontstaan grote kostprijsproblemen.
Het enige wat hiermee bereikt word is dat straks de dieren die ooit behandeld zijn niet meer afgenomen worden.
Hoef denk ik niet uit te leggen dat dit voor het dierwelzijn geen goede zaak zal zijn. Keus om bij een ziek dier een behandeling te starten word zo erg lastig en nog moeilijker dan dat het nu al is.
Hoe krijg je die 40% omlaag. Tsja, gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest, antibiotica, het zijn kunstmatige middelen om de natuurlijke (re)productiesystemen te verhogen/versnellen/intensiveren. Als 'de markt' die hulpmiddelen niet wil, gaat de productie omlaag en de prijs omhoog. Is ook duurzamer. Wat is het probleem?