De Deense slachterij Danish Crown gaat de varkensvleesproductie 'zonder gebruik van antibiotica' vertienvoudigen. Al het vlees van deze varkens is bestemd voor de export naar de VS.
Danish Crown begon in januari 2015 een pilot met 2 varkenshouders, om gangbaar varkensvlees te produceren zonder gebruik van antibiotica. Volgens de slachterij leent de Deense varkenssector zich bij uitstek voor een dergelijke productiewijze, omdat het antibioticagebruik er al zeer laag is. Als vervolg op de pilot bereiden nog meer varkensbedrijven een overstap op de antibioticavrije productiewijze voor. Daarmee moet de productie vertienvoudigen naar 2000 varkens per week. Dat is vergelijkbaar met de productieomvang van Danish Crowns biologische concurrent, Friland.
Danish Crown noemt zich alvast "wereldkampioen varkensvlees zonder antibiotica". Het vlees gaat naar de VS, waar consumenten steeds meer weerstand ontwikkelen tegen het eigen varkensvlees, dat veelal met antibiotica is opgefokt. De binnenlandse productie kan niet aan de groeiende vraag naar 'antibiotica-vrij' vlees voldoen. Danish Crown houdt het vooralsnog bij een 'pilot', omdat niet te voorspellen is hoe de nichemarkt er over 1 à 2 jaar zal uitzien.
PigBusiness - Denen vertienvoudigen productie zonder antibiotica - Nieuws - Ondernemen - Pigbusiness.nl - Nieuws voor varkenshouders
Danish Crown begon in januari 2015 een pilot met 2 varkenshouders, om gangbaar varkensvlees te produceren zonder gebruik van antibiotica. Volgens de slachterij leent de Deense varkenssector zich bij uitstek voor een dergelijke productiewijze, omdat het antibioticagebruik er al zeer laag is. Als vervolg op de pilot bereiden nog meer varkensbedrijven een overstap op de antibioticavrije productiewijze voor. Daarmee moet de productie vertienvoudigen naar 2000 varkens per week. Dat is vergelijkbaar met de productieomvang van Danish Crowns biologische concurrent, Friland.
Danish Crown noemt zich alvast "wereldkampioen varkensvlees zonder antibiotica". Het vlees gaat naar de VS, waar consumenten steeds meer weerstand ontwikkelen tegen het eigen varkensvlees, dat veelal met antibiotica is opgefokt. De binnenlandse productie kan niet aan de groeiende vraag naar 'antibiotica-vrij' vlees voldoen. Danish Crown houdt het vooralsnog bij een 'pilot', omdat niet te voorspellen is hoe de nichemarkt er over 1 à 2 jaar zal uitzien.
Het is een illusie te denken dat je kip met een chloorbadje Salmonella-, Campylobacter- of ESBL-vrij zou kunnen krijgen, Dick! In de 60-er jaren al uitgezocht (en reeds toen werd op het gevaar van antibioticaresistentie gewezen). Ook hier bestaat geen silver bullet.
En nu moet je me toch ook eens uitleggen waarop jij baseert dat er hier wél een markt zou zijn voor chloorkip, en niet voor antibioticavrije kip.
Denkbaar lijkt me dat de EU chloorkip gaat importeren om op de verpakking te kunnen zetten: salmonella en ESBL-vrij. Dat zal hier de markt weer creëren om het ook zo te doen (in TTIP tot zover is daar reeds in voorzien).
Ja, ... en dan gaan wij weer antibioticavrije kip importeren uit de VS, Dick!
Het is toch van de zotte dat zelfs zo'n Purdue antibioticavrije kip weet te produceren
terwijl hier het antibioticagebruik in de pluimveehouderij zelfs nog toeneemt!
BTW: Waarom zou antibioticavrije kip hier geen toegevoegde waarde hebben, Dick?
Misschien kan Simone Hertzberger daar haar licht op laten schijnen?
Plofkip, met al zijn multiresistente beestjes, is ook bij ons nog steeds een issue.
Of: welke NL kipintegrator als eerste gaat exporteren naar de VS! Wij kunnen dat makkelijker dan zij daarginds en hier heeft het te weinig waarde op de markt terwijl het daar inmiddels een groter issue is. Follow the money, Dick.
Ik ben benieuwd wie de eerste wordt in Nederland met antibioticavrij kippen- en varkensvlees:
AH of Jumbo? Of Lidl/Aldi?