Nederland behoort tot de top-10 van landen met de hoogste suikerconsumptie. Het Voedingscentrum raadt ons aan niet meer dan 90 gram suiker per dag binnen te krijgen. De gemiddelde Nederlander zit daar met 102,4 gram ruim boven. Met onze kennis over suiker blijkt het matig gesteld, ondanks dat er veel belangstelling voor is. Zo gelooft 77% ten onrechte dat suiker (in meer of mindere mate) verslavend is. Ook geeft 60% van de ondervraagden aan niet meer te weten wat te geloven over suiker.
Dat is mogelijk de reden dat Nederlanders zo weinig kritisch tegenover suiker staan in hun dagelijkse boodschappen. Toch zegt de helft regelmatig of altijd op suiker te letten bij hun aankopen. Tweederde vindt de informatie over suiker in producten onduidelijk.
Hoe mensen naar suiker kijken verschilt per productcategorie, aldus GfK. Bij frisdranken letten supermarktklanten relatief goed op suiker en zoetstoffen. Ze worden daarbij geholpen door suikerwijzers zoals bij Plus en Albert Heijn. Bij snoep, koekjes en ijs let tweederde van de kopers juist niet op suiker. Dat zit daar nu eenmaal in. Kunstmatige zoetstoffen hebben een negatief imago, de helft van de supermarktklanten gelooft dat die slecht voor je zijn.
Minder suiker eten? Dat doen Nederlanders door "gewoonweg minder vaak producten met grote hoeveelheden suiker te kopen", schrijft GfK. Verder zegt het onderzoeksbureau dat 1 op de 3 Nederlanders in de toekomst meer op suiker wil letten.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
>> Tweederde vindt de informatie over suiker in producten onduidelijk. <<
Fabrikanten gebruiken zo'n 50 verschillende benamingen voor suiker, dus logisch dat die informatie onduidelijk is.
Dát en het feit dat er niet vermeld wordt hoeveel er dan toegevoegd is. Alleen de totale hoeveelheid koolhydraten wordt meestal wel vermeld. In het geval van bijv. chips, koekjes of doperwten heb je dan geen flauw idee hoeveel suiker er is toegevoegd.
Sytske Barkhuis, 50 verschillende benamingen voor suiker? Het is ook nooit goed. De ingredientendeclaratie op de verpakking noemt - het is maar een voorbeeld - glucose. Moet de fabrikant er dan bij schrijven dat dat een vorm van suiker is? Verderop staat in een andere declaratie op hetzelfde etiket toch ook het percentage suiker per 100 gram?
We moeten vooruit en zeiken remt.
#3 Wouter Klootwijk,
Ik heb eerder een suikerspiekpas gedownload en bij sommige producten zie ik op een etiket 5x een vorm van suiker staan. Uiteraard kan ik kijken naar 'koolhydraten, waarvan suikers', maar dan zie ik niet in hoeverre het om natuurlijke suikers in een product gaat en hoeveel er aan suikers is toegevoegd.
Zo kunnen we aan de gang blijven, Sytske Barkhuis. Natuurlijke suikers zijn suikers. Het is in zoveel varianten op Foodlog en daarbuiten uitgelegd. Maar niks helpt.