PLUS schrijft: Als meest verantwoorde supermarkt zoekt PLUS continu naar mogelijkheden om klanten te helpen bewustere keuzes te maken. De schapcommunicatie voor frisdranken is daar dan ook een goed voorbeeld van. Deze manier van informeren is tot stand gekomen na zorgvuldige testen en gesprekken met consumenten, ondernemers, leveranciers en stichtingen.
Met behulp van de drie kleuren wordt in een oogopslag duidelijk hoeveel calorieën de frisdranken bevatten. Blauw staat voor 0-10, geel voor 11-67,5 en oranje voor meer dan 67,5 kilocalorieën per glas van 250 milliliter. PLUS kiest voor deze manier van communiceren om klanten nog beter te informeren en op basis daarvan te helpen een bewustere keuze te maken.
De kleurcodes komen meteen goed van pas om PLUS nieuwste eigen frisdrank te positioneren; PLUS Bruisend water, in de varianten komkommer, munt en citroen, bevat nul calorieën en krijgt daarom een blauw label.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#6 "Nard, ik kan er weinig kwaad in zien voor water met suiker en een smaakje."
Dat was ook de strekking van mijn bijdrage eigenlijk.
#11
Mooi rekenwerk Dennis. :)
Qua warenwet: het staat niet op de waren maar ernaast, dus lijkt het me iets minder gevoelig. Denk niet dat hier prioriteit ligt van de NVWA.
Moet dit schapkleurtje nou worden gezien als voedselkeuzelogo? In dat geval ben ik benieuwd hoe Plus omgaat met de eisen die de Warenwet aan dergelijke logo's stelt.
Verder vind ik de gekozen bovengrens van 67.5kcal per 250ml zo'n merkwaardig precies getal. Waarom geen 65 of 70? Die 67.5 blijkt equivalent met 6.72 gram suiker per 100ml. Komt dat even mooi uit voor de groene Coca Cola (de stevia versie), die heeft precies 6.7g suiker per 100ml...
Ik zou geen bezwaar hebben met heel wat minder goedkoop en ongezond aanbod in de supermarkten, ja, zeker wel. Overigens bedoel ik niet te zeggen dat er geen ongezonde dingen verkocht zouden moeten mogen worden. Het is heel gezond af en toe ongezond te doen. We moeten er alleen geen reclame voor willen maken en doen alsof de ene geverfde zoete rommel gezonder is dan de andere.
Zielig voor de fabrikanten? Mwah. die kunnen ook andere dingen gaan maken.
Met Gonneke eens, "Gezond" of "Ongezond" kun je niet aangeven, veel te ingewikkeld.
Waardes kun je wel aangeven, ook in rood. "Veel" of "weinig" zijn niet subjectief, "gezond" en "ongezond" zijn dat wel. Ik heb het al vaker gezegd hier, het werkt gewoon, in Engeland. In het land waar "front of package nutritional labelling" is uitgevonden. Iedereen doet mee, ja Aart, ook met rood. In Australie en Nieuw Zeeland komen ze er na de nodige testen nu ook achter, het is gewoon het meest effectieve systeem.
Waarom blijven we daar maar over praten? We weten het toch allang? Alleen we willen het niet. Bang als we zijn dat het misschien wel omzet kost. Over begrippen als duurzaamheid en gezondheid wordt gezellig gepraat, zoals op Foodlog, maar het mag natuurlijk vooral geen geld kosten. Inderdaad Dick, je zal je halve winkel leeg moeten ruimen, je moet er niet aan denken. Rode plakkertjes op producten? Willen we ook niet. Rapporten? Daar zit wat in, de veilige omgeving van de commissie. En intussen maar beweren dat het heel slecht werkt, dat Traffic Light System. Reden waarom we het Vinkje hebben uitgevonden. Tja.....