De internationale pers staat er bol van: 'je gaat later dood als je koffie drinkt'. Is dat waar? We zeggen het maar meteen: dat was en is onbekend en je kunt er maar beter niet van uitgaan. Hooguit weten we nu dat koffie niet schadelijk is, zoals vroeger hier en daar werd gesuggereerd.
In Nederland brengt het AD het nieuws het bontst. De krant schrijft: "Al is er wel een verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen die minstens [cursief DV] drie koppen koffie per dag drinken hebben 18 procent minder kans om te overlijden aan een aandoening dan niet koffiedrinkers. Vrouwen die dezelfde hoeveelheid koffie drinken profiteren iets minder: zij hebben 8 procent minder kans te overlijden aan een aandoening dan niet koffiedrinkers van hetzelfde geslacht. Een verschil tussen cafeïnevrije koffie en gewone koffie is er niet."
Wie de krant leest en op een terras zit, bestelt spontaan nog een derde kop, na de gebruikelijke twee en die paar glazen wijn teveel van gisteravond.
Allemaal speculatie
Onder de kop 'Drie koppen koffie per dag drinken vergroot de kans op een lang leven', legt professor Marianne Geleijnse (WUR) in de Volkskrant uit dat de bevindingen niet verrassen omdat uit de statistieken van epidemiologen al eerder was gebleken dat koffie geen negatieve en mogelijk eerder wat positieve gezondheidsgevolgen zou kunnen hebben. Dat kan liggen aan stofjes die erin zitten of, een heel andere speculatie, aan het feit dat koffiedrinkers minder gezoete of alcoholische dranken drinken. Het kan ook liggen aan genetische afwijkingen. Mensen die geen koffie drinken, zouden er wellicht om fysiologische redenen een afkeer van kunnen hebben. Diezelfde afkeer kan hun sterftekans licht vergroten. Maar dat is allemaal speculatie.
In The Guardian zegt een van de onderzoekers die meeschreef aan het Amerikaanse onderzoeksresultaat dat het publiek niet moet denken dat een extra kop koffie helpt tegen ongezonde gewoonten. Die zijn veel gevaarlijker dan koffie goed kan maken. Toch denkt de hele wereld nu dat zondigen kan dankzij een extra bakkie leut. Dankzij de krantenkoppen. Dat je koffie kunt drinken, is immers geen nieuws.
De studies werden gefinancierd vanuit fondsen voor kankeronderzoek en door de Europese Unie. Er zijn dus geen commerciële perspectieven aan verbonden, al zijn koffiebranders en koffieketens er ongetwijfeld blij mee. Het onderzoek leert overigens toch wel iets nieuws: je leeft niet langer van een caffeïnevrij leven.
Het bovenstaande onderzoek suggereert iets. Wat de waarde ervan is, blijft voorlopig onduidelijk. Waarom wordt het eigenlijk gedaan en is het zinvol om het voort te zetten? De fondsen zijn immers beperkt. Wat willen we echt weten en waarom? Hoe stel je dat vast? Om over dergelijke vragen na te denken ontwikkelde Foodlog met 15 wetenschappers (in- en outsiders) de cursus PHILOSOPHY OF NUTRITION. Voor iedereen die zich professioneel een oordeel moet vormen over voedingsonderzoek.
Dit artikel afdrukken
Wie de krant leest en op een terras zit, bestelt spontaan nog een derde kop, na de gebruikelijke twee en die paar glazen wijn teveel van gisteravond.
Ongezonde gewoonten zijn veel gevaarlijker dan koffie goed kan maken. Toch denkt de hele wereld nu dat zondigen kan dankzij een extra bakkie leutWaar gaat het over? Een Amerikaanse en een Europese langjarige studie met grote aantallen deelenemers naar de sterfte en ziekten onder koffiedrinkers zijn deze week tegelijk gepubliceerd in Annals of Internal Medecine. Daaruit bleek dat koffiedrinkers wat minder sterfterisico hebben, ook mensen die ongezond leven. Waarom? Dat was en blijft volledig onbekend.
Allemaal speculatie
Onder de kop 'Drie koppen koffie per dag drinken vergroot de kans op een lang leven', legt professor Marianne Geleijnse (WUR) in de Volkskrant uit dat de bevindingen niet verrassen omdat uit de statistieken van epidemiologen al eerder was gebleken dat koffie geen negatieve en mogelijk eerder wat positieve gezondheidsgevolgen zou kunnen hebben. Dat kan liggen aan stofjes die erin zitten of, een heel andere speculatie, aan het feit dat koffiedrinkers minder gezoete of alcoholische dranken drinken. Het kan ook liggen aan genetische afwijkingen. Mensen die geen koffie drinken, zouden er wellicht om fysiologische redenen een afkeer van kunnen hebben. Diezelfde afkeer kan hun sterftekans licht vergroten. Maar dat is allemaal speculatie.
In The Guardian zegt een van de onderzoekers die meeschreef aan het Amerikaanse onderzoeksresultaat dat het publiek niet moet denken dat een extra kop koffie helpt tegen ongezonde gewoonten. Die zijn veel gevaarlijker dan koffie goed kan maken. Toch denkt de hele wereld nu dat zondigen kan dankzij een extra bakkie leut. Dankzij de krantenkoppen. Dat je koffie kunt drinken, is immers geen nieuws.
De studies werden gefinancierd vanuit fondsen voor kankeronderzoek en door de Europese Unie. Er zijn dus geen commerciële perspectieven aan verbonden, al zijn koffiebranders en koffieketens er ongetwijfeld blij mee. Het onderzoek leert overigens toch wel iets nieuws: je leeft niet langer van een caffeïnevrij leven.
Het bovenstaande onderzoek suggereert iets. Wat de waarde ervan is, blijft voorlopig onduidelijk. Waarom wordt het eigenlijk gedaan en is het zinvol om het voort te zetten? De fondsen zijn immers beperkt. Wat willen we echt weten en waarom? Hoe stel je dat vast? Om over dergelijke vragen na te denken ontwikkelde Foodlog met 15 wetenschappers (in- en outsiders) de cursus PHILOSOPHY OF NUTRITION. Voor iedereen die zich professioneel een oordeel moet vormen over voedingsonderzoek.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hoe dronken al die mensen hun koffie? Allemaal zwart? Met een wolkje? Met zes scheppen suiker? Met een puntje appelgebak? Met een schepje Buisman? En hoe hadden ze hun bakkie gezet? Met een filter? Of in de percolator? Een tas koffie, zoals wij dat in Brabant noemen, kent vele vormen.
Op zich geloof ik wel dat koffie (met cafeïne) een positief effect heeft op je lichamelijke activiteit.
Ben net terug uit Frankrijk voor een zomervakantie in Nederland. 's Morgens een flinke kop koffie bij het ontbijt, een klein kopje espresso na de zware lunch, 's avonds een kopje na het diner. In alle drie de gevallen activeert de koffie (met cafeïne) een aantal lichaamsfuncties; een soort doping. Het verhoogt de lichamelijke activiteit, versnelt de spijsvertering. Nadeel (volgens dr. OZ): koffie moedigt aan tot het nuttigen van zoete en vette spijzen. The Pros and Cons of Drinking Coffee (Dr. Oz)
De koffiecultuur verschilt per land. Hier wordt koffie maar al te vaak genuttigd om een groot stuk gebak met slagroom weg te spoelen.
In Nederland aangekomen, eerst naar de stad om een voorraadje levensmiddelen in te slaan en op een terras een kop koffie te drinken, om de vermoeidheid van de lange rit weg te werken.
Het was 4 uur in de middag, beslist geen etenstijd.
Kopje espresso graag.
"en verder?"
alleen een kopje espresso.
"ja, met wat?"
niets.
"ook geen appelgebak?"
nee
"kan ook hoor, zoals u wilt"
(ik voelde mij even geen Nederlander)
Aart #1, op alle mogelijke manieren; er werd dus niet gediscrimineerd tussen tassen, bakkies en kopjes met en zonder caffeine, gefilterd en ongefilterd of zelfs instant (het is bovendien 'reported behaviour'). Het is wel grappig derhalve dat de cafestol in ongefilterde koffie opeens geen rol meer speelt.
Ik zat zojuist even op een terras - Bianca van der Ha is mijn getuige - en ontdekte dat de ober het onderzoek al precies kon citeren: 'van 3 koppen koffie leef je langer'. Ik bestelde een latte macchiato. Of die ook goed was, wist hij niet.
#3 Dick
In Editie NL was gisteravond een kort interview met Marianne Geleijnse en daar had zij het over gefilterde koffie. Over cafestol werd overigens niets gezegd.
Sytske, volg de link. In Nederland (en Scandinavië) maken we - ook in de Gezondheidsraad - een punt van filteren door het onderzoek naar Cafestol van Martijn Katan (prima onderzoek, laat dat duidelijk zijn!). Filterkoffie staat los van dit onderzoek.
Gisteren maakte ook Dennis Zeilstra er elders op Foodlog een opmerking over. Nederlandse onderzoekers houden de traditie in stand, terwijl dit onderzoek er niets over zegt en er ook niets over kan zeggen.