Geacht Foodlog,
in NRC-Handelsblad van heden, maandag 3 december staat een recept voor kippensoep. Niets bijzonders, gewoon een van de duizend goede varianten van een soep met kip. Maar ik wend mij tot u om het eerste ingredient: '1 kg harde kip (soepkip) in stukken gehakt'.
Vragen: wat is een harde kip? Is een soepkip een harde kip? Zijn er ook soepkippen die geen harde kip genoemd worden? Wat betekent dan harde kip en waar komt de uitdrukking vandaan? Ik kan nergens een harde kip kopen, niemand in mijn winkelcentrum weet wat dat is. Weet uw veelzijdige Foodlog het fijne?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik gok dat een oude kip wat taaier (harder) is dan een plofkuiken en daarom meer smaak bevat voor de soep?
Bij mijn turkse slager zijn in ieder geval harde kippen te krijgen, en aan het formaat te zien zijn ze een stuk ouder dan een plofkuiken. De kippenbouillon die ik hiermee trek is in ieder geval erg vol van smaak.
In veel winkels in Brussel wordt tegenwoordig "poulet dur" aangeprezen. Ten bate van de Congolezen, die niet weten hoe je met plofkippen kunt koken.
Ze zijn goedkoop, vaak van het merk "Pluvera" en altijd in diepvries.
Toen ik nog in amsterdam-osdorp woonde had je aan de tussenmeer (dat is de weg tussen het osdorperplain en het dijkgraafplein) een poelier Cor Kip genaamd. Daar hoorde ik voor het eerst dat oude amsterdammers daar om harde kip vroegen en die bleek hij te hebben. Het zijn soepkippen van ongeveer een jaar oud. Die zijn inderdaad behoorlijk hard. Een uitgelegde batterijlegkip van 18 maanden hoewel keihard is geen ideale soepkip omdat hun voedsel is afgestemd op eieren leggen en dat levert geen lekker soepvlees op.
Dus ideaal gesproken heb je een scharrel kip die geen leghybride is, nodig van ongeveer 1 jaar oud en ouder. Daarvan trek je de lekkerste kippensoep. Ik weet het uit ervaring. Mijn familie vraagt telkens verlangend wanneer ik weer wat oude dieren ga slachten.
Die zijn in de handel niet te krijgen want onbetaalbaar en er is geen voldoende vraag naar. Het beste kan je op marktplaats kijken en zoeken naar een oude haan van een hobbyfokker. Die zijn niet duur. Zelf slachten, klap met een knuppel knock out, strot doorsnijden dan 45 secondenn in water van 55 graden dan plukken vervolgens uitsnijden en je hebt voldoende kip om 2 a 3 liter soep te maken.
Nick, ik vermoed dat de kippen van Pluvera uitgelegde leghybriden zijn dus niet echt lekker.
Dacht altijd dat harde kip een Surinaams/NL uitdrukking was. In de Bijlmer kun je overal harde kip krijgen die als zodanig wordt aangeprezen.
Toen ik in Paramaribo woonde (25 jaar geleden), was de kwaliteit van kip er bedroevend. Plof en nog eens plof. Ik heb de term 'harde kip' er nooit gehoord.