Marianne Heselmans heeft vandaag een paginagroot artikel in het NRC (print) met als titel 'Bioactieve superkool'. De consument wordt volgens Hesselmans overspoeld met groente-, fruit- en theeproducten die een imago van 'gezond en beschermd' willen uitstralen. Maar maken ze die belofte ook waar?
Aan het woord komen achtereenvolgens Matthijs Dekker (levensmiddelen technoloog aan de universiteit van Wageningen) en Ilja Arts (epidemioloog aan de universiteit van Maastricht). Beiden stellen dat we continue een bepaalde hoeveelheid beschermde stoffen in ons lichaam hebben als we veel groenten en fruit eten. Maar welke stoffen, wat ze precies doen en hoe ze op elkaar inwerken is nog niet bekend. Zelfs niet van de best onderzochte bioactieve stoffen. Gezien alle onzekerheden blijft het dus het beste om gevarieerd te eten. Mét groente- en fruitproducten waarin de bioactieve stoffen in ieder geval niet verloren zijn gegaan.
Voor de lezer die geinteresseerd is in de wetenschappelijke aspecten van bioactieve stoffen is het artikel zeker de moeite waard. Dus als je nog langs de kiosk komt vandaag, neem dan in ieder geval de NRC mee!
Dit artikel afdrukken
Aan het woord komen achtereenvolgens Matthijs Dekker (levensmiddelen technoloog aan de universiteit van Wageningen) en Ilja Arts (epidemioloog aan de universiteit van Maastricht). Beiden stellen dat we continue een bepaalde hoeveelheid beschermde stoffen in ons lichaam hebben als we veel groenten en fruit eten. Maar welke stoffen, wat ze precies doen en hoe ze op elkaar inwerken is nog niet bekend. Zelfs niet van de best onderzochte bioactieve stoffen. Gezien alle onzekerheden blijft het dus het beste om gevarieerd te eten. Mét groente- en fruitproducten waarin de bioactieve stoffen in ieder geval niet verloren zijn gegaan.
Voor de lezer die geinteresseerd is in de wetenschappelijke aspecten van bioactieve stoffen is het artikel zeker de moeite waard. Dus als je nog langs de kiosk komt vandaag, neem dan in ieder geval de NRC mee!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat ik nou helemaal vergat: ik werd spontaan blij toen ik begreep dat ik dagelijks een flinke stoot glucosinaten binnen moet krijgen (dat zijn anti-oxidatieve stofjes). Om het drinken van wijn vóór het eten tegen te gaan, ben ik steeds meer gaan blenden (inmiddels vraagt mijn 'zin' er spontaan om). Daar gaat een flinke stoot kool doorheen. Omdat ik meestal de hele kan 'vol maal', houd ik altijd sap over voor bij het ontbijt. Zoals nu blijkt: daar zitten veel meer glucosinaten in. Dat wist ik helemaal niet.
De Slowfoodies onder de bevolking waarschijnlijk! Er stonden een paar terechte conclusies in het artikel, waaronder het EGCG in capsulevorm. Zoals EGCG in groene thee voorkomt is het supergezond, in hoge geëxtraheerde concentraties kan het natuurlijk wél kwaad doen. Ik ben groot voorstander van voedingssupplementen, mits bewezen veilig. Het is mooi dat de media artikelen plaatst over voeding, het verrijkt het bewustzijn!
Marco, een aanrader! En - gelukkig - een ontkenning van mijn stelling dat de pers te weinig aandacht besteedt aan eten en de achtergronden daarvan.
Onderbelicht bleef wat mij betreft dat wetenschap weliswaar weinig aantonen, maar wél heel veel overhoop kan halen (tech food) waarvan het de gevolgen ook niet kan overzien. Was natuurlijk ook niet het doel van het artikel, maar toch.
De pragmatische conclusie van het artikel weerspiegelt mijn eigen overtuiging: eet heel gevarieerd - ik voeg daaraan toe: en natuurlijk - dan moet het goed gaan, anders waren we niet zo succesvol geëvolueerd.
Trouwens: het is nog heel lekker ook om zo te leven! Ik plukte zojuist wat blaadjes peterselie en maggieplant uit onze eetbare balkontuin en smeerde daar wat crème fraîche uit Isigny (de beste ter wereld!) op. Bij een glaasje Bandol-rosé (hoog gehalte donkere mourvèdre-druif dus veel anti-oxidanten en waarschijnlijk een heel complex aan polyfenolen) was dat erg lekker. Hoeveel mensen doen dat?
Graag gedaan!
Wat vond je van het artikel Dick?
Goed dat het eens in de pers staat: de wellness wetenschap staat nog in de kinderschoenen en bijgevolg ook de mogelijke claims die je kunt maken.
Gelukkig valt de NRC bij mij gewoon in de bus ;-)