Bioactieve superkoolMarianne Heselmans heeft vandaag een paginagroot artikel in het NRC (print) met als titel 'Bioactieve superkool'. De consument wordt volgens Hesselmans overspoeld met groente-, fruit- en theeproducten die een imago van 'gezond en beschermd' willen uitstralen. Maar maken ze die belofte ook waar?

Aan het woord komen achtereenvolgens Matthijs Dekker (levensmiddelen technoloog aan de universiteit van Wageningen) en Ilja Arts (epidemioloog aan de universiteit van Maastricht). Beiden stellen dat we continue een bepaalde hoeveelheid beschermde stoffen in ons lichaam hebben als we veel groenten en fruit eten. Maar welke stoffen, wat ze precies doen en hoe ze op elkaar inwerken is nog niet bekend. Zelfs niet van de best onderzochte bioactieve stoffen. Gezien alle onzekerheden blijft het dus het beste om gevarieerd te eten. Mét groente- en fruitproducten waarin de bioactieve stoffen in ieder geval niet verloren zijn gegaan.

Voor de lezer die geinteresseerd is in de wetenschappelijke aspecten van bioactieve stoffen is het artikel zeker de moeite waard. Dus als je nog langs de kiosk komt vandaag, neem dan in ieder geval de NRC mee!
Dit artikel afdrukken