Een heel nieuw soort supermarkt komt wellicht Nederland binnen:

Onder de naam Toko Ono start deze zomer een nieuwe op Oriëntaalse leest geschoeide supermarktketen met een pilotwinkel in Hilversum. Dat zegt projectmanager Rinus Minkjan tegen Distrifood.nl. Minkjan wil op termijn enkele tientallen vestigingen van Toko Ono openen in heel Nederland. ‘We hebben een plan klaar liggen, maar pin me er niet op vast of het 20 of 40 supermarkten worden’, zegt de projectmanager tegen Distrifood.nl. De pilotstore in Hilversum zal in juli of augustus de deuren openen.

Afdelingen
In de Hilversumse pilotstore komen zeven verschillende Aziatische afdelingen te staan. Het gaat hierbij om een Chinese, Japanse, Thaise, Vietnamese, Indonesische en een Indiase/Pakistaanse afdeling. Ook komt er een deel waar alles draait om de Surinaams/Antilliaanse keuken. Verder zal er ook een afdeling non-food komen waar onder meer wokken en keukenspullen zijn te verkrijgen.

Basisassortiment
Naast het aanbod van oriëntaalse producten, is er ook plaats voor een basisassortiment. ‘Met een basisassortiment bedoelen we al die producten die een gezin in Nederland nodig heeft. Dus van pakken suiker tot een afwasborstel. We hopen juist veel Nederlandse klanten binnen te krijgen.’ Op de winkelvloer kan de klant ook receptenkaarten krijgen of kookboeken waar de bereiding van de Aziatische gerechten staat uitgelegd.

Oppervlakte
De pilotstore in Hilversum heeft een oppervlak van 430 vierkante meter vvo. ‘De andere winkels zullen minimaal die oppervlakte krijgen’, aldus Minkjan tegen Distrifood.nl. De vestigingen van Toko Ono krijgen een compleet Aziatische uitstraling. ‘Om dat voor elkaar te krijgen is de vriendelijkheid van het personeel het belangrijkste. Daarin willen we ons onderscheiden van de rest van de supermarkten. Iedere winkel heeft de beschikking over 10 tot 15 medewerkers. Ook wordt de oriëntaalse sfeer versterkt door foto’s en beelden in de winkels.’

Evaluatie
Een verwachte omzet heeft Minkjan, werkzaam voor groothandel Ebo van den Bor in Nijkerk, naar eigen zeggen nog niet voor ogen. De resultaten van de pilotstore in Hilversum zullen binnen een half jaar tot een jaar worden geëvalueerd. De Toko Ono in Hilversum wordt gerund door een supermarktmanager. Bij succes is men van plan op termijn de formule ook beschikbaar te stellen aan zelfstandig ondernemers.

Vorig jaar opende in Amsterdam het toko-concept Tampopo (foto) zijn deuren. Ook deze winkel richt zich op de Nederlandse consument.


Bron: distrifood.nl
Dit artikel afdrukken