Van een aantal kanten kreeg ik tips om te laten zien dat we niet zo somber hoeven te zijn over fantastische ingrediënten. Sommigen suggereren zelfs dat het aantal 'inkoopkilometers' waarover Marjoleine de Vos zich zo'n zorgen maakt, wel meevalt.
Hans Schepers maakte me attent op de Berkshire varkens van dierenarts Kees Scheepens uit Best (net boven Eindhoven). Guido van LeBouille uit Valkenburg (L) liet Marc Smeets en ondergetekende zien dat het sappige vlees van het Spaanse Zwartpootvarken in kleur en textuur niets van doen heeft met ons industriële varken: dat heeft te maken met het ras en het feit dat ze het grootste deel van hun kostje zelf buiten bij elkaar sprokkelen (het woord 'scharrelen' zou de lading niet dekken). Dit vlees staat overigens in Lepels (Schiedam) op de kaart.
Over de groenten, confitures en gelei's van Eyserhalte (L) had ik het eerder van de week al.
Diny Schouten maakte me attent op de column van Guus Vredenburg die smaaklessen voor kinderen op lagere scholen verzorgt. Guus nam een aantal verschillende groenten mee om kinderen het verschil tussen zoet, zuur en bitter te laten proeven, zoals je die smaken subtiel kunt herkennen in groenten. Maar ... kwam tot de ontdekking dat hij daar niet eens aan toekwam: (toen de kinderen de witlof zagen) 'meneer, wat is dat gele ding?'
Het werd dus een lesje 'groenten-komen-uit-de-grond' en niet bij AH vandaan. Dat was een dompertje én pedagogisch leermoment ineen.
Die episode werd al snel weer gevolgd door een aardige fotokeuze in NRC Handelsblad in het artikel gisteravond over de Hongaarse toetreding tot de EU (derde pagina in het economiekatern). De tekst was somberend, maar de foto somptueus: een groentenstal die zelfs de meest verstokte carnivoor weer zou doen besluiten groenten en fruit te kopen. Mooie keuze, goed teken!
Nog 2 tips van Diny. Ze nam me mee naar Organics - een biowinkel in Amsterdam-Zuid - en liet me kennis maken met de gerookte en verse wilde Alaska zalm van Frank's Smokehouse. Beiden niet goedkoop en te koop in buurten met een flink Landrover Sport en Porsche-gehalte maar ... goed, zonder poeha en eigenlijk heel correct geprijsd als je je realiseert hoeveel werk erachter schuil gaat.
Kwaliteitszin - de bewuste en onbewuste "zin dr'an" - is kennelijk springlevend!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Alle reden dus om eens nader te informeren bij het RIVM of de Universiteit van Utrecht.
Toevoeging: het rapport is te vinden op de site van het RIVM (met dank aan hun afdeling Communicatie!); click hier.
En nu maar eens lezen. Grappig dat het niemand is opgevallen, maar wie wil er nou weer aan de aardappelen, het stooflapje met vette jus en groenten ;-)
Ook nog even de click naar de EPIC-studie, waarin ons voedingspatroon wordt afgezet tegen andere Europese landen.
Dick, het zit vermoedelijk toch weer iets anders. De Zweden starten volgens mij een onderzoek nav van Nederlandse data van afgelopen mei (wat niet wegneemt dat ik hier nooit iets over heb gezien).
Melchior.
Background: The need to gain insight into prevailing eating patterns and their health effects is evident.
Objective: This study aimed to identify dietary patterns and their relation to total mortality in older Dutch women.
Design: A principal component analysis of 22 food groups was used to identify dietary patterns in 5427 women aged 60–69 y who were included in the Dutch European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Elderly cohort (follow-up: 8.2 y). Mortality ratios for 3 major principal components were assessed by using Cox proportional hazard analysis.
Conclusion: A Healthy Traditional Dutch diet, rather than a Mediterranean diet, appears beneficial for longevity and feasible for health promotion in older Dutch women. This diet is comparable with other reported healthy or prudent diets that have been shown to be protective against morbidity or mortality.
Melchior, thx! Die eer is dan helemaal aan jou. Zijn er al samenvattingen van het onderzoek en de conclusies beschikbaar?
Jacobus, het betreft de Nederlandse loot van het enorme EPIC-project. Staat nu in de AJCN. Ik heb er niets over gezien in Nederlandse media, dus foodlog heeft mogelijk de primeur.
Leuk dat je een link naar Kendricks essays op je site hebt gezet!
Melchior.
++++
EPIC Netherlands
The EPIC study in the Netherlands is based in two centres: the National Institute of Public Health and Environmental Protection (RIVM) in Bilthoven and the Julius Centre for Patient Oriented Research at the Utrecht University Medical School. Over 40,000 people have been recruited.
In Bilthoven, the participants are men and women aged 20-63 at recruitment, living in Amsterdam, Doetinchen and Maastricht. The people approached were from a sample of the general population, stratified by age and sex.
In Utrecht, participants are women living in the city, aged 49-70 when they joined the study. They were recruited from a breast cancer screening programme (Preventicon) and from the general population.
Melchior, zouden dit gegevens uit de Zutpen-cohortstudie kunnen zijn geweest?
Jacobus