Microbioloog Rosanne Hertzberger is columnist voor NRC Handelsblad. Ze schreef een boek dat de lof van de E-nummers zingt. De kift is meteen raak.
Hoewel het nog niet eens uit is, wordt het vandaag al besproken in de Volkskrant. De kern van haar boodschap luidt volgens de krant: "Naar de biologische supermarkt om zelf thuis te koken? Da's slecht voor de portemonnee, slecht voor de planeet en zelfs slecht voor de emancipatie."
Kies voor houdbaar gemaakt vers of - nog beter - diepvries. En als je dan toch Cola wilt, kies dan het minste kwaad. Dat blijken de twee boodschappen van het boek voor wie even luistert en naar het filmpje kijkt dat de krant bij de pre-promo van het boek maakte. In haar eigen NRC maakte Jannetje Koelewijn vandaag een portret van Hertzberger, bij McDonald's natuurlijk.
Hier wat citaten uit het gesprek dat ze met Tonie Mudde van de Volkskrant had. Mudde noteert: "Kijk haar genieten, daar bij de schappen van haar vaste Haagse supermarkt, deze keer met officiële toestemming van het hoofdkwartier van Albert Heijn voor een interview tussen de Super Crunch-ovenfrites en de ambachtelijke quiche met E250, E252 en E262."
Ze blijkt blij met haptomaatjes: "Door de zaadjes slim te veredelen, kunnen we ze alle kleuren van de wereld geven. En nog extra weerbaar maken tegen schimmels en andere parasieten ook. Fantastisch toch?"
Hertzbergers ogen blijken te glinsteren bij het etiket van AH's cordon bleu magnetronmaaltijd: "Yes, conserveermiddelen. Héél goed. Als je die weglaat, moeten we namelijk weer op middeleeuwse wijze de houdbaarheid van eten vergroten. Door wagonladingen zout en suiker toe te voegen. Da's pas ongezond."
En voor wie het nog niet had begrepen: vers zorgt voor meer derving dan houdbaar, zodat het tot voedselverspilling leidt.
Onmiddellijk kwam er vanochtend een reactie van eet- en leefstijlcoach Ralph Moorman die niet van e-nummers houdt. Ook hij maakt inmiddels kant-en-klare maaltijden die helpen bij de emancipatie (jazeker: zelf koken kost tijd, is gemiddeld genomen niet bijster lekker of gezond en blijkt nog verrassend vaak een vrouwentaak) en een gezonder eetpatroon, maar gebruikt daarvoor milde conserveringstechnieken waar geen E-nummers meer voor nodig zijn. Ik mag niet linken naar zijn tekst, zegt hij. Kom op zeg, Hertzberger en hij zijn het grotendeels eens, maar ze maken de verschillen groot zodat het net is of ze iets te katten hebben. Een kniesoor die daar op let, want boeken en gezonde maaltijden moeten wel over de toonbank.
Dit zegt Hertzberger:
Moorman kun je via dit iframe lezen:
Ode aan de E-nummers kun je bestellen via bol.com. Een uitgebreid interview met de auteur over haar grootste ontdekkingen en verbazingen bij het onderzoek voor haar boek volgt eind deze maand op Foodlog en Café Weltschmerz. Het zal ongetwijfeld ook gaan over de reacties bij het verschijnen ervan. E-nummers blijven zorgen voor theater. Media smullen daarvan.
Dit artikel afdrukken
Kies voor houdbaar gemaakt vers of - nog beter - diepvries. En als je dan toch Cola wilt, kies dan het minste kwaad. Dat blijken de twee boodschappen van het boek voor wie even luistert en naar het filmpje kijkt dat de krant bij de pre-promo van het boek maakte. In haar eigen NRC maakte Jannetje Koelewijn vandaag een portret van Hertzberger, bij McDonald's natuurlijk.
Hier wat citaten uit het gesprek dat ze met Tonie Mudde van de Volkskrant had. Mudde noteert: "Kijk haar genieten, daar bij de schappen van haar vaste Haagse supermarkt, deze keer met officiële toestemming van het hoofdkwartier van Albert Heijn voor een interview tussen de Super Crunch-ovenfrites en de ambachtelijke quiche met E250, E252 en E262."
Ze blijkt blij met haptomaatjes: "Door de zaadjes slim te veredelen, kunnen we ze alle kleuren van de wereld geven. En nog extra weerbaar maken tegen schimmels en andere parasieten ook. Fantastisch toch?"
Hertzbergers ogen blijken te glinsteren bij het etiket van AH's cordon bleu magnetronmaaltijd: "Yes, conserveermiddelen. Héél goed. Als je die weglaat, moeten we namelijk weer op middeleeuwse wijze de houdbaarheid van eten vergroten. Door wagonladingen zout en suiker toe te voegen. Da's pas ongezond."
En voor wie het nog niet had begrepen: vers zorgt voor meer derving dan houdbaar, zodat het tot voedselverspilling leidt.
Onmiddellijk kwam er vanochtend een reactie van eet- en leefstijlcoach Ralph Moorman die niet van e-nummers houdt. Ook hij maakt inmiddels kant-en-klare maaltijden die helpen bij de emancipatie (jazeker: zelf koken kost tijd, is gemiddeld genomen niet bijster lekker of gezond en blijkt nog verrassend vaak een vrouwentaak) en een gezonder eetpatroon, maar gebruikt daarvoor milde conserveringstechnieken waar geen E-nummers meer voor nodig zijn. Ik mag niet linken naar zijn tekst, zegt hij. Kom op zeg, Hertzberger en hij zijn het grotendeels eens, maar ze maken de verschillen groot zodat het net is of ze iets te katten hebben. Een kniesoor die daar op let, want boeken en gezonde maaltijden moeten wel over de toonbank.
Dit zegt Hertzberger:
Moorman kun je via dit iframe lezen:
Ode aan de E-nummers kun je bestellen via bol.com. Een uitgebreid interview met de auteur over haar grootste ontdekkingen en verbazingen bij het onderzoek voor haar boek volgt eind deze maand op Foodlog en Café Weltschmerz. Het zal ongetwijfeld ook gaan over de reacties bij het verschijnen ervan. E-nummers blijven zorgen voor theater. Media smullen daarvan.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een vraag aan mevrouw Hertzberger. Als ik de tekst zo lees, dan is zij als microbioloog enthousiast over de verspillingsverminderende en voedselvergiftigingsvoorkomende eigenschappen van conserveringsmiddelen. Pathogene microben krijgen geen kans om ons voedsel en onze gezondheid aan te tasten door de grote effectiviteit van de daarvoor bedoelde additieven.
Maar wat is de invloed van deze conserveringsmiddelen op ons microbioom? Dat bestaat immers ook uit micro-organismen, maar die hebben we hard nodig. Voor zover ik in een korte check kan zien, is de invloed op het microbioom echter geen onderdeel van de EFSA evaluatie van conserveringsmiddelen, zoals bijvoorbeeld benzoëzuur. Alhoewel sommige van deze stoffen ook van nature in bijvoorbeeld planten voorkomen, mag je verwachten dat de hoeveelheid en combinatie die nodig is om levensmiddelen effectief te conserveren hoger is. Als die samenstelling zo is gekozen dat het effectief microben in levensmiddelen weert, welk effect heeft dat dan op de microflora en hoe enthousiast is zij daar over?
Boeiende vraag. Zou er een feitelijk te onderbouwen antwoord op zijn? Rosanne Hertzberger wil daar vast wel op ingaan.
Dennis,
Dezelfde vraag kun je ook stellen voor de "natuurlijke" conserveringsmiddelen.
Wat is dat Enno? Drogen? Koelen? Verhitten? Fermenteren? Of doel je op kruiden, zoals tijm en rozemarijn?
Pekelen (vis), inleggen in zuur, suiker en alcohol.