Koriander vind je lekker of juist vies. Waarom dat zo is, (b)lijkt iets genetisch.
Fransen noemen het de peterselie van hun Noord-Afrikaanse landgenoten. Hou jij van koriander?
Volgens de een heeft het kruid een lekkere, frisse en aromatische citrussmaak. Volgens de ander smaakt het naar zeep, schimmel, modder of insecten. Nutritionfacts legt uit hoe dat komt.
Genetisch
Verschillende aanwijzingen suggereren dat de smaakwaardering van koriander genetisch bepaald is. Van verschillende etnische groepen vindt een verschillend percentage het kruid naar zeep smaken. Zo noemt 14,1% van de Ashkenazische joden (afkomstig uit centraal- of Oost-Europa) de smaak zeepachtig en - dus - niet lekker. In Zuid-Azië is de groep mensen die vinden dat het kruid naar zeep smaken het kleinst, slechts 3,9%. Tevens is gebleken dat eeneiige tweelingen vaak dezelfde smaakbeleving bij koriander hebben, terwijl die correlatie bij twee-eiige tweelingen minder sterk was.
Defect
Het vermoeden werd bevestigd door een studie onder 14.000 deelnemers die koriander naar zeep vonden smaken en 11.000 mensen die aangaven of ze koriander wel of niet lekker vonden. Ze bekeken het totale genoom van alle proefpersonen en ontdekten een associatie van gen OR6A2 op chromosoom 11.
Dat gen zorgt ervoor dat we bepaalde stoffen kunnen ruiken. Onder deze stoffen valt ook E-(2)-Decenal, dat zowel in koriander voorkomt als in de stinkende stoffen die insecten afscheiden om zich te beschermen tegen vijanden.
Het is daarom denkbaar dat mensen die koriander lekker vinden, een genetisch defect hebben waardoor ze de stinkende stof niet kunnen ruiken.
Dit artikel afdrukken
Volgens de een heeft het kruid een lekkere, frisse en aromatische citrussmaak. Volgens de ander smaakt het naar zeep, schimmel, modder of insecten. Nutritionfacts legt uit hoe dat komt.
Genetisch
Verschillende aanwijzingen suggereren dat de smaakwaardering van koriander genetisch bepaald is. Van verschillende etnische groepen vindt een verschillend percentage het kruid naar zeep smaken. Zo noemt 14,1% van de Ashkenazische joden (afkomstig uit centraal- of Oost-Europa) de smaak zeepachtig en - dus - niet lekker. In Zuid-Azië is de groep mensen die vinden dat het kruid naar zeep smaken het kleinst, slechts 3,9%. Tevens is gebleken dat eeneiige tweelingen vaak dezelfde smaakbeleving bij koriander hebben, terwijl die correlatie bij twee-eiige tweelingen minder sterk was.
Defect
Het vermoeden werd bevestigd door een studie onder 14.000 deelnemers die koriander naar zeep vonden smaken en 11.000 mensen die aangaven of ze koriander wel of niet lekker vonden. Ze bekeken het totale genoom van alle proefpersonen en ontdekten een associatie van gen OR6A2 op chromosoom 11.
Dat gen zorgt ervoor dat we bepaalde stoffen kunnen ruiken. Onder deze stoffen valt ook E-(2)-Decenal, dat zowel in koriander voorkomt als in de stinkende stoffen die insecten afscheiden om zich te beschermen tegen vijanden.
Het is daarom denkbaar dat mensen die koriander lekker vinden, een genetisch defect hebben waardoor ze de stinkende stof niet kunnen ruiken.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er is in ieder geval een sterk cultureel of gewenningseffect. Ik at voor de eerste keer een bereiding met verse korianderbladeren in Brazilië, dertig jaar geleden. Ik walgde.
Vandaag vind ik het eerder verfrissend.
Maar geldt dit (je genetische pakket als verklaring voor wat je lekker vindt of niet) alleen voor koriander? Ik bedoel, er zijn wel méér dingen die sommigen erg lekker vinden en anderen juist niet door hun keel kunnen krijgen (ananas, bijvoorbeeld - ik spreek uit ervaring). Zou in al die andere gevallen niet ook iets genetisch de oorzaak zijn?
Met andere woorden: dit onderzoek zou pas écht baanbrekend zijn als koriander het enige voedsel is waarbij verschillen in waardering genetisch bepaald zijn. Misschien is dat zo, maar dan is de vervolgvraag: hoe zit het met al dat andere voedsel dat verschillend gewaardeerd wordt? Waarom vinden sommige mensen ananas heerlijk en andere niet? Welke niet-genetische verklaring is daarvoor? Misschien roept u dan 'andere smaakpapillen', maar die zijn toch ook aangeboren (= genetisch bepaald)?
P.S. ik zelf vind koriander heerlijk.
Hangt er sterk vanaf hoe je het gebruikt. Ga je het vaker gebruiken, dan wen je eraan en kan je het lekker gaan vinden.
Onze kinderen walgen van verse koriander, de geur alleen al, maar de pompoensoep met wat verse gember en koriander vonden ze heerlijk!
Overigens is de koriander hier in Twente nog steeds niet bevroren. Ik zaai gewoon de koriander van de toko, 3x per jaar, kost eigenlijk niets.
Oude gezegswijs:
‘Spruiten, tuinbonen, ansjovis, bier en rode biet vindt men lekker of juist niet.’
Maar alle gekheid op een stokje. Hoe zit het dan als je eerst en afkeer hebt van iets je het later vaak wel lekker vindt? Kan dat dan nooit met koriander? Knoflook, bier en gesmolten kaas beviel mij vroeger niet. Inmiddels al jaaaren wel. Heb ik soms een genetische verandering ondergaan of is niet alles gen gerelateerd?
Ik vind koriander heerlijk. Cécile vond het altijd maar zo-zo. Tegenwoordig telen we het kruid zelf. Heerlijk op een 'saignant' gebakken onglet of bavette (langdradig rundvlees). En dan natuurlijk met een vette witte Oostenrijkse wijn, al is datzelfde vlees met koriander vast ook heel erg lekker met een volle Chileense Carmenère of Malbec (alletwee rood).
O, uhh, alleen op zondag en niet iedere natuurlijk. Doordeweeks ook lekker op de pasta met wat gemalen kaas en een salade ernaast.