‘Human genetic determinants of the gut microbiome and their associations with health and disease: A phenome-wide association study’ is de titel van de zogeheten ‘e-poster’, een bondige digitale presentatie. “In deze studie hebben we getracht het spectrum vast te stellen van ziekten die verband houden met het menselijk darmmicrobioom door gebruik te maken van de genetische determinanten ervan als substituut voor de samenstelling ervan”, schrijven Groot en haar mede-onderzoekers in een toelichting. Met andere woorden: een link leggen tussen darmbacteriën en ziekten via de genetische informatie.
Ons onderzoek laat zien hoe breed het microbioom betrokken kan zijn bij zeer veel verschillende mechanismen in ons lichaam‘Snips’
De rijke bron waaruit Groot en collega’s putten is de UK Biobank, een zeer omvangrijke database met gegevens over gezondheid, leefstijl, ziekenhuisopnames, scans, genotypering etc. van een half miljoen Britse vrijwilligers. Groot keek naar zogeheten enkel-nucleotide polymorfieën, ‘single-nucleotide polymorphism’, ofwel SNPs, spreek uit ‘snips’. Dat zijn kleine afwijkingen in DNA-strengen die in verband worden gebracht met ziekten.
Darmbacteriën verteren niet alleen de laatste restjes voedsel in de dikke darm, ze sturen ook op meerdere manieren metabole mechanismen, immuunreacties en neurologische processen aan. Meer of minder van bepaalde soorten in de samenstelling van het darmbioom kan bepaalde gezondsheideffecten hebben. Groot en collega’s kwamen op het spoor van elf bacteriesoorten met specifieke verbanden tussen bepaalde bacteriën en een 28-tal aandoeningen. Daaronder COPD, allergieën zoals astma en eczeem, alcoholverslaving, hoge bloeddruk, verhoogde vetdeeltjes in het bloed en obesitas. Groot noemt desgevraagd drie duidelijke relaties tussen het relatief verhoogd voorkomen van bacteriesoorten en een aandoening. Ruminococcus flavefaciens heeft een verband met een verhoogde kans op hoge bloeddruk, Clostridium met meer bloedplaatjes, en de methanobacterie, gevolg van alcoholgebruik, met verlaagde bloeddruk.
Associaties
Groot rondt momenteel haar proefschrift af en bereidt de publicatie van het onderzoek voor. Ze is voorzichtig met het trekken van al te gewichtige conclusies uit haar data. “Bij genetisch onderzoek is het altijd belangrijk om te stellen dat het gaat om een associatie. We hebben aanvullende analyses gedaan naar causaliteit, maar dat blijkt echter toch lastig in deze setting. Daarom zijn vervolgstudies die echt naar causaliteit kijken van belang voor verdere conclusies.”
“Het nieuwe aan ons onderzoek is dat we de mogelijkheid hebben gehad om in één populatie naar heel veel verschillende aandoeningen te kijken”, zegt Groot. “Eerder onderzoek naar het microbioom was vaak gericht op één of enkele parameters. Ons onderzoek laat zien hoe breed het microbioom betrokken kan zijn bij zeer veel verschillende mechanismen in ons lichaam.”
Vervolgstap
Groot noemt de studie “uitgebreid en zorgvuldig uitgevoerd met mogelijke clues voor toekomstig onderzoek“. Zelf heeft ze al een vervolgstap genomen. “Wij zijn bezig met het verzamelen van ontlasting bij infarctpatiënten op verschillende tijdspunten en willen dat vergelijken met gezonde controles, om zo nog meer inzichten te verkrijgen. Ook betrekken we het immuunsysteem hierbij, omdat het microbioom nauw samenhangt met het immuunsysteem van het lichaam.”
Voor wat betreft therapeutische toepassingen van haar onderzoek is Groot terughoudend. “Tot op heden blijft het lastig om therapieën te ontwikkelen, juist gezien de complexiteit van het microbioom. Toch zie ik wel voor me dat in de toekomst probiotica en antibiotica een rol kunnen spelen in de samenstelling van het microbioom om een zo gezond mogelijk microbioom te creëren. Ook kan ik me voorstellen dat leefstijl hier een belangrijke rol bij speelt. Maar, zoals gezegd, er is nog veel werk te verrichten.”
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat is volgens jou dan de kern, Frank?
Ik vind de aanvulling in #18 wel verhelderend: het humane genoom is dus geanalyseerd, en niet het microbioom in het maagdarmkanaal.
@18: dit citaat uiteraard van belang... wat gevoeligheden/ kwetsbaarheden (mogelijkheden) betreft … maar niet de kern(en) waarom het uiteindelijk draait
Hilde Groot meldde zojuist de publicatie van haar onderzoeksartikel op Nature Scientific Reports.
Hier is de volledige tekst te vinden.
In bovenstaand artikel en in de reacties hieronder bleef onduidelijk wat de aanpak van het onderzoek nou precies was. Dit citaat verklaart een en ander:
"Human genetic variants have been linked to the microbiome composition and with this knowledge, rather than actual measurements of the microbiome itself, human genetic variants can be used as a proxy to inform about human gut microbiome composition. This is of interest because large cohorts in which genetic information is available can be studied even if the microbiome itself has not been measured. In addition, the use of genetic determinants can be useful to study the potential long-term health effects of having increased or decreased levels of specific gut microbiota."
Vertaald levert dat zoiets op:
"Menselijke genetische varianten zijn gelinkt aan de microbioomsamenstelling en met deze kennis, in plaats van door feitelijke metingen van het microbioom zelf, kunnen menselijke genetische varianten worden gebruikt als substituut om informatie te geven over de menselijke darm-microbioomsamenstelling. Dit is interessant omdat grote cohorten waarvan genetische informatie beschikbaar is, kunnen worden bestudeerd, zelfs als het microbioom zelf niet is gemeten. Daarnaast kan het gebruik van genetische determinanten nuttig zijn om de mogelijke gezondheidseffecten op lange termijn van verhoogde of verlaagde niveaus van specifieke darmmicrobiota te bestuderen."
Resetten van je darm flora doe je met gezonde voeding. Rauwkost voorop. Echte Kefir. Paars/ blauwe bessen/ bramen/ aardbeien, die aanhechtingen van verkeerde bacteriën aan de darmwand voorkomen (en tegelijk plaques in de aderen en hersenen tegengaan). Gefermenteerde producten die niet die problemen geven (zoals desembrood - het meeste met kefir starter als basis, brood dat zelfs voor mensen met PDS te verdragen is).
De enorme relatie met metabool syndroom, met longproblemen, de 'gut-brain axis' is aangetoond.
Zelfs Covid aangetaste cellen worden in hun tentakelvorming (vergelijkbaar met kankercellen) geremd door een aantal van die darm weldadige (CK2 blokkerende) voedingsmiddelen.
Poeptransplantatie... je moet er maar zin in hebben.... maar misschien het uiterste redmiddel.
Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat je je microbioom kunt 'resetten' met een halve dag warm water met zout drinken. En dan nog: waarom zou je dat willen, als je gezond bent? Er is nog zo veel niet bekend. Een bepaalde bacterie in je darmen kan geassocieerd (zegt dus niks over causaal verband) zijn met een verhoogde kans op eczeem. Dan spoel je die bacterie weg en vervolgens blijkt dat diezelfde bacterie geassocieerd is met een verlaagde kans op kanker. Zo ingewikkeld kan het namelijk zijn.
Alleen in bepaalde gevallen (chronische maagdarminfectie met Clostridium difficile bijvoorbeeld) kan het zinvol zijn om je hele microbioom te elimineren en te vervangen door een gezond microbioom van een donor (fecestransplantatie). In alle andere gevallen: If it ain't broke, don't fix it!