Afgelopen weekend kwam het te koop: Not Coffee van Chikko. Net als No Mayo die geen mayo is, is er nu koffie die geen koffie is. Waarom? Het is van hier (gemaakt van 'witlof' en spelt) en cafeïnevrij.
Het initiatief komt van drie mannen. Ze heten David Klingen (de bedenker), Bela de Bruin en Andreas Giel.
Ze brengen twee koffies die geen koffie zijn omdat we daar toch al te veel van drinken. Ze willen het opgefokte gevoel dat je kunt krijgen als je er teveel van drinkt, voorkomen. Koffie van chichorei - familie van de witlof - en spelt bevat namelijk geen cafeïne en de grondstoffen om het te maken, worden hier om de hoek geteeld. Vandaar. Daarom ook dronken we het als bakkie troost in armoedige tijden, schreef Trouw dit weekend. 'Koffie uit de oorlog' noemt de krant het.
vlnr David Klingen, Bela de Bruin en Andreas Giel
Klingen stuurde me twee monsters. Ik testte ze dit weekend uitgebreid tegen gewone filterkoffie (waar ik niets mee heb: meestal te schraal om het zurige te kunnen verdragen), Nespresso uit de aluminium cups en espressomachine en arabica-Nespressopoeder uit een potje.
Ik ken chichorei - de 'witlofachtige' wortel waar 'nepkoffie' van gemaakt wordt - van heel lang geleden in Frankrijk. Daar dronken (en drinken nog steeds) mensen chichorei als natuurlijke décaf-koffie.
50% minder cafeïne
Ik herinner me de nootachtige smaak daarvan. Maar ook dat niksige 'blikken' randje in de afsmaak. De Chikko Chichorei Not Coffee heeft daar geen last van. De neppoederkoffie geeft geen kick en is daarom ongeschikt voor dat eerste opwekkende kopje 's ochtends. Hij is prima voor het derde en vierde. Hij heeft niet die vieze zurige kant van gewone filterkoffie, maar juist iets zoetigs en nootachtigs. Ook biedt hij voldoende tegenwicht voor het diepe zwart dat koffie kenmerkt, al zullen drinkers van 20 koppen koffie per dag een kop Chikko af moeten wisselen met een kop echte koffie. Maar da's al een winst van 50% minder cafeïne die mij prima lukte tussen de koppen Nespresso uit de espresso-machine als het kopje espresso van poederkoffie door. Het blijft een vorm van 'koffie' en valt niet totaal uit de toon.
Tegenover mijn, ongetwijfeld mislukte, filterkoffie doet Chikko het prima. Alleen al het zoetje - geen toegevoegde suiker, maar een natuurlijke smaakcomponent van de chichorei - laat me die zurige filterkoffie staan en doorgaan met de hippe armeluiskoffie.
En de speltvariant? Die is minder. Een 'heel ander', maar wat slapperig bakkie, met onvoldoende 'zwart gat'. Ook een hogere dosering lost dat euvel niet echt op. Het kan wel een drankje zijn dat mensen die koffie vies vinden, toch koffie leert drinken. Toch zal dat het doel van Chikko Spelt-'koffie' niet zijn geweest.
Eindoordeel: van mij mag Chikko Not Coffee van Chichorei zeker blijven. Ik vind namelijk dat ik veel te veel koffie drink. Het is aangenaam en lekkerder, dieper van smaak dan de 'blikkerige' chichorée die ik me herinner uit Saint-Aubin-du-Cormier (Frankrijk) waar ik dat spul in 1982 voor het eerst proefde.
Chikko Not Coffee is te koop bij Marqt, de betere koffie- en theewinkels en via Chikko’s eigen webshop.
Dit artikel afdrukken
Ze brengen twee koffies die geen koffie zijn omdat we daar toch al te veel van drinken. Ze willen het opgefokte gevoel dat je kunt krijgen als je er teveel van drinkt, voorkomen. Koffie van chichorei - familie van de witlof - en spelt bevat namelijk geen cafeïne en de grondstoffen om het te maken, worden hier om de hoek geteeld. Vandaar. Daarom ook dronken we het als bakkie troost in armoedige tijden, schreef Trouw dit weekend. 'Koffie uit de oorlog' noemt de krant het.
vlnr David Klingen, Bela de Bruin en Andreas Giel
Klingen stuurde me twee monsters. Ik testte ze dit weekend uitgebreid tegen gewone filterkoffie (waar ik niets mee heb: meestal te schraal om het zurige te kunnen verdragen), Nespresso uit de aluminium cups en espressomachine en arabica-Nespressopoeder uit een potje.
Ik ken chichorei - de 'witlofachtige' wortel waar 'nepkoffie' van gemaakt wordt - van heel lang geleden in Frankrijk. Daar dronken (en drinken nog steeds) mensen chichorei als natuurlijke décaf-koffie.
50% minder cafeïne
Ik herinner me de nootachtige smaak daarvan. Maar ook dat niksige 'blikken' randje in de afsmaak. De Chikko Chichorei Not Coffee heeft daar geen last van. De neppoederkoffie geeft geen kick en is daarom ongeschikt voor dat eerste opwekkende kopje 's ochtends. Hij is prima voor het derde en vierde. Hij heeft niet die vieze zurige kant van gewone filterkoffie, maar juist iets zoetigs en nootachtigs. Ook biedt hij voldoende tegenwicht voor het diepe zwart dat koffie kenmerkt, al zullen drinkers van 20 koppen koffie per dag een kop Chikko af moeten wisselen met een kop echte koffie. Maar da's al een winst van 50% minder cafeïne die mij prima lukte tussen de koppen Nespresso uit de espresso-machine als het kopje espresso van poederkoffie door. Het blijft een vorm van 'koffie' en valt niet totaal uit de toon.
Tegenover mijn, ongetwijfeld mislukte, filterkoffie doet Chikko het prima. Alleen al het zoetje - geen toegevoegde suiker, maar een natuurlijke smaakcomponent van de chichorei - laat me die zurige filterkoffie staan en doorgaan met de hippe armeluiskoffie.
En de speltvariant? Die is minder. Een 'heel ander', maar wat slapperig bakkie, met onvoldoende 'zwart gat'. Ook een hogere dosering lost dat euvel niet echt op. Het kan wel een drankje zijn dat mensen die koffie vies vinden, toch koffie leert drinken. Toch zal dat het doel van Chikko Spelt-'koffie' niet zijn geweest.
Eindoordeel: van mij mag Chikko Not Coffee van Chichorei zeker blijven. Ik vind namelijk dat ik veel te veel koffie drink. Het is aangenaam en lekkerder, dieper van smaak dan de 'blikkerige' chichorée die ik me herinner uit Saint-Aubin-du-Cormier (Frankrijk) waar ik dat spul in 1982 voor het eerst proefde.
Chikko Not Coffee is te koop bij Marqt, de betere koffie- en theewinkels en via Chikko’s eigen webshop.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Opgeblazen gevoel? Als je teveel drinkt minder je toch? Koffie werkt heilzaam en als je het tot 5 koppen per dag beperkt is het zelfs goed tegen Parkinson, Alzheimer, diabetes-2, kanker, CVA. De connectie met hoge bloeddruk is ook naar het land der fabelen verwezen.
Wat voegen deze witgejaste gladjanussen toe? Uit de gezondheidswinkels is cichorei nooit weggeweest. Wat zeg ik? Ze hebben ook al jaren boekweitkoffie, paardebloemenkoffie, bamboekoffie en speltkoffie. Alles wat je roostert wordt koffie. Met wat koffijstroop van Buisman er aan toegevoegd komt de feeststemming er weldra in en verlang je ook misschien naar een heerlijk bordje bloembollensoep en na afloop zelfs wel een Amateur cigaretje van eigen teelt.
'Koffie uit de oorlog', maar dan wel ongeveer 3x zo duur als een pak Douwe Egberts.
Hipster spul dus.
't Zal wel een niche vervullen?
Helaas, nee. Het is geproefd en we hebben er niet voor laten betalen. Stom hé?
Is dit reclame? ...
*
Stella