De mate waarin steden zelfvoorzienend zijn voor wat betreft hun voedselvoorziening is vooralsnog klein. In Rotterdam wil de 'Floating Farm', 's werelds eerste drijvende melkveebedrijf, doen geloven dat meer mogelijk is.
Het drijvende melkveebedrijf, The Floating Farm, zal 60 stadskoeien gaan herbergen in een koeientuin en dagverse zuivelproducten als melk, kaas, room, boter en yoghurt produceren. De Floating Farm is een drijvend en levend laboratorium waar bedrijven en onderzoeksinstellingen mee kunnen onderzoeken en experimenteren om zelfvoorzienende melkproductie op te zetten.
Volgens Peter van Wingerden van Beladon (drijvend vastgoed) is de rivier de ideale plaats voor voedselproductie. "Als je voedsel dichtbij consumenten wil produceren maar daarbij in ogenschouw neemt dat er weinig ruimte in steden is, is het water een van de plekken waar nog wel ruimte is."
De Floating Farm komt in de Merwehaven op de grens tussen Rotterdam en Schiedam te liggen. Aankomende zomer is het terrein een bouwplaats en voorlichtingscentrum tegelijkertijd. Deze maand zal de bouw aanvangen. De Grand Opening staat voor januari 2017 gepland.
Innovatie en Onderzoek
Met dit project willen de initiatiefnemers onderzoeken in hoeverre voerproductie op de drijvende locatie mogelijk is en hoe mestverwerking het best uitgevoerd kan worden. De afgelopen maanden werkten de ontwerpers samen met universiteiten en LED-lampen fabrikant Philips aan het produceren van het benodigde gras. In een experiment bleken ze 15% procent van het voer te kunnen produceren op een beperkt oppervlak dankzij moderne verticale teelt. "De grassoort die we het hele jaar door produceren is zeer gezond en rijk aan vitaminen", zegt Van Wingerden. Om dezelfde hoeveelheid gras op land te produceren zou 30 tot 50 keer meer grondoppervlak nodig zijn. Bovendien zorgt het speciale gras voor gezondere melk.
Daarnaast zal via een slimme vloer in de stal de urine en de mest van de koeien gescheiden worden zodat er biogas en biologische meststof gemaakt kan worden.
Partners
De Floating Farm is een samenwerkingsverband van drie partners: Courage (innovatiestichting van LTO en NZO), Uitjeeigenstad (stadslandbouw Rotterdam) en Beladon (ontwikkelaar drijvend vastgoed).
Dit artikel afdrukken
Volgens Peter van Wingerden van Beladon (drijvend vastgoed) is de rivier de ideale plaats voor voedselproductie. "Als je voedsel dichtbij consumenten wil produceren maar daarbij in ogenschouw neemt dat er weinig ruimte in steden is, is het water een van de plekken waar nog wel ruimte is."
De Floating Farm komt in de Merwehaven op de grens tussen Rotterdam en Schiedam te liggen. Aankomende zomer is het terrein een bouwplaats en voorlichtingscentrum tegelijkertijd. Deze maand zal de bouw aanvangen. De Grand Opening staat voor januari 2017 gepland.
Innovatie en Onderzoek
Met dit project willen de initiatiefnemers onderzoeken in hoeverre voerproductie op de drijvende locatie mogelijk is en hoe mestverwerking het best uitgevoerd kan worden. De afgelopen maanden werkten de ontwerpers samen met universiteiten en LED-lampen fabrikant Philips aan het produceren van het benodigde gras. In een experiment bleken ze 15% procent van het voer te kunnen produceren op een beperkt oppervlak dankzij moderne verticale teelt. "De grassoort die we het hele jaar door produceren is zeer gezond en rijk aan vitaminen", zegt Van Wingerden. Om dezelfde hoeveelheid gras op land te produceren zou 30 tot 50 keer meer grondoppervlak nodig zijn. Bovendien zorgt het speciale gras voor gezondere melk.
Daarnaast zal via een slimme vloer in de stal de urine en de mest van de koeien gescheiden worden zodat er biogas en biologische meststof gemaakt kan worden.
Partners
De Floating Farm is een samenwerkingsverband van drie partners: Courage (innovatiestichting van LTO en NZO), Uitjeeigenstad (stadslandbouw Rotterdam) en Beladon (ontwikkelaar drijvend vastgoed).
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Courage linkje werkt niet, terwijl ik daar juist zo nieuwsgierig naar was ;-)
Je kan het natuurlij googlen en dan zie je dat ze al 10 jaar bestaan.
Mijn hele leven heb ik gedacht dat we koeien houden om van niet-voor-mensen-eetbare-biomassa mooi, eerlijk en hoogwaardig voedsel te maken. Nu gaan we niet-voor-mensen-eetbare-biomassa op zeer innovatieve, technisch-hoogstaande wijze produceren, zodat de koe het op een relatief weinig efficiënte wijze kan omzetten in melk. Da's echt een grensverleggende innovatie. Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?
Ben zeer benieuwd naar het verdienmodel achter de floating farm. Het lijkt mij nog al duur om op deze wijze 60 koeien te houden. Ben ook benieuwd waar dan de overige 85% van het voer vandaan zal gaan komen?
Het lijkt mij een prachtig project, technisch gezien dan. Ik neem aan dat het vergelijkbaar is met de kas op het dak van een kantoorgebouw uit deze draad. In deze draad lees ik dat boeren de band met de consument weer moeten herstellen. Is high tech met een enorme input van energie en grondstoffen dan de juiste manier? LTO vindt kennelijk van wel, anders zouden ze het niet ondersteunen. Wat zou de achterban van LTO daarvan vinden?