Het is maar dat je het weet (maar lees ook de laatste regels van het bericht goed):
Genetisch gemodificeerd veevoer levert geen genetisch gemodificeerd vlees op, aldus de EFSA. De Europese voedselveiligheidsautoriteit baseert zich op een literatuuronderzoek. EFSA deed het onderzoek naar de aanwezigheid van recombinant DNA in vlees, eieren of melk door genetisch gemodificeerd veevoer.
De autoriteit richtte zich daarbij op vier aspecten: de productie en opslag van het voer, het stofwisselingsproces van dieren, de mogelijke absorptie van recombinant DNA in dierlijk weefsel en de biologische functionaliteit van recombinant DNA. DNA afgebroken
Uit literatuurstudies blijkt nu dat recombinant DNA in het productie- en opslagproces van voer en in het dierlijk lichaam grotendeels wordt afgebroken. Er zijn ook humane studies met genetisch gemodificerde soja die bewijzen dat het 'vreemde' DNA vrijwel geheel wordt afgebroken.
Zelfs als het recombinant DNA de stofwisseling overleeft, is de kans miniem dat het in het dierlijk weefsel terecht komt. Er zijn inmiddels voldoende onderzoeken waaruit blijkt dat het recombinant DNA niet te traceren is in producten voor menselijke consumptie.
Bron: evmi.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Echt stuitend vind ik dit bericht, alsof er wat te onderzoeken viel. Aan de andere kant, er is zo veel onbegrip over GM dat dit soort open deuren misschien wel af en toe ingetrapt moeten worden.
We eten kilo's DNA van planten en dieren per jaar. Onze darm bevat op ieder moment toch wel een onsje bacterieel DNA schat ik. Wordt allemaal afgebroken of direct uitgescheiden en dat was al heel lang bekend.
DNA verspreidt zich toch so wie so niet via de spijsvertering: dat is de core business van het verteren van spijzen: afbreken tot bouwblokken. Als we het over ongewenste GM besmetting hebben is dit artikel veel interessanter. Het geeft aan dat isolatie van bepaalde GM gewassen allesbehalve waterdicht is, dat ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen onverklaarbare kruisingen op de markt opduiken, nog voordat ze voor menselijke consumptie zijn vrijgegeven.
Conclusie dus volgens jullie: de EFSA doet onzinonderzoek om het gemoed van de massa's tegen genvoer te bevredigen.
Hoe komt het toch dat wetenschappers (en hun opdrachtgevers) denken dat ze niet op een volwassen manier met het publiek kunnen communiceren?
P, je probeert me toch niet uit te lokken voor een GM discussie...?
Ik weet het niet met die contaminaties. Kan een PCR artefact zijn, deze detectiemethode is zeer gevoelig voor besmettingen. Of gewoon goedkoop dierenvoedsel dat door het eten wordt gemengd.
Vreemd vind ik wel dat het bovenstaande artikel claimt dat GM DNA niet te traceren is in voedsel. Dat strookt niet met het CNN bericht.
Als je een rauwe GM tomaat of aardappel neemt moet daar het GM DNA in te detecteren zijn. Als je er soep van kookt weer niet, daar zit hem misschien het verschil.
Dick, dat is een gevoelig punt en ik leg de schuld hiervoor geheel bij de journalistiek. Er zijn goede wetenschapsjournalisten in NL maar die zijn verbannen naar ghetto's als de NRC wetenschapsbijlage. Het journaal, en dat geldt voor alle zenders, besteedt nauwelijks aandacht aan wetenschap omdat dat te moeilijk wordt geacht. Alleen als het "spectaculair" is mag wetenschap in het nieuws en dan nog het liefst geillustreerd met wat bekende NL.
Ik moet nu ophouden want hier kan ik uren over doorgaan...