Bij zorginstellingen worden steeds meer diepvriesmaaltijden geserveerd. Vriesvers is vergeleken met koelvers gemakkelijker op voorraad te houden, wat voor meer flexibiliteit zorgt in de maaltijdvoorziening. Toch is er weerstand. Volgens Marfo-directeur Schaap zit de moeizame acceptatie meer op managementniveau dan bij de gebruiker. "Management en directie van de zorginstellingen hebben moeite om te wennen aan het fenomeen dievriesmaaltijden. De kwaliteit is beter en de variatie is groter, maar het is 'anders' en men heeft moeite om die stap te maken."

Food Hospitality ondervroeg drie producenten en drie afnemers.

Producent JB Food constateert een behoorlijke stijging van de vraag naar diepvriesmaaltijden. Waarschijnlijk doordat er steeds meer keukens worden gesloten. JB levert onder meer aan Careander waaronder ook 2 groepswoningen van Het Schild in Harderwijk vallen. De ene groepswoning is tevreden over diepvries, de andere minder, maar dat ligt aan de bewoners zelf aldus een medewerker. Het is wel erg belangrijk dat het regenereren goed gebeurt, daar hebben medewerkers pas weer les in gekregen.

Uw Huistraiteur levert aan Het Raamwerk in Zuid-Holland. Directeur Leeseman noemt de zorgsector behoudend, maar hij heeft in 3 jaar toch een behoorlijke groei doorgemaakt naar momenteel 1000 maaltijden per dag. Hij verwacht dit jaar een groei van 35%. Het Raamwerk is tevreden over kwaliteit, keuze en variatie en de flexibiliteit.

Marfo levert haar GastroGourmet componenten aan verpleeghuis Gulden Huis in Den Haag. Directeur Schaap noemt het voordeel dat diepvries in de beste tijd van het jaar direct na de oogst kan worden ingevroren. Marfo doet dat met de shock-methode zodat de componenten 12-18 maanden houdbaar zijn. De gebruikers waarderen de grotere keuze waarbij ook buitenlandse gerechten worden aangeboden. Cliënten vinden het eten lekkerder dan toen ze nog koelverse maaltijden kregen uit de eigen productiekeuken.


bron: Food Hospitality jan/feb 2009 met dank aan foodholland

Dit artikel afdrukken