Voor een boerderij heb je niet veel land meer nodig. Wereldwijd zijn verticale indoor-boerderijen in opmars. In Japan gaat binnenkort de eerste 'boer-vrije-boerderij' van start.
Indoor-boerderijen zijn in trek omdat ze een efficiënte en milieuvriendelijke teelt mogelijk maken. In verticale boerderijen groeien planten boven elkaar in klimaatgecontroleerde ruimtes. Daardoor is er maar weinig grondoppervlak nodig. Ook in Nederland richten diverse (Stadslandbouw)-initiatieven zich op verticaal tuinieren, zoals bijvoorbeeld de stadsboerderij in Rotterdam, die de kweek van groente combineert met die van vis.
Groot
FarmedHere is de grootste verticale boerderij in de Verenigde Staten, meldt PSFK. Op ruim 8.000 vierkante meter produceert de boerderij bladgroenten voor zo’n 80 retailers in Chicago. Het bedrijf teelt onder andere biologische basilicum en kool.
Boer-vrij
Op veel moderne boerderijen doen zogeheten 'farm-robots' al een deel van het werk. Het bedrijf Spread gaat in Japan komende lente nog een stap verder. Het bedrijf bouwt de eerste volledig boer-vrije-boerderij. Robots runnen de hele verticale boerderij, ze planten, verzorgen en oogsten producten. Spread produceert nu al jaarlijks 7,7 miljoen kroppen sla in verticale boerderijen. Op Grist stelt Kiyoka Morita van Spread dat ‘groentefabrieken’ nodig zijn voor het creëren van een duurzame maatschappij.
Milieu-voordelen
De verticale boerderijen zijn afgesloten van de buitenwereld, waardoor er geen pesticiden nodig zijn. Dankzij LED lampen hebben de planten altijd genoeg ‘zonlicht’. FarmedHere zegt dat zijn boerderij slechts 3% van het water gebruikt dat traditionele boerderijen gebruiken. Spread hergebruikt in zijn nieuwe groentefabriek 98% van het water.
Het niet inzetten van mensen heeft nog een voordeel. Het levert veiliger voedsel op. Er komen namelijk geen mensenhanden aan te pas die het voedsel kunnen besmetten. Er is nog maar 1 factor niet opgelost: zonder meststoffen gaat het niet.
Fotocredits: 'Hydroponically Growing Green Butter Lettuce', Kurman Communications
Dit artikel afdrukken
Groot
FarmedHere is de grootste verticale boerderij in de Verenigde Staten, meldt PSFK. Op ruim 8.000 vierkante meter produceert de boerderij bladgroenten voor zo’n 80 retailers in Chicago. Het bedrijf teelt onder andere biologische basilicum en kool.
Boer-vrij
Op veel moderne boerderijen doen zogeheten 'farm-robots' al een deel van het werk. Het bedrijf Spread gaat in Japan komende lente nog een stap verder. Het bedrijf bouwt de eerste volledig boer-vrije-boerderij. Robots runnen de hele verticale boerderij, ze planten, verzorgen en oogsten producten. Spread produceert nu al jaarlijks 7,7 miljoen kroppen sla in verticale boerderijen. Op Grist stelt Kiyoka Morita van Spread dat ‘groentefabrieken’ nodig zijn voor het creëren van een duurzame maatschappij.
Milieu-voordelen
De verticale boerderijen zijn afgesloten van de buitenwereld, waardoor er geen pesticiden nodig zijn. Dankzij LED lampen hebben de planten altijd genoeg ‘zonlicht’. FarmedHere zegt dat zijn boerderij slechts 3% van het water gebruikt dat traditionele boerderijen gebruiken. Spread hergebruikt in zijn nieuwe groentefabriek 98% van het water.
Het niet inzetten van mensen heeft nog een voordeel. Het levert veiliger voedsel op. Er komen namelijk geen mensenhanden aan te pas die het voedsel kunnen besmetten. Er is nog maar 1 factor niet opgelost: zonder meststoffen gaat het niet.
Fotocredits: 'Hydroponically Growing Green Butter Lettuce', Kurman Communications
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het energiegebruik is ook nog wel een dingetje, lijkt mij.
Weer even iets qua terminologie: ik noem iemand die basilicum, rucola of sla teelt geen boer maar een tuinder, dus noem ik ook Henric geen boer, die gaat eerstdaags ook een verticaal klimrek met groentetjes of hangplantjes aanleggen in zijn kassen, zo'n grote stap met het bestaande is dat niet. Maar tarwe, soja of suikerriet op kunstlicht? Zie ik echt niet.
Een Nederlandse boer die al jaren bezig is zichzelf op deze wijze overbodig te maken is Rob Baan.
Hij is er ver mee. Nog geen voederbieten, maar wel groentetjes voor restaurants van stand, gegroeid onder een bijzonder ledlichtje. En, Henric van der Krogt, hij houdt energie over, genoeg om bijvoorbeeld een aan zijn kassen belendende woning te verwarmen.
Wouter Klootwijk, Rob Baan teelt cressen, dat is wat anders dan groente. Vooral de prijs per kilo. En hij houdt als afvalproduct van de elektraproductie, warmte over. Net als alle elektriciteitscentrales.
Excuus, Henric, ik wist niet dat ik het fout had met alweer zo enthousiast te zijn. De kiloprijs, van de groentetjes van Baan, ja fantastisch. Heb je ook met bloemen.
Maar het systeem van Baan en anderen, hier en ver weg, wou ik maar zeggen, dat belooft wat.