In Nederland weten we al lang dat alcohol niet goed voor je is. Campagnes als 'Drank maakt meer kapot dan je lief is' en 'Wie is de BOB' hebben dat er wel ingehamerd.

In Japan wordt er anders met alcohol omgegaan. Bij veel traditionele ceremonies wordt sake geschonken. In het zakenleven ontkomen werknemers niet aan de 'nomunicatie', de bijna verplichte borrel na werktijd. Japan is trots op de hoge kwaliteit van zijn dranken, van bier en sake zelfs tot whisky.

Van tolerantie naar bewustwording
Dat alcohol ook schadelijke effecten kan hebben en tot verslaving kan leiden, leeft niet in de Japanse samenleving.

Met ingang van deze week komt daar echter verandering in. De overheid is een bewustwordingscampagne begonnen. "Japan is tamelijk tolerant over alcohol en de meeste mensen zijn zich niet bewust van de schadelijke gevolgen die drinken kan hebben. Het is niet onze bedoeling om alcoholgebruik helemaal te veroordelen, maar wel om de mensen bewust te maken van de schadelijke consequenties", zegt een voorlichter in The Japan Times, aldus Trouw.

1,1 miljoen verslaafden en 10 miljoen probleemdrinkers
Naar schatting zijn 1,1 miljoen van de 127 miljoen Japanners alcoholverslaafd en dat aantal groeit. Nog eens 10 miljoen Japanners behoren tot de probleemdrinkers - met een alcoholconsumptie van meer dan 60 gram alcohol per dag, te vergelijken met 3 biertjes. In verhouding tot die aantallen is het aantal Japanners dat daadwerkelijk hulp zoekt miniem: 40.000. Vandaar deze bewustwordingscampagne.

Fotocredits: Adeline Teh
Dit artikel afdrukken