Ik had het al eerder gehoord van een WUR-onderzoeker. Er loopt inmiddels een groep kinderen van ca. 9-12 rond die nog nooit echte groenten hebben gezien.
Leven ze dan onder een steen? Komen ze uit achterstandswijken? Nee, ze blijken vooral in wijken als Amsterdam-Zuid te huizen. Twee succesvolle ouders. Geen tijd. De pizzakoerier kookt het eten óf pa, ma of één de kinderen gaan het even halen. Even buiten eten kan soms ook, maar dat duurt te lang.
Aan de Engelse Teesside University zijn ze er nu ook achter: het grootste deel van 9-10 jarigen heeft nog nooit een sperzieboon gezien, laat staan geproefd. Wel bruine bonen, die krengen waar Bartje niet voor wou bidden en die meestal uit blik komen. Tuurlijk: de 1-pans chili con carne is ook populair bij kamerbewoners. (9:27h: domdom - het gaat om 'baked beans', die glibberende bonen in tomatensaus van het Engelse ontbijt natuurlijk)
Ik ben benieuwd wat er uit het onderzoek zou komen als je vraagt naar bijv. haring of saté kambing ;-)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick, zijn baked beans niet witte bonen in tomatensaus, dat vaste onderdeel van dat roemruchte Echte Mannenontbijt, full breakfast?
P, daar heb je volkomen gelijk in: het zijn dezelfde bonen die in Frankrijk in een cassoulet gaan, maar die ze in the UK bij het ontbijt eten. Het wit wordt bruinig van de tomaten (en de bruine suiker?)
Cassoulet is een luchtig toetje vergeleken bij de massieve ontbijten die ik in Ierland heb gegeten. Het had wel een enorm voordeel: Met zo'n basis kan je inderdaad al om 11.00 's ochtends aan het bier.
Bonen, de echte droge, niet die sperziedingens, kouseband of princessen, zijn lekker ondeugend voedsel. De nawerking vooral is ongegeneerd grappig. ijn vrouw eist dat ik ze nooit tijdens de week klaarmaak. België is nooit eend roge bonenland geweest, maar Chili con carne en cassoulet hebben wel hun aanhangers verworven.
Baked beans zijn zeer populair bij onze kinderen, op voorwaarde dat ze bij het ontbijt worden genuttigd. Zalig culinair incorrect voedsel, je ziet de koters glunderen.
De geschiedenis van baked baens (als industrieel product) is bijzonder interessant. Boston (Mass.) is de bakermat. Het product was een spin-off van de driehoekshandel van de suikerriet. De bonen werden gekookt in melasse, vandaar de gesuikerde donkere saus. Tomaten erbij is eigenlijk een nieuwigheid.
Nick, jij weet natuurlijk dat de echte bonen (flageolets) waar jij het over hebt in het Frans 'des musiciens' worden genoemd - naar de 'flatulente' muziek. Geen idee trouwens wat dat met de muziekterm ' flageolet' te maken heeft.