imageVia onze Brabantse Nieuwsdienst, ontving de redactie een tekst uit het Brabants Dagblad van afgelopen week. De Partij voor de Dieren lijkt in haar publiciteitsgerichtheid haar hand te overspelen.

Dierenpartij verliest steun
Dierenbeschermers: partij doet zaak meer kwaad dan goed


De Partij voor de Dier­en ( PvdD) verliest steun onder haar achterban. Dierenwelzijnsor­ganisaties vinden dat de partij te weinig successen boekt en dat haar activistische optreden in de Tweede Kamer ‘averechts werkt’.
De coalitie van dierenwelzijnsorga­nisaties wil een gesprek met de partij om deze zorgen te uiten. Vooral het optreden van de PvdD tijdens het debat over de nota Die­renwelzijn, onlangs in de Kamer, heeft irritatie gewekt. De partij ra­telde 41 moties af, waarvan er uit­eindelijk slechts drie zijn aangeno­men. Hun optreden veroorzaakte hoongelach bij vrijwel alle andere partijen.
Volgens David van Gennep van Stichting Aap, en woordvoerder van de coalitie, is ‘het indienen van 41 moties niet echt de manier om vooruitgang te boeken’.
Dierenbeschermers vrezen dat de strategie van de PvdD de beeldvor­ming over dierenwelzijn schaadt. „Bij zo’n motie over een verbod op de vissenkom vraag ik me af: waarom?”, zegt Lenie ’ t Hart van het Zeehondencentrum in Pieter­buren. „Het leidt de aandacht af van zaken die echt belangrijk zijn. En als Kamerleden beginnen te la­chen als je aan het woord komt, moet je voorzichtig worden. Dan doe je de zaak meer kwaad dan goed.”
Voor de Dierenbescherming is de PvdD inmiddels een partij als iede­re andere. „Het is kommer en kwel in de Tweede Kamer. Wij ke­ren onze rug naar de politiek.” SP-Kamerlid Krista van Velzen kent de onvrede onder dierenbe­schermers. „Niet alleen binnen de radicalere clubjes, zelfs onder de gematigde organisaties klinkt meer en meer ergernis.”
Ook in de politiek verliest de PvdD krediet. Volgens Van Velzen dreigt de partij de ‘wankele Kamer­meerderheid voor dierenwelzijn’ om zeep te helpen.
PvdA’er Waalkens verwijt de par­tij ‘met hagel te schieten’. „Het de­bat over de nota Dierenwelzijn was een bizarre vertoning. Daar­mee blokkeert de partij de verbete­ring van het dierenwelzijn.”
De Partij voor de Dieren zelf maakt zich geen zorgen. Volgens Kamerlid Ouwehand was het te verwachten dat de partij ‘op weer­stand zou stuiten’. „Wij zijn actief en dat is ongebruikelijk voor zo’n kleine fractie. Dat wekt irritatie.”
Zowel in de Tweede Kamer als bij de achterban verliest de Partij voor de Dieren steun. De partij zou te weinig succes boeken en te activistisch optreden.


Begin dit jaar werd Thieme door Frank Dales (directeur Dierenbescherming) nog gehuldigd als Dierenbeschermer van het jaar 2007. Na het door neutels als vissenkomverboden verprutste debat over dierwelzijn, keert inmiddels het tij. Mede dierenorganisaties oordelen de facto dat de Partij zich blind heeft overgeleverd aan een strategie van 'veel geschreeuw, weinig wol'.
Het activisme begint dierwelzijnsorganisaties die zich wel richten op de daadwerkelijke verbetering van het dagelijks lot van dieren te storen. De partij zit op het verkeerde spoor en loopt zich dood.
Foodlog.nl heeft van meet af aan gewezen op deze onverantwoordelijke strategie van de PvdD. De Partij schaadt de belangen van dieren, omdat ze die in het groteske trekt en nogal eens wordt gehinderd door gebrek aan kennis van dierenzaken. Na de golf van belangstelling die ze heeft veroorzaakt, zal het publiek reageren met een ''jaja, dat weten we nou wel." Waarna alles doorgaat zoals het was.

Afgelopen week schreef minister Verburg dat ze het zo vreemd vond dat Thieme niet had meegedaan aan het debat over dierwelzijn. De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren diende immers slechts een lawine van in niet onbelangrijke mate lachwekkende moties in. De dierenbeschermster reageerde door op te merken dat de minister 'in de war' moet zijn geweest toen ze dat schreef. Wellicht ligt het eerder omgekeerd.

Vraag aan de lezers van foodlog.nl:
begint het publiek te zien dat Thieme en haar communicatie-adviseur Nico Koffeman hun partij buiten het serieuze spel plaatsen?
Dit artikel afdrukken