Ik had het al eerder gehoord van een WUR-onderzoeker. Er loopt inmiddels een groep kinderen van ca. 9-12 rond die nog nooit echte groenten hebben gezien.
Leven ze dan onder een steen? Komen ze uit achterstandswijken? Nee, ze blijken vooral in wijken als Amsterdam-Zuid te huizen. Twee succesvolle ouders. Geen tijd. De pizzakoerier kookt het eten óf pa, ma of één de kinderen gaan het even halen. Even buiten eten kan soms ook, maar dat duurt te lang.
Aan de Engelse Teesside University zijn ze er nu ook achter: het grootste deel van 9-10 jarigen heeft nog nooit een sperzieboon gezien, laat staan geproefd. Wel bruine bonen, die krengen waar Bartje niet voor wou bidden en die meestal uit blik komen. Tuurlijk: de 1-pans chili con carne is ook populair bij kamerbewoners. (9:27h: domdom - het gaat om 'baked beans', die glibberende bonen in tomatensaus van het Engelse ontbijt natuurlijk)
Ik ben benieuwd wat er uit het onderzoek zou komen als je vraagt naar bijv. haring of saté kambing ;-)
Of het nu om bonen gaat, tomaten, of zelfs aardappelen: kinderen hebben geen idee. Aardappelplant in de schoolklas: kinderen denken dat de aardappels aan de takjes zullen gaan groeien, net als appels aan een boom. Vertel je dat ze onder de grond zitten, dan is de reactie: bah vies. Schooltuintjes terug in het onderwijssysteem is misschien een oplossing. En een eetbare tuin in plaats van een veegtuin als nieuwe trend.
tuingroet van lizet van de spinazieacademie