Jager-verzamelaarster Ellen Mookhoek maakt een 'tomaten'-pasta van rozenbottels en mijmert over 'zieligheid'.
“Vind je het niet zielig voor de beestjes die je schiet?” Deze vraag wordt niet gesteld door een doorgewinterde veganist, maar gewoon door de buurvrouw van verderop. Gewoon zo'n buurvrouw die graag zo min mogelijk uitgeeft aan haar boodschappen zodat ook zij in het bezit kan zijn van de platste breedbeeld tv. Want de moderne mens wil veel, heel veel en om dat allemaal mogelijk te maken, wordt er gewoonlijk meer op de prijs dan op de zieligheid gelet.
Zielig
Hoe zielig is goedkope mode? Of een diamanten ring? Heel zielig. Of een tank benzine? Daar hoor je nooit iemand over, maar ik ben me er terdege van bewust dat ik wekelijks de meest vrouwonvriendelijke regimes op aarde sponsor. En als rechtgeaarde feminist vind ik dat echt heel zielig voor de vrouwen in olieproducerende landen. Maar het kan en dus doe ik het, want ik geniet ervan, rondrijden in mijn auto, en zo zal het voor de buurvrouw en haar heel platte tv ook zijn.
Alles wat je doet heeft invloed op de wereld om je heen en echt niet alleen maar leuke en gezellige invloed. Bij het machinaal oogsten van de worteltjes sneuvelen baby-haasjes en de tante van Bambi kwam onder de vrachtwagen van de groenteboer. Zelfs iets tamelijk onschuldigs als een basis voor hartige sauzen maken van rozenbottels bleek zielig. Na het koken zag ik dat er toch een oorwurm tussen had gezeten.
Alleen Zen-boeddhistische monniken die altijd in hun geboortestreek blijven, gaan vrijuit. De rest van ons is schuldig aan zieligheid en moet daarmee leren leven. Maar om gedachteloos de rekening voor de luxe-tv bij de voedselproducent neer te leggen, en dus bij de dieren die je eet... met frites en plofkip-saté op schoot naar Bambi kijken en dan de jager een bruut vinden... Zucht.
Recept: pasta met courgette en 'wilde' tomatenpuree , voor 4 personen
Werkwijze 'wilde' tomatenpuree
Er blijken tomaten in het plantsoentje te groeien! Je maakt in een handomdraai 'tomaten'-puree van rozenbottels. Pluk een kilo rozenbottels van de rimpelroos of rosa rugosa. Deze roos staat heel vaak in parkjes en plantsoenen, je weet wel die stekelige struiken met grote cyclaamkleurige bloemen die heerlijk geuren. Deze roos krijgt een lekker grote, dikke ronde rozenbottel. Pluk alleen de donkerrode maar nog wel stevige bottels.
Doe de bottels (let op beestjes!) met 2,5dl witte wijn in een pan, deksel (zonder gaatje!) erop en rustig aan de kook brengen. 30 minuten zachtjes koken en met de deksel op de pan af laten koelen. Door een zeef wrijven. Je hebt nu superlokale wilde 'tomaten'-pasta, perfect voor in de hazenpeper, een saus bij damhert of een veganistische maaltijd.
Werkwijze veganistische pasta voor 4 personen met wilde tomatenpuree
Bak 4 grof gesneden kleine courgettes met zout, peper, provençaalse kruiden en knoflook op een hoog vuur in een flinke scheut olijfolie. Flink kruiden, de puree is zonder zout gemaakt. Schep er als de courgettes beetgaar zijn 1/3 van de puree bij, voeg gare pasta en geraspte kaas toe. Je zal het merken, de puree van rozenbottels smaakt verrassend gewoon.
Fotocredits: 'Beach Rose - Rosa rugosa - hamanasu', Leonardo Dasilva
Dit artikel afdrukken
Zielig
Hoe zielig is goedkope mode? Of een diamanten ring? Heel zielig. Of een tank benzine? Daar hoor je nooit iemand over, maar ik ben me er terdege van bewust dat ik wekelijks de meest vrouwonvriendelijke regimes op aarde sponsor. En als rechtgeaarde feminist vind ik dat echt heel zielig voor de vrouwen in olieproducerende landen. Maar het kan en dus doe ik het, want ik geniet ervan, rondrijden in mijn auto, en zo zal het voor de buurvrouw en haar heel platte tv ook zijn.
Alles wat je doet heeft invloed op de wereld om je heen en echt niet alleen maar leuke en gezellige invloed. Bij het machinaal oogsten van de worteltjes sneuvelen baby-haasjes en de tante van Bambi kwam onder de vrachtwagen van de groenteboer. Zelfs iets tamelijk onschuldigs als een basis voor hartige sauzen maken van rozenbottels bleek zielig. Na het koken zag ik dat er toch een oorwurm tussen had gezeten.
Alleen Zen-boeddhistische monniken die altijd in hun geboortestreek blijven, gaan vrijuit. De rest van ons is schuldig aan zieligheid en moet daarmee leren leven. Maar om gedachteloos de rekening voor de luxe-tv bij de voedselproducent neer te leggen, en dus bij de dieren die je eet... met frites en plofkip-saté op schoot naar Bambi kijken en dan de jager een bruut vinden... Zucht.
Recept: pasta met courgette en 'wilde' tomatenpuree , voor 4 personen
Werkwijze 'wilde' tomatenpuree
Er blijken tomaten in het plantsoentje te groeien! Je maakt in een handomdraai 'tomaten'-puree van rozenbottels. Pluk een kilo rozenbottels van de rimpelroos of rosa rugosa. Deze roos staat heel vaak in parkjes en plantsoenen, je weet wel die stekelige struiken met grote cyclaamkleurige bloemen die heerlijk geuren. Deze roos krijgt een lekker grote, dikke ronde rozenbottel. Pluk alleen de donkerrode maar nog wel stevige bottels.
Doe de bottels (let op beestjes!) met 2,5dl witte wijn in een pan, deksel (zonder gaatje!) erop en rustig aan de kook brengen. 30 minuten zachtjes koken en met de deksel op de pan af laten koelen. Door een zeef wrijven. Je hebt nu superlokale wilde 'tomaten'-pasta, perfect voor in de hazenpeper, een saus bij damhert of een veganistische maaltijd.
Werkwijze veganistische pasta voor 4 personen met wilde tomatenpuree
Bak 4 grof gesneden kleine courgettes met zout, peper, provençaalse kruiden en knoflook op een hoog vuur in een flinke scheut olijfolie. Flink kruiden, de puree is zonder zout gemaakt. Schep er als de courgettes beetgaar zijn 1/3 van de puree bij, voeg gare pasta en geraspte kaas toe. Je zal het merken, de puree van rozenbottels smaakt verrassend gewoon.
Fotocredits: 'Beach Rose - Rosa rugosa - hamanasu', Leonardo Dasilva
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik gebruik ze liever voor zelfgemaakte rozenbotteljam op mijn zelfgemaakte brood. Het is heel veel werk (ik lepel namelijk de pitjes uit de bottels, dat komt de smaak ten goede ten opzichte van het hanteren van de roerzeef) en dat doe ik liever voor een product dat ik in de winkel niet kan krijgen - in ieder geval niet suikerarm en van deze kwaliteit- en dat naar zichzelf smaakt en niet naar iets anders.
Aardig recept, zolang je het gebruikt voor de veganistische pasta!
In de werkwijze voor de veganistische pasta, is het even opletten voor wie nieuw is met geheel plantaardig eten. In pasta zit vaak ei verwerkt, gelukkig hebben de meeste supermarkten ook een ei-vrije variant. Geraspte kaas, daarvoor nemen we een plantaardige, bijvoorbeeld deze van Wilmersburger.
""Maar om gedachteloos de rekening voor de luxe-tv bij de voedselproducent neer te leggen, en dus bij de dieren die je eet... met frites en plofkip-saté op schoot naar Bambi kijken en dan de jager een bruut vinden... Zucht.""
Daar heb je groot gelijk in Ellen. Als je knip het niet aankan om wat duurder vlees te kopen okee, maar dan idd niet allerlei apparatuur aanschaffen die je eigenlijk niet nodig hebt, alleen maar omdat de buren of mijn neef het ook heeft, terwijl je dat geld ook aan wat betere basisproducten uit kan geven. Wij hebben nog steeds sinds we hier wonen zo'n lekkere ouderwetse tv met enorme toeter erachter, mobieltjes kopen we niet, mijn man heeft een hele oude voor zijn werk, pc's worden nauwelijks nieuw aangeschaft en dan vaak nog alleen onderdelen die mijn man zelf in elkaar knutselt enz. Dure kleding? Nauwelijks en ga zo maar door. Maar doordat ik veel groente en vooral fruit koop heb ook minder geld over voor vlees, maar dat eten we dan ook minder, af en toe iets zonder vlees bijv, kan ook en soms schaf ik wat biologisch vlees aan.
Over de rozebottels, hebben ze ook een beetje het idee van smaak van tomatensaus? Lijkt me nl raar om te denken het is tomatensaus, terwijl de smaak dan totaal niet overeen komt? Kun je dit trouwens ook met andere soorten rozebottels? Ik zie hier in het bos zat van de wilde roos, die kleine roze die je ook vaak over schuttingen en heggen heen ziet kruipen.
de overgeparfumeerdheid van rozebottel is bijna walgelijk: écoeurant, zeggen de Fransen (hebben wij zo niet echt een woord voor). 'hartkerend' misschien want in het Westvlaams van mijn grootouders was dat: "mijn hart keert". Tomaten in een saus vervangen door zoeterige rozen moet een klefzinnige bedoening zijn.
Maar het gaat me nu even over "zielig". Dat betekende in mijn tijd meelijwekkend. Maar blijkbaar is mettertijd die betekenis verschoven. Naar wat?
Wat is er nu zielig aan een diamanten ring?
Bekijk de film Blood Diamond maar eens. Ik denk dat ze er meer mee probeert te zeggen, aan alles of in ieder geval aan veel zaken, kleeft "bloed". Zelf aan je grafsteen blijkbaar die in India door kinderen worden uitgehakt.