Tijdens het Groentecongres in Rotterdam dat donderdag werd gehouden, typeerde staatssecretaris Sharon Dijksma de Nederlandse tuinbouw- en fruitteeltsector als 'de vitaminefabriek van Nederland'.
De staatssecretaris opende het Groentecongres in het World Trade Centrum in Rotterdam. Ze had daarbij zicht op het 'logistieke knooppunt' van de groente- en fruithandel. Nederlandse telers exporteren via de Rotterdamse haven, Luchthaven Schiphol en Handelscentrum Barendrecht hun producten naar 150 landen wereldwijd. In 3 op de 4 landen liggen Nederlandse groenten en fruit in de supermarktschappen. Bijna al die groenten en fruit worden geteeld in het Westland, met 2.500 hectare het grootste aaneengesloten glastuinbouwgebied ter wereld. Met recht een vitaminefabriek.
Nederlanders eten veel te weinig groenten
Dan slaat Dijksma een andere toon aan. "Van een land dat zijn groente en fruit zo succesvol exporteert, zou je een bevolking verwachten die de producten met enthousiasme en in grote hoeveelheden consumeert. Immers, wie appelen vaart, die appelen eet. Maar het tegendeel is waar. We eten te weinig groenten en fruit. Van de Nederlandse peuters eet slechts 20 procent de groente die zij nodig hebben. Bij kinderen tussen de 7 en 18 jaar ligt dat aandeel nog veel lager: slechts 1 procent haalt daar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook van de volwassenen haalt slechts een klein percentage – 14 procent – de aanbevolen 200 gram groente."
Economische, maatschappelijke en gezondheidseffecten
We kunnen de vitaminefabriek dus nog veel beter laten draaien, houdt de staatssecretaris ons voor. Als alle West-Europeanen dagelijks 200 gram groenten en fruit zouden eten, zou dat de Nederlandse sector 100.000 banen opleveren en een extra handelswaarde van ruim 7 miljard euro.
Er zijn echter niet alleen economische motieven om voldoende groente en fruit te eten: het houdt ons gezonder, gelukkiger en langer in leven. Het Voedingscentrum becijferde dat duizenden hartinfarcten en beroerten, sterfgevallen door hart- en vaatziekten en door kanker voorkomen kunnen worden door voldoende groente en fruit te eten. Het RIVM berekende de besparing in zorgkosten door dagelijks 156 gram méér groenten en fruit te eten op 3 miljard euro in de komende 20 jaar.
Exportmotor
In het vervolg van haar toespraak onderstreept Dijksma de kennis en technologie waarmee telers, bedrijven en wetenschappers 'onze' gezonde groenten en fruit nog gezonder weten te maken, door de voedingswaarde te verhogen, het zaad te veredelen en innovatieve teeltmethoden te ontwikkelen. Allemaal zaken waar vitaminefabriek Nederland zich nog verder mee kan verbeteren om er vervolgens de exportmarkt mee te veroveren. Niet alleen met de te consumeren eindproducten, maar met Nederlands zaad en pootgoed en vooral kennis. De vitaminefabriek draait op volle toeren.
Fotocredits: 'vitaminefabriek' Koppert Cress, Rich Roberts
Dit artikel afdrukken
Nederlanders eten veel te weinig groenten
Dan slaat Dijksma een andere toon aan. "Van een land dat zijn groente en fruit zo succesvol exporteert, zou je een bevolking verwachten die de producten met enthousiasme en in grote hoeveelheden consumeert. Immers, wie appelen vaart, die appelen eet. Maar het tegendeel is waar. We eten te weinig groenten en fruit. Van de Nederlandse peuters eet slechts 20 procent de groente die zij nodig hebben. Bij kinderen tussen de 7 en 18 jaar ligt dat aandeel nog veel lager: slechts 1 procent haalt daar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook van de volwassenen haalt slechts een klein percentage – 14 procent – de aanbevolen 200 gram groente."
Economische, maatschappelijke en gezondheidseffecten
We kunnen de vitaminefabriek dus nog veel beter laten draaien, houdt de staatssecretaris ons voor. Als alle West-Europeanen dagelijks 200 gram groenten en fruit zouden eten, zou dat de Nederlandse sector 100.000 banen opleveren en een extra handelswaarde van ruim 7 miljard euro.
Van een land dat zijn groente en fruit zo succesvol exporteert, zou je een bevolking verwachten die de producten met enthousiasme en in grote hoeveelheden consumeert. Maar het tegendeel is waar
Er zijn echter niet alleen economische motieven om voldoende groente en fruit te eten: het houdt ons gezonder, gelukkiger en langer in leven. Het Voedingscentrum becijferde dat duizenden hartinfarcten en beroerten, sterfgevallen door hart- en vaatziekten en door kanker voorkomen kunnen worden door voldoende groente en fruit te eten. Het RIVM berekende de besparing in zorgkosten door dagelijks 156 gram méér groenten en fruit te eten op 3 miljard euro in de komende 20 jaar.
Exportmotor
In het vervolg van haar toespraak onderstreept Dijksma de kennis en technologie waarmee telers, bedrijven en wetenschappers 'onze' gezonde groenten en fruit nog gezonder weten te maken, door de voedingswaarde te verhogen, het zaad te veredelen en innovatieve teeltmethoden te ontwikkelen. Allemaal zaken waar vitaminefabriek Nederland zich nog verder mee kan verbeteren om er vervolgens de exportmarkt mee te veroveren. Niet alleen met de te consumeren eindproducten, maar met Nederlands zaad en pootgoed en vooral kennis. De vitaminefabriek draait op volle toeren.
Fotocredits: 'vitaminefabriek' Koppert Cress, Rich Roberts
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Heel goed dat dit geluid nu ook eens vanuit den Haag klinkt. Nederland heeft een toppositie als het gaat om deze mogelijkheid. Een technologisch zeer goed ontwikkelde tuinders branche, top universiteiten en Kissen, goede aan en afvoer lijnen en een hoogontwikkelde levensmiddelen industrie. En toch zijn wij op het gebied van handelsbalans voor dergelijke producten een achterloper. Dat kan veel beter. Mijn advies zou nadrukkelijk zijn om de levensmiddelenindustrie mee te laten schakelen. Want met bewerkte producten kun je een veel grotere markt bedienen omdat de houdbaarheid beter wordt. Wat vers kan moet je vers doen, maar variaties in vraag en aanbod door seizoensinvloeden kun je opvangen door ook bewerkte produkten te maken. Te denken vakt aan hoog geconcentreerde sappen en supplementen. De mogelijke win/win voor de branche, de nationale gezondheidszorg en nationale economie is heel groot. Doen, zou ik zeggen.
Het Westland ligt vlak bij de haven waar Unilever groot is geworden. Is het geen idee om die goeie, maar failliete handel voor 1 euro en wat tientallen miljoenen (meer is ook verdedigbaar) bruidschat aan die wereldgigant te verpatsen?
Misschien wordt het dan wat en is Rabobank eindelijk van die molensteen af waar ze wel de baas over zijn, maar commercieel niets van kunnen bakken.
Citaat: "We kunnen de vitaminefabriek dus nog veel beter laten draaien, houdt de staatssecretaris ons voor. Als alle West-Europeanen dagelijks 200 gram groenten en fruit zouden eten, zou dat de Nederlandse sector 100.000 banen opleveren en een extra handelswaarde van ruim 7 miljard euro".
Wat is dat nou weer voor raars. Meer groentes eten betekend dat er minder vlees gegeten wordt. Het volume van de mensenmaag is nu eenmaal een vast gegeven. Minder vlees eten gaat dan 150.000 banen kosten en de handelswaarde van vlees verminderd met 10 miljard. Per saldo boeren we economisch achteruit wanneer er meer groentes gegeten gaat worden.
Kan de Stas niet wat beters bedenken?
Piet, het is beleid hier minder beesten te gaan maken. Officieel EU beleid. Alleen wil de Nederlandse boer daar nog niet echt van horen. Die arme staats moet nu ook alweer haar PAS gaan aanpassen. Ze past voortaan nog beter op dus.
Maar los daarvan: we eten niet genoeg groenten en fruit. Als die maag al vol zit, is het logische gevolg dat dat eruit moet.
Dick, ik snap er niks meer van. EU beleid om minder beesten in Nederland te maken. EU beleid is ook dat er meer melk in Nederland geproduceerd mag worden, waardoor er de laatste jaren in Nederland 100.000 melkkoeien plus 100.000 stuks jongvee bij zijn gekomen, met nog een keer zoveel in de pipeline. Welk een tegenstrijdigheid in EU beleid.