De staatssecretaris opende het Groentecongres in het World Trade Centrum in Rotterdam. Ze had daarbij zicht op het 'logistieke knooppunt' van de groente- en fruithandel. Nederlandse telers exporteren via de Rotterdamse haven, Luchthaven Schiphol en Handelscentrum Barendrecht hun producten naar 150 landen wereldwijd. In 3 op de 4 landen liggen Nederlandse groenten en fruit in de supermarktschappen. Bijna al die groenten en fruit worden geteeld in het Westland, met 2.500 hectare het grootste aaneengesloten glastuinbouwgebied ter wereld. Met recht een vitaminefabriek.

Nederlanders eten veel te weinig groenten
Dan slaat Dijksma een andere toon aan. "Van een land dat zijn groente en fruit zo succesvol exporteert, zou je een bevolking verwachten die de producten met enthousiasme en in grote hoeveelheden consumeert. Immers, wie appelen vaart, die appelen eet. Maar het tegendeel is waar. We eten te weinig groenten en fruit. Van de Nederlandse peuters eet slechts 20 procent de groente die zij nodig hebben. Bij kinderen tussen de 7 en 18 jaar ligt dat aandeel nog veel lager: slechts 1 procent haalt daar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook van de volwassenen haalt slechts een klein percentage – 14 procent – de aanbevolen 200 gram groente."

Economische, maatschappelijke en gezondheidseffecten
We kunnen de vitaminefabriek dus nog veel beter laten draaien, houdt de staatssecretaris ons voor. Als alle West-Europeanen dagelijks 200 gram groenten en fruit zouden eten, zou dat de Nederlandse sector 100.000 banen opleveren en een extra handelswaarde van ruim 7 miljard euro.
Van een land dat zijn groente en fruit zo succesvol exporteert, zou je een bevolking verwachten die de producten met enthousiasme en in grote hoeveelheden consumeert. Maar het tegendeel is waar

Er zijn echter niet alleen economische motieven om voldoende groente en fruit te eten: het houdt ons gezonder, gelukkiger en langer in leven. Het Voedingscentrum becijferde dat duizenden hartinfarcten en beroerten, sterfgevallen door hart- en vaatziekten en door kanker voorkomen kunnen worden door voldoende groente en fruit te eten. Het RIVM berekende de besparing in zorgkosten door dagelijks 156 gram méér groenten en fruit te eten op 3 miljard euro in de komende 20 jaar.

Exportmotor
In het vervolg van haar toespraak onderstreept Dijksma de kennis en technologie waarmee telers, bedrijven en wetenschappers 'onze' gezonde groenten en fruit nog gezonder weten te maken, door de voedingswaarde te verhogen, het zaad te veredelen en innovatieve teeltmethoden te ontwikkelen. Allemaal zaken waar vitaminefabriek Nederland zich nog verder mee kan verbeteren om er vervolgens de exportmarkt mee te veroveren. Niet alleen met de te consumeren eindproducten, maar met Nederlands zaad en pootgoed en vooral kennis. De vitaminefabriek draait op volle toeren.

Fotocredits: 'vitaminefabriek' Koppert Cress, Rich Roberts