Bij de uitreiking van de Johannes van Dam-prijs aan Carlo Petrini afgelopen vrijdagavond in Amsterdam, prees bestuursvoorzitter Louise Fresco van de WUR diens verdiensten als onafhankelijke geest. Daarmee heeft hij het woord SLOW op de agenda van de hele wereld gezet, zei ze.
Bijna ongemerkt definieerde ze in haar speech het lastig te definiëren woord SLOW.
Aandacht voor detail en betekenis
Fresco: "Als reactie op de opening van een fast food hamburger restaurant vlakbij de Spaanse Trappen aan de Piazza di Spagna, een iconisch plek in het centrum van Rome, bedacht hij de term SLOW FOOD. [...] Inmiddels is SLOW doorgedrongen tot alle onderdelen van de samenleving: we hebben slow steden, slow tourisme en kunnen zelfs slow werken. Het woord is een iconisch tegenwicht geworden voor de haastige, mediagedreven moderne wereld. Ook al valt SLOW moeilijk te definiëren, het is duidelijk waar het voor staat: leef, eet en werk op een betekenisvolle manier die aandacht heeft voor details en het hier en nu."
Fresco liet ook een klein punt van kritiek horen. Slow Food zou in het verleden teveel nadruk op ambachtelijke voedselproductie hebben gelegd. Ze sloot af op de opmerking dat Petrini een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de noodzakelijke dialoog tussen traditie en modernisatie. Innovatoren zoals hij moeten in combinatie met wetenschap de vernieuwing brengen die de wereld kan voeden en niet alleen maar de middenklasse van de rijke landen.
Fotocredits: Carlo Petrini en Louise Fresco, Monique Koopmans
Dit artikel afdrukken
Bijna ongemerkt definieerde ze in haar speech het lastig te definiëren woord SLOW.
Aandacht voor detail en betekenis
Fresco: "Als reactie op de opening van een fast food hamburger restaurant vlakbij de Spaanse Trappen aan de Piazza di Spagna, een iconisch plek in het centrum van Rome, bedacht hij de term SLOW FOOD. [...] Inmiddels is SLOW doorgedrongen tot alle onderdelen van de samenleving: we hebben slow steden, slow tourisme en kunnen zelfs slow werken. Het woord is een iconisch tegenwicht geworden voor de haastige, mediagedreven moderne wereld. Ook al valt SLOW moeilijk te definiëren, het is duidelijk waar het voor staat: leef, eet en werk op een betekenisvolle manier die aandacht heeft voor details en het hier en nu."
Fresco liet ook een klein punt van kritiek horen. Slow Food zou in het verleden teveel nadruk op ambachtelijke voedselproductie hebben gelegd. Ze sloot af op de opmerking dat Petrini een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de noodzakelijke dialoog tussen traditie en modernisatie. Innovatoren zoals hij moeten in combinatie met wetenschap de vernieuwing brengen die de wereld kan voeden en niet alleen maar de middenklasse van de rijke landen.
Fotocredits: Carlo Petrini en Louise Fresco, Monique Koopmans
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De definitie van SLOW die hier gegeven wordt spreekt mij zeer aan; ik word er blij van. Ik bespeur een kentering!
Slow is een Engels woord en betekent langzaam. Er is geen enkele noodzaak voor nieuwe definities.
Wat weer een nietszeggende woorden van de gen-tech propagandist die het valse hongerargument uitdraagt en de biologische landbouw een gevaar voor de voedselzekerheid durft noemen. Ze heeft wel lef.
Nu zou deze ‘duurzame’ biotech voorstander, RABO commissaris, Unilever bestuurslid, Trilaterale Commissie lid, ook nog een nieuw te bedenken prijs (Gouden Rat?) aan Séralini moeten uitreiken.
En met hetzelfde vriendelijk gezicht.
#3 De kans dat Fresco een prijs gaat uitreiken aan Sëralini is niet erg groot. In haar column in het NRC Handelsblad van 18 december 2013 schreef Fresco: “De wetenschappelijke transparantie zegevierde dit jaar: de Franse hoogleraar Seralini die zijn monsterlijk misvormde ratten toonde als bewijs van de gevaren van het eten van genetische modificeerde mais, waardoor een vloedgolf van bezorgdheid door de wereld spoelde, moest zijn resultaten terugtrekken. Nederland heeft zijn affaire Bax, de schikking van Stapel en nieuwe ethische codes voor onderzoekers.” Hoewel Fresco niet over de wetenschappelijke kwalificaties beschikt om het werk van Séralini te kunnen beoordelen, zet zij deze respectabele wetenschapper weg als een fraudeur, als een querulant . Ze gebruikt haar maatschappelijke status ten faveure van de biotech-industrie. Daarmee is Fresco een belangrijk werktuig in de geraffineerde propaganda van de industrie. Een grote groep mensen volgt blindelings wat zij zegt, inclusief de redactie van het NRC Handelsblad.
#3
"Wat weer een nietszeggende woorden van de gen-tech propagandist die het valse hongerargument uitdraagt en de biologische landbouw een gevaar voor de voedselzekerheid durft noemen. Ze heeft wel lef." Daarvoor hoeft ze geen lef te hebben, het klopt precies. Ik kan het zelfs op een bierviltje voor je narekenen.
#4
"Hoewel Fresco niet over de wetenschappelijke kwalificaties beschikt om het werk van Séralini te kunnen beoordelen, zet zij deze respectabele wetenschapper weg als een fraudeur, als een querulant . Ze gebruikt haar maatschappelijke status ten faveure van de biotech-industrie." Dat zij de ruimte krijgt om dit te doen ligt ook wel voor een groot deel aan ons zelf. Zo wordt zij net als Nestorix bij Asterix en Obelix op het schild gehesen om aan ons nederig voetvolk te pas en te onpas allerlei onzin kond te doen. Er moet meer aan stoelpoten geknaagd worden in dit soort gevallen. Begin met haar niet te geloven en ga dan geleidelijk kijken waar ze wel zinvolle dingen zegt. Bijvoorbeeld zo'n uitspraak over bio!