Bij de uitreiking van de Johannes van Dam-prijs aan Carlo Petrini afgelopen vrijdagavond in Amsterdam, prees bestuursvoorzitter Louise Fresco van de WUR diens verdiensten als onafhankelijke geest. Daarmee heeft hij het woord SLOW op de agenda van de hele wereld gezet, zei ze.

Bijna ongemerkt definieerde ze in haar speech het lastig te definiëren woord SLOW.

Aandacht voor detail en betekenis
Fresco: "Als reactie op de opening van een fast food hamburger restaurant vlakbij de Spaanse Trappen aan de Piazza di Spagna, een iconisch plek in het centrum van Rome, bedacht hij de term SLOW FOOD. [...] Inmiddels is SLOW doorgedrongen tot alle onderdelen van de samenleving: we hebben slow steden, slow tourisme en kunnen zelfs slow werken. Het woord is een iconisch tegenwicht geworden voor de haastige, mediagedreven moderne wereld. Ook al valt SLOW moeilijk te definiëren, het is duidelijk waar het voor staat: leef, eet en werk op een betekenisvolle manier die aandacht heeft voor details en het hier en nu."

Fresco liet ook een klein punt van kritiek horen. Slow Food zou in het verleden teveel nadruk op ambachtelijke voedselproductie hebben gelegd. Ze sloot af op de opmerking dat Petrini een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de noodzakelijke dialoog tussen traditie en modernisatie. Innovatoren zoals hij moeten in combinatie met wetenschap de vernieuwing brengen die de wereld kan voeden en niet alleen maar de middenklasse van de rijke landen.

Fotocredits: Carlo Petrini en Louise Fresco, Monique Koopmans