Vorige week kwam Het Centrum in het nieuws met een actie tegen 'opdringkassa'. Vandaag start er alweer een nieuwe campagne, met een startschot door minister Edith Schippers.
'Ziekmakers zie je niet'
Het gaat om de praktische campagne 'Ziekmakers zie je niet', waarmee het ministerie van Volksgezondheid en het Voedingscentrum letterlijk de straat op gaan. De komende maanden zullen er posters verschijnen waarop 'echte bacteriën en schimmels uit Nederlandse keukens' gebruikt zijn. De ziekteverwekkers - onder andere afkomstig van vaatdoekjes en nasigroenten - vormen de letters van de 5x veilig tips. Met die tips kunnen Nederlanders de voedselveiligheid in hun eigen huis en keuken vergroten. Dat is nodig, want per dag lopen er wel 2.000 mensen een voedselvergiftiging op.
De 5x-tips zijn:
- Zet je koelkast op 4 graden
- Koop gekoelde producten als laatste
- Schep eten om in de magnetron
- Snij vlees op een aparte snijplank
- Verschoon iedere dag je vaatdoekje
Heel praktisch, want we lopen te hoop tegen voedselonveiligheid maar de meest directe kans om ziek te worden loop je door je eigen mismanagement in de keuken thuis.
'Vaatdoek-ebola'
Er is ook kritiek te horen: het zou valse bangmakerij zijn, zeggen kritische twitteraars met een wetenschappelijke en gezondheidsachtergrond.
"In iedere keuken zitten besmettelijke bacterien" Wat bedoelen ze daarmee? Vaatdoek-ebola? Snijplankdyfterie?
https://t.co/atbumoyedl— Arno van 't Hoog (@arnovanthoog) November 17, 2014
@aliettejonkers Besmettelijk duidt op overdraagbaar, toch net iets anders dan ziekmakend.
— Arno van 't Hoog (@arnovanthoog) November 17, 2014
Fotocredits: Voedingscentrum
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Beetje dom om het over valse bangmakerij te hebben. Wacht maar tot je het een keer goed te pakken krijgt. Een STEC-infectie, of listeriose is heus niet zo leuk. En veel voedselinfecties zijn zo eenvoudig te voorkomen. Vanmorgen ook een journaliste die het 'betutteling' vond. Ik vind het een mooie campagne, hoewel ik wel een beetje bevooroordeeld ben, want de bakken hebben we in het Laboratorium van levensmiddelenmicrobiologie gemaakt (WUR). Iets waar iedereen die heeft meegeholpen trots op is.
Het is mijns inziens niet zozeer bangmakerij, maar wel een foute ontwikkeling. In NL is men hard bezig immuun te worden voor alles. Ik heb jaren in de bedrijfscatering gewerkt en ben daar 10 jr geleden gestopt puur en alleen omdat ik gek werd van die continue aanscherpende regels. In 1990 waren koelkasten 10 graden, in 1995 (globale data) 7 graden en in begin 2000 begon men met 4. Klachten omdat roomboter keihard is, maar de wet eist dat het op 7 (of nu 4?) graden wordt geserveerd. Idem met die stukjes Franse kaas. Eieren mogen niet meer met hele dooier worden gebakken… etc Waanzin.
Er is een enorme verkwisting in alles dat maar aan voeding (en vaatdoekjes) wordt weggegooid.
Mijn eigen mening, namelijk dat die superhygiëne helemaal niet goed is (dat is niet hetzelfde als basishygiëne), heb ik de afgelopen 11 jaar prima kunnen testen in de praktijk, reizende in Pakistan, India, Azië en Zuid Amerika. Mijn partner en ik drinken het water uit de kraan, eten salades in alle restaurantes/eetstalletjes. In ons eerste Aziatische land, Pakistan, waren we continue ziek. Zes maanden later gingen we de grens over naar India. De afgelopen 10 jaar zijn onze diarree problemen op 1 hand te tellen terwijl reizigers om ons heen met waterfilters, desinfectiedoekjes, geen salades eten en ik weet niet wat al meer, bij het minste geringste ziek zijn.
Da's gewoon de praktijk. Ik geloof wel een een basishygiëne, begrijp me niet verkeerd. Maar in NL hebben we die echt wel bereikt. We zijn nu aan het ziek worden door te vergaande maatregelen.
Tip: gooi het restant gekookt water van je kopje thee smorgens over het vaatdoekje en de bacterien zijn verdwenen.
Rijkelt, je hoort het: mensen willen het niet horen. Ook de twee - niettemin hoogopgeleide en zelfs medisch geschoolde (1 van beide) - twitteraars niet. Heb je cijfers over het aantal ziektegevallen die hen zouden kunnen overtuigen?
Risico blijft een lastig concept. Opa werd 100, maar rookte als een ketter. Hoe kan roken dan schadelijk zijn?
Ik ken iemand die voor zijn werk op reis moest. Hij kwam terug met buiktyfus en lag weken in het ziekenhuis. Sindsdien arbeidsongeschikt door complicaties. Dat is ook de praktijk!