De laatste zelfkazende Camembertmakers die in de Normandische plaats Camembert zelf hun kaas maken, willen van hun bedrijf af. Maar de familie Durand vindt geen kopers.
Dat valt te lezen in een reportage in Le Figaro.
De kaas die zijn Oorsprongsbenaming aan het plaatsje dankt, is wereldwijd geliefd. Daarom is het opmerkelijk dat de enige kaasmakers uit de plaats zelf willen stoppen, ondanks de uitstekende kwaliteitsreputatie die zij genieten.
De familie Durand, die de enige kaasmakers in hét kaasdorp van Frankrijk zelf zijn, heeft 70 koeien waarmee ze een omzet van € 600.000 behalen. Dat komt neer op ruim € 8.500 per grotendeels grasetende koe. Het bedrijf bestaat uit Nadia en François Durand en hun zwager Nicolas en daarnaast 2 personeelsleden. Ze hebben uitstekende zakelijke afnemers die € 3,80 voor een kaasje betalen. Het bedrijf is rendabel, maakt iedere dag 600 kaasjes en verdient zijn geld prima.
De Durands willen van hun bedrijf af omdat ze begin 50 zijn en nog wat willen doen met hun leven. Camembert maken betekent 7 dagen in de week werken. In de kaasmakerij worden lange dagen gemaakt, van half zeven 's ochtend tot half acht 's avonds. In hun 25 jarige carrière in de kaasmakerij hebben ze 11 dagen echt vakantie gehad. Dat alles is de reden dat hun kinderen het bedrijf niet willen overnemen en de Durands hun ambachtelijke werk te gelde willen maken. Maar ... wie het overneemt, zal net zo hard moeten werken óf met alleen betaald personeel moeten werken. Maar dan lopen de kosten al gauw uit de klauwen. Om die reden is het niet verwonderlijk dat er geen kopers zijn voor een bedrijf dat werkelijk het nec plus ultra is als het op onkopieerbare streek- en merkwaarde aankomt.
De gemeenteraad van het wereldberoemde kaasdorpje bekijkt de ontzieling van het imago van hun dorp met argusogen. Maar ook gelaten: 'Het is een privé-zaak', zegt loco-burgemeester Cécile Leblanc van Camembert.
Bewust Nederland zou niets liever willen dan boeren die zo leven en werken als de Durands. Kunnen we dat van boeren verlangen?
Fotocredits: Gemeentebord Camembert, uitsnede, Marnie Vaughan
Dit artikel afdrukken
De kaas die zijn Oorsprongsbenaming aan het plaatsje dankt, is wereldwijd geliefd. Daarom is het opmerkelijk dat de enige kaasmakers uit de plaats zelf willen stoppen, ondanks de uitstekende kwaliteitsreputatie die zij genieten.
De familie Durand, die de enige kaasmakers in hét kaasdorp van Frankrijk zelf zijn, heeft 70 koeien waarmee ze een omzet van € 600.000 behalen. Dat komt neer op ruim € 8.500 per grotendeels grasetende koe. Het bedrijf bestaat uit Nadia en François Durand en hun zwager Nicolas en daarnaast 2 personeelsleden. Ze hebben uitstekende zakelijke afnemers die € 3,80 voor een kaasje betalen. Het bedrijf is rendabel, maakt iedere dag 600 kaasjes en verdient zijn geld prima.
De Durands willen van hun bedrijf af omdat ze begin 50 zijn en nog wat willen doen met hun leven. Camembert maken betekent 7 dagen in de week werken. In de kaasmakerij worden lange dagen gemaakt, van half zeven 's ochtend tot half acht 's avonds. In hun 25 jarige carrière in de kaasmakerij hebben ze 11 dagen echt vakantie gehad. Dat alles is de reden dat hun kinderen het bedrijf niet willen overnemen en de Durands hun ambachtelijke werk te gelde willen maken. Maar ... wie het overneemt, zal net zo hard moeten werken óf met alleen betaald personeel moeten werken. Maar dan lopen de kosten al gauw uit de klauwen. Om die reden is het niet verwonderlijk dat er geen kopers zijn voor een bedrijf dat werkelijk het nec plus ultra is als het op onkopieerbare streek- en merkwaarde aankomt.
De gemeenteraad van het wereldberoemde kaasdorpje bekijkt de ontzieling van het imago van hun dorp met argusogen. Maar ook gelaten: 'Het is een privé-zaak', zegt loco-burgemeester Cécile Leblanc van Camembert.
Bewust Nederland zou niets liever willen dan boeren die zo leven en werken als de Durands. Kunnen we dat van boeren verlangen?
Fotocredits: Gemeentebord Camembert, uitsnede, Marnie Vaughan
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Veeboeren hebben altijd hun dagelijkse taak met de dieren. Maar is het ook nodig om 7 dagen per week kaas te maken?
Bijvoorbeeld omdat melk niets waard is als je een paar miljoen collega's hebt die het ook maken en niemand schaarste ervaart?
En Juist Hierom is Foodlog een fantastisch medium.
Keurig artikel met kei goede vraag aan het einde!!
Jeroen, hoeveel omzet draait een Hollandse melkboer op een koe? (neem maar een gemiddelde, want meer zullen de Durands niet willen melken; dat is zonde van de melk)
De plaatselijke kaasmakerij hier is 5 dagen per week bezig met kaasmaken - en 7 dagen per week met melken. Vandaar mijn vraag.
Ik ken veel Nederlandse boeren die nog (bijna) nooit op vakantie zijn geweest. Het boerenbestaan is altijd intensief werken en alleen op de zondag iets meer tijd voor ontspanning (en de kerk) nemen.