In Bruchem (Gelderland) is bij een pluimveebedrijf met ruim 10.000 legkippen - met buitenuitloop - vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om de milde H5-variant. Omdat ook een laag-pathogene vorm van vogelgriep kan muteren tot een hoog-pathogenen, is tot ruiming van het bedrijf overgegaan. De 8 pluimveebedrijven die in een straal van 1 kilometer rondom het getroffen bedrijf liggen worden ook op vogelgriep onderzocht. Dat meldt Trouw.
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De vogelgriep in Bruchem is de H5N2-variant, meldt Boerderij. Het is dus een ander virus dan de vogelgriep die in Swifterbant werd vastgesteld, daar was sprake van 'laagpathogene vogelgriep van het type H5N1'.
Helaas weer op een bedrijf met buitenloop kippen. Het zoveelste geval de afgelopen tijd. Dit zien we jaarlijks terugkeren totdat het weer een keer echt mis gaat. Helaas treden standsorganisaties en de overheid weer niet op.
Niks meer dan normaal dat kippen vanaf november tot mei binnen blijven net als koeien die gewoon het predicaat weidemelkproducent mogen blijven voeren bij een half jaar binnen en een half jaar buiten. Moet ook hier eerst het kalf verdronken zijn ?
- helaas weer op een bedrijf met buitenloop kippen-, ik word hier werkelijk doodsbenauwd van, want het betekent dat er, achter mijn rug om, door de officiele fokkerij en houderij allerlei lijnen en hybriden gefokt en ontwikkeld worden die nergens meer tegen kunnen, waar gaat dit heen? De aloude Hollandse Blauwe (favoriet slachthoen uit het kookboek van mijn moeder) was zo gefokt (zonder voetveren) dat ze het in de natte noordhollandse buitenrennen prima uithielden, a.u.b. meneer Driessen, red ons van die geborneerdheid van U!!
Dirk, volgens Wakker Dier is het een simpel griepje en is er eigenlijk niets aan de hand. Wel vindt de organisatie dat we minder kip moeten gaan houden in Nederland; probleem opgelost. Onzin, want dat is de oplossing niet.
Hoeveel minder vroeg de radio me gisteren. Ik zei: zoveel dat je dan maar gewoon moet stoppen met kip eten. Of het risico nemen dus. Maar dat is dom, en niet 'een beetje'. (ik hoor nu dat dat het deel is dat ze niet gemonteerd hebben)
We kunnen geen buitenkippen houden en er zo dik van eten als we dat zijn gaan doen en nog meer zullen gaan doen. Daarom zijn jouw Hollandse Blauwe hobbykippen geworden. Zou je die trouwens echt buiten kunnen laten nu in Libië hoog-pathogene H5N1 is aangetroffen? Via Gibraltar en de Bosporus vliegen de vogels. Linksom via de Franse vrije Label Rouge kippen. Ik denk niet dat die kippenboeren nu gewoon fluitend door hun bossen lopen. Jij wel? En dan moet je wel dit weten: die kippen zijn gefokt als intensivering van extensief om buiten toch nog een behoorlijk rendement te kunnen halen.
'Binnen of buiten' wordt wel degelijk de vraag, zolang er nog wilde vogels zijn.
Janneke Vreugdenhil (en anderen) laten zich pontificaal met die Blauwen fotograferen Dick, natuurlijk zijn ze op de achtergrond geraakt, omdat we er niet verder mee zijn gegaan, heel anders dan bijv. Frankrijk en Oostenrijk (Toni's Eier, ken je die?). Let op mijn woorden, daar komen we nog op terug! Dat zeggen trouwens ook onderzoekers van het vroegere Spelderholt! Die vonden het ook maar niets om de hele zaak op slot te gooien! Soms krijg ik de indruk dat het kippenhouders eigenlijk stoort dat er nog wilde vogels rond vliegen!