Nederland en de NVWA maken er volgens Bongrain een potje van. Yoghurtmaker De Zuivelhoeve is begonnen met een smeersel dat ze kaas noemen. Dat mag geen kaas heten. Het lijkt erop dat ook de NVWA vindt dat dat niet kan, omdat het De Zuivelhoeve vroeg de etiketten aan te passen. Toen De Zuivelhoeve dat niet deed, kreeg het bedrijf een boete. Maar daar bleef het bij. De boete is te laag en de Zuivelhoeve geeft aan beslist niet van plan te zijn de naam van zijn product aan te passen.

Overheid en de NVWA voeren dus een soort 'gedoogbeleid'. Daar begrijpt een rechtgeaarde Fransman niets van. Daarom ligt de zaak nu voor de rechter van het College van Beroep. De case is simpel samen te vatten: volgens Bongrain - een grote industriële kaasmaker, maar dan Frans met merken als St Agur - staat Nederland neppen met het woord 'kaas' toe. Straks mag er ook nog vis op een eiersalade staan. Paturain, een merk van Bongrain, is toch zeker ook alleen maar fijn en geen 'kaas'? Nou ja, het is roomkaas, maar geen kaaskaas.

Vraag aan Foodlog: overdrijft Bongrain of sjoemelt de Nederlandse overheid?

Fotocredits: De Zuivelhoeve
Dit artikel afdrukken