De grote Franse kaasmaker Bongrain pakt de Nederlandse staat aan. Die zou laks zijn door toe te staan dat een smeersel 'kaas' mag heten.
Nederland en de NVWA maken er volgens Bongrain een potje van. Yoghurtmaker De Zuivelhoeve is begonnen met een smeersel dat ze kaas noemen. Dat mag geen kaas heten. Het lijkt erop dat ook de NVWA vindt dat dat niet kan, omdat het De Zuivelhoeve vroeg de etiketten aan te passen. Toen De Zuivelhoeve dat niet deed, kreeg het bedrijf een boete. Maar daar bleef het bij. De boete is te laag en de Zuivelhoeve geeft aan beslist niet van plan te zijn de naam van zijn product aan te passen.
Overheid en de NVWA voeren dus een soort 'gedoogbeleid'. Daar begrijpt een rechtgeaarde Fransman niets van. Daarom ligt de zaak nu voor de rechter van het College van Beroep. De case is simpel samen te vatten: volgens Bongrain - een grote industriële kaasmaker, maar dan Frans met merken als St Agur - staat Nederland neppen met het woord 'kaas' toe. Straks mag er ook nog vis op een eiersalade staan. Paturain, een merk van Bongrain, is toch zeker ook alleen maar fijn en geen 'kaas'? Nou ja, het is roomkaas, maar geen kaaskaas.
Vraag aan Foodlog: overdrijft Bongrain of sjoemelt de Nederlandse overheid?
Fotocredits: De Zuivelhoeve
Dit artikel afdrukken
Overheid en de NVWA voeren dus een soort 'gedoogbeleid'. Daar begrijpt een rechtgeaarde Fransman niets van. Daarom ligt de zaak nu voor de rechter van het College van Beroep. De case is simpel samen te vatten: volgens Bongrain - een grote industriële kaasmaker, maar dan Frans met merken als St Agur - staat Nederland neppen met het woord 'kaas' toe. Straks mag er ook nog vis op een eiersalade staan. Paturain, een merk van Bongrain, is toch zeker ook alleen maar fijn en geen 'kaas'? Nou ja, het is roomkaas, maar geen kaaskaas.
Vraag aan Foodlog: overdrijft Bongrain of sjoemelt de Nederlandse overheid?
Fotocredits: De Zuivelhoeve
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Roomkaas is ook kaas. Hoeveel % moet een kruidensmeersel bevatten om kaas te mogen heten, wat mag er wel/ niet bij zitten? Paturain is een groot verschil met Boursin. Bij originele Boursin heb ik nog het gevoel 'kaas' te consumeren. Die heeft nog structuur en een aantrekkelijke smaak.
Ik ken ook nog wel de Zwitserse kaas, hoofdkaas en tenenkaas. Volgens mij alle drie met 0% kaas. De NVWA moet daar maar eens werk van maken, vooral van de ongelabelde tenenkaas.
Ik ben geen fan van fantasiekaas of kaasfantasie, maar het is wel opvallend dat juist de producent van een bulkproduct, waarvan ik niet weet of het van de wet kaas mag heten maar dat wel als broodbeleg verkocht wordt, hierover gaat klagen.
De Zuivelhoeve weet zelf ook wel dat het geen kaas is.. Daarom zetten ze het doosje: 'De enige echt smeerdip (?) met roomkaas". Het is dus geen roomkaas, geen kaaskaas, maar 'smeerdip'. Het adjectief van 'smeer' is 'smerig'. Als de Bongrain de Nederlandse taal machtig was, zouden ze begrijpen dat de Zuivelhoeve gewoon "fromage crasseux, sale et dégoûtant' op de markt brengt...
Domme Zuivelhoeve..
Ik probeer de ingrediëntendeclaratie op de website te vinden. Die is er niet. Ze hebben het alleen over een emmer roomkaas met peterselie, prei en knoflook. Bij 'allergenen informatie' staan nog ei, melk en mosterd vermeld. Slecht.
Klinkt toch beter dan smeerkaas van smeltkaas met fosfaten en water.... laat Bongrain Goudkuipje aanklagen.
Zolang dit produkt van melk is gemaakt en niet van soja, vind ik dit (hele jonge) Kaas. Wat ik juist verlakkerij vind, diefstal (van de benaming, ik denk dat daar 'm de schoen wringt bij die fransen), zijn de namen als "de vegetarische slager(?)" en zijn producten welke vleesnamen hebben gekregen maar waar 0,0%, zegge nul komma nul procent, vlees in zit!
Dat geld ook voor Rijst- of Soja"Melk" en Soja"Kaas".
Er zijn bijv. soja-kaasjes verkrijgbaar in de smaken Gouda, Cheddar, Mozzarella en Edam. Ingrediënten: Water, sojaolie (ongehard), sojaconcentraat, appel-azijn, plantaardige aroma's, zeezout, zeewierextract, melkzuur (niet dierlijk) en kurkuma..
Waarom maakt niemand zich daar druk over? Waarom word daar niets aan gedaan? Is dat laatste geen artikel waard (als die al niet is geschreven)?