Naar me nu pas bekend wordt zaten deze zonne- en modderbadenden varkens - bij leven de gelukkigste varkens ter wereld - stampvol omega 3. Het waren mijn eigen varkens en ik voerde ze elke ochtend uit emmers vol lekkernijen die het eethuis de nacht er voor had klaargezet. Complete koude- en warme buffetten, ongelofelijk wat feestgangers wel niet allemaal niet opeten. Meestal zat er een nog vrijwel complete gepocheerde zalm bij en/of een gerookte.
Elke dag zalm voor de varkens, maar ook haring en sardines (onder nog heel veel meer). Nooit bij stilgestaan, maar met die vis te eten veranderden de varkens hun vet. Ze werden er hardstikke omega 3 van. Hoe ik dat weet? Lees hieronder... Het begint al met woordnep. Varkensvlees dat Vitamega wordt genoemd. Nieuw volgens de Elsevier nieuwsbrief voor de voedingsmiddelenindustrie.
Vitamega? Je voelt aan je argeloze klompen aan dat er gigantisch veel vita in vlees zit dat zo heet.
Vita? Nee O zal je bedoelen!
In het bericht staat dat in het vlees van een paar varkenshouders in het noorden meer onverzadigd vet zit en tussen haakjes staat er dan achter: (omega 3). Alsof dat hetzelfde is.
Maar goed. Er zitten volgens het bericht vetzuren in die vallen onder de noemer omega 3. Hoe een varken aan dat vet komt wordt aldus uitgelegd:
‘Het voer voor het Vitamega-vlees is op maat gemaakt door mengvoerbedrijf Den Ham. Aan het voer zijn bepaalde mineralen en sporenelementen toegevoegd die ervoor moeten zorgen dat de visoliën optimaal in het vlees worden opgenomen en behouden blijven.'
De varkens kregen visolie!
Nieuws is het niet. Er is al een tijdje ham te koop met omega 3 en kaas en melk.
Maar het zit nu eens niet in de gehaktbal. Dat mag niet van de regering. Geen vet!
Wat een kul allemaal. Maar komisch.
Dit artikel afdrukken
Elke dag zalm voor de varkens, maar ook haring en sardines (onder nog heel veel meer). Nooit bij stilgestaan, maar met die vis te eten veranderden de varkens hun vet. Ze werden er hardstikke omega 3 van. Hoe ik dat weet? Lees hieronder... Het begint al met woordnep. Varkensvlees dat Vitamega wordt genoemd. Nieuw volgens de Elsevier nieuwsbrief voor de voedingsmiddelenindustrie.
Vitamega? Je voelt aan je argeloze klompen aan dat er gigantisch veel vita in vlees zit dat zo heet.
Vita? Nee O zal je bedoelen!
In het bericht staat dat in het vlees van een paar varkenshouders in het noorden meer onverzadigd vet zit en tussen haakjes staat er dan achter: (omega 3). Alsof dat hetzelfde is.
Maar goed. Er zitten volgens het bericht vetzuren in die vallen onder de noemer omega 3. Hoe een varken aan dat vet komt wordt aldus uitgelegd:
‘Het voer voor het Vitamega-vlees is op maat gemaakt door mengvoerbedrijf Den Ham. Aan het voer zijn bepaalde mineralen en sporenelementen toegevoegd die ervoor moeten zorgen dat de visoliën optimaal in het vlees worden opgenomen en behouden blijven.'
De varkens kregen visolie!
Nieuws is het niet. Er is al een tijdje ham te koop met omega 3 en kaas en melk.
Maar het zit nu eens niet in de gehaktbal. Dat mag niet van de regering. Geen vet!
Wat een kul allemaal. Maar komisch.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Moet je niet een heel vitamega varken opeten om net zoveel omega 3 onverzadigd vetzuur binnen te krijgen als in een halve haring?
Dat, heer Jurgen, is een van de duizend vragen die bij een normaal mens opkomen als de omega 3 hem weer eens om de oren giert.
Ook deze vraag: hoeveel omega 3 heb je nodig?
En: hebben we er een ernstig tekort aan en worden we dus voelbaar dommer (want je wordt er slim van).
En deze: als het ergens in zit dat je eet, hoeveel haal je er dan uit en hoeveel komt in de rioolzuivering?
We komen met dit soort onnozele vragen al gauw weer terecht bij onze gevierde voedingsdeskundigen. En die weten het niet.
Er bestaat ook een genetisch gemodificeerd varken met omega vetzuren. Dit doordat er een gen uit een worm is ingezet.
Nu heb ik niks tegen genetische modificatie maar dat was ook onzin. Het gehalte aan de omega vetzuren in deze beesten was heel veel lager dan dat in vis etc.
Overigens komen de omega vetzuren volgens mij alleen in de riolering terecht als je een liposuctie laat uitvoeren...
Waarom presenteert varkensvlees zich niet als het enige vlees met vitamine E en C? Dus:
"Varkensvlees bevat alle antioxidanten die U nodig hebt."
Als je voedingswaardetabellen bekijkt zit er meer vitamine C in orgaanvlees van varkens dan in sommig fruit :-)
Wouter, er is wel degelijk de nodige evidence over het probleem van omega-3 voorhanden. Het ligt een beetje begraven in o.m. deze site omdat er zo uitgebreid gebakkeleid is over de vraag hoe je 'het volk, de journalist en onze lieve overheid' zou kunnen duidelijk maken wat het probleem is met Omega-3.
Hoeveel je nodig hebt is een kwestie van wat je verder eet. Als je heel veel omega-6 binnenkrijgt - toeval dat Ailko daar vanmorgen een berichtje over brengt - nadert je behoefte waarschijnlijk tot oneindig. Omega-6 is o.m. die beroemde cholesterolverlager linolzuur die zo fijn bij de Becel is gedaan om die margarine 'goed' te kunnen laten heten. Inmiddels zijn we decennia verder en krijgen we dat spul met bakken gratis en voor niks binnen uit ons veranderde eetpatroon.
Het probleem is eigenlijk heel simpel - ik heb er niettemin weken over gedaan om het te begrijpen. De 6-jes concurreren met de 3-tjes in ons enzym-(=opname)systeem. Veel 6 betekent dat de 3 weggegooid geld is. Ik laat dit verder graag aan Melchior Meijer, die al jaren met verve vecht tegen de positieve 6-discriminatie waarin ons land in de wereld met straatlengtes voorop loopt.
Over die 3-6 verhouding, Jurgen. De Berkshire, het meest vette varken dat er is (daarom was het bijna uitgestorven) wordt in Nederland gefokt door door de Kees en Frances Scheepens in Best. Met de juiste voerdosering komt het varken op een verhouding (uit mijn hoofd) 1:4. Dat is zelfs beter dan de verhouding van Blue Band Idee (1:5), Unilever‚s omega-3 spijtoptie voor de gezonde hersentjes van onze kinderen.
Daar hoef je dus niks mee te prutsen aan het dier.