Jeroen Thijssen, redactie Foodlog
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Maar niemand lijkt zich er druk om te maken, schrijft Foodnavigator.

Cacao is een belangrijk voedselgewas, maar wetenschappelijk onderzoek naar oplossingen om het verlies terug te dringen, bestaan nauwelijks. Dat komt deels door geldgebrek in de producerende landen, zegt Jean-Philippe Marelli, manager geïntegreerde plaagbestrijding van het Mars-Wrigley-concern. Twee miljoen kleine boeren in West- Afrika verbouwen 70% van de wereldproductie. Ivoorkust in zijn eentje brengt al 40% op. En juist in dit land slaat een ziekte toe waartegen geen remedie bekend is, het Cacao Swollen Foot Virus (CSSV).

Ivoorkust en het buurland Ghana hebben nu een plan opgesteld om ruim 250 duizend hectare cacao-aanplant te kappen en boeren over te laten stappen op een gevarieerdere oogst. Mars-Wrigley en andere chocolademakers financieren het plan; ze willen resistente variëteiten van de cacao-plant ontwikkelen.
Dit artikel afdrukken