Voor chocola hebben we binnenkort misschien wel geen cacaoboon meer nodig. De Britse start-up Nukoko probeert met tuinbonen chocola te maken, schrijft FoodNavigator.
Dat idee is minder far fetched dan gedacht. Hoewel ze geen familie zijn, deelt de tuinboon een eigenschap met de cacaoboon. Beide bonen maken de stof viciline, die de chocoladesmaak afgeeft als je het brandt. Daar voeg je nog wat vet, suiker, lecithine en melkpoeder aan toe en je hebt chocola.
Nukoko ging op zoek naar een cacao-alternatief. Cacaoproductie leidt tot ontbossing en CO2-uitstoot door transport en de sector kampt met slechte arbeidsomstandigheden voor de boeren. Bovendien bedreigt de klimaatverandering de cacaoteelt. Tuinbonen kunnen gewoon in het Verenigd Koninkrijk worden geteeld.
Nukoko heeft inmiddels $1,5 miljoen aan funding opgehaald voor hun idee. Het bedrijf zit nu nog in de onderzoeksfase, maar denkt dat zijn tuinboonchocolade goedkoper zal zijn dan ‘gewone’ cacaochocolade. Zeker omdat de cacaoprijs nog nooit zo hoog is geweest als nu.
De start-up wil zich niet beperken tot tuinbonen. Er zijn meer bonen die viciline bevatten. Nukoko wil kijken of ze hun productieproces kunnen aanpassen aan die andere bonen, die wellicht op andere plekken beter lokaal verkrijgbaar zijn.
FoodNavigator - Chocolate made from faba beans? ?We?ve developed a brand-new ingredient?,
26 mrt 2024