Gisteren is het boek ‘Kinderen en overgewicht, een actieplan voor ouders’ verschenen. De auteurs Remy Hirasing en Monique Gouwerok overhandigen in Den Haag een eerste exemplaar aan Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant Overgewicht. Het boek is gratis te downloaden.
Steeds vaker worden ouders verantwoordelijk gehouden voor het overgewicht van hun kinderen. Ouders kunnen deze verantwoordelijkheid alleen dragen wanneer zij weten wat zij kunnen doen om overgewicht te bestrijden en te voorkomen.
Het boek Kinderen en overgewicht biedt ouders een praktisch actieplan om hun kind te helpen een gezond gewicht te krijgen en te behouden. Niet door het kind op dieet te zetten, maar door vier zeer belangrijke leefregels in te voeren: Bewegen stimuleren, Ontbijten, het gebruik van Frisdrank en andere suikerhoudende dranken verminderen en Televisiekijken verminderen (BOFT). Deze vier actiepunten worden in het boek uitgebreid beschreven. Ook krijgen ouders concrete tips over hoe de leefregels het beste in de praktijk kunnen worden gebracht en hoe zij hun kind kunnen helpen de regels vol te houden.
Kinderen en overgewicht van Remy Hirasing, hoogleraar Jeugdgezondheidszorg aan VU medisch centrum , en journaliste Monique Gouwerok is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten, die de beste resultaten geven bij het bestrijden en voorkomen van overgewicht. Deze inzichten zijn ontwikkeld door VUmc en worden gebruikt door professionals in de jeugdgezondheidszorg. Het boek sluit daarmee perfect aan op de begeleiding vanuit de gezondheidsinstellingen.
Kinderen en Overgewicht is een prettig leesbaar boek dat in de eerste plaats bedoeld is voor ouders van dikke kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar. Maar het kan ook prima gebruikt worden door ouders die juist willen voorkómen dat hun kind te zwaar wordt. Het boek bevat adviezen die, behalve hun effect op overgewicht, ook veel positieve neveneffecten op de gezondheid van kinderen hebben. Zodat met recht gezegd kan worden dat ouders die met dit boek aan de slag gaan, een kind hebben, dat BOFT!
Het boek is ook te bestellen door € 10 over te maken op rekeningnummer 14004 t.n.v. St. Naomi onder vermelding van 'nabestelling Kinderen en Overgewicht'. Alle opbrengsten komen geheel ten goede aan de kinderen in Suriname. ‘Kinderen en Overgewicht, een actieplan voor ouders’ is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
bron: Kenniscentrum overgewicht
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Grijns!
@Jacobus. Jazeker, en nu komen we op het PR-trtaject. Op Shownieuws en in de Telegraaf gaat Daphne Deckers nl vertellen dat ze spijt van haar Chuppa Chups-verleden heeft, sinds ze de foodlog-opVOEDmethode-voor-kinderen leerde kennen. Emma en Alec werden in korte tijd van bleke Muidenbergse blaagjes actieve kinderen met een gezonde blos op de wangen, zegt ze vervolgens. Even er tussen uit voor de reclame. Nu op Bol.com...met voorwoord van Melchior Meijer...Van logge mormels naar Foodlogkanjers...Hoe je het leert boteren tussen jou en je kinderen...
(het is vrijdag)
Iemand die "gezonde" Chupa Chups lollies liep te verkopen voor de promotie van een gezondheidsboek inhuren. Zou dat wel goed komen?
Er staan toch wel goede tips in,zoals dat vruchtensappen ook suiker bevatten. En dat je je kinderen moet drillen om netjes aan tafel te zitten.
Het leesniveau van het boek is, als ik ook vluchtig doorblader, MBO+. Het is een soort managementboek voor ouders. Dat is denk ik het belangrijkste bezwaar: het grote dikteprobleem ligt bij de doelgroep die niet graag leest (ook geen etiketten). Voor alle groepen geldt denk ik dat een meer Daphne Deckers-achtige aanpak meer succes zou hebben. Sterker nog, ik zou haar ervoor inhuren. En dan alle wijze tips die hier voorbij komen in haar mond leggen. Rood vlees met bladgroente, Franse boter op brood, vergeten aardappelrassen bakken in ganzenvet of was het olie, culinaire ontdekkingen, alles.
Richard en de kinderen zijn er dol op.
Dick, ook ik heb eigenlijk voornamelijk even gebladerd--en niet eens heel goed. Maar mij was meteen al duidelijk dat dit boekwerkje toch ook hoofdzakelijk de welbekende dogma's oplepelt. Dat het onder meer door al die toegevoegde suikerstroop in industriële voedingsproducten steeds moeilijker wordt om gezond en evenwichtig te eten, nee, daarover geen woord.
Doorwrocht fileren? Ach, misschien doe ik het nog wel. Maar vandaag nog even niet, vrees ik.