Dat schrijft The Guardian. De onderzoekers van het klimaatinstituut van de universiteit van Potsdam die het rekenwerk deden, zijn zelf wat bescheidener. Zij hebben het over een bandbreedte van $5-10 biljoen en benoemen ook de ondergrens. Het nieuws is te vinden in het rapport The Economics of the Food System Transformation.

De kosten voor de benodigde hervormingen zouden uitkomen op 0,2-0,4% van de bruto omzet van de wereldeconomie, die in 2023 naar verwachting $105 biljoen bedroeg. Het rendement klinkt dus veelbelovend. Uitgaande van het lage rendement van 5 biljoen uit de bandbreedte en de hoogste investering van 0,4% op de feitelijke 105 biljoen, zou iedere in hervorming geïnvesteerde dollar $11,90 opleveren. Reken maar uit: neem 0,4% van 105 biljoen (= 0,42) en deel het rendement van 5 biljoen door 0,42.

De winst zit in milieu, gezondheid, voorkomen milieu- en klimaatschade door en aan gewassen. De Potsdammers wijzen erop dat onze huidige manier van voedsel produceren meer schade aanricht dan waarde toevoegt door verborgen milieukosten en gezondheidsproblemen. Volgens Oxford’s Environmental Change Institute zouden de verborgen kosten jaarlijks zo'n $12 biljoen bedragen, (ruim 11% van de omzet van de wereldeconomie).

Ik zie vooral getallen, maar heb geen idee naar welke werkelijkheid ze verwijzen
Rationele keuze
Volgens het rapport zou bij ongewijzigd beleid tegen 2050 de onder- en overvoeding drastisch toenemen. Een heroriëntatie van het voedselsysteem vinden de onderzoekers 'politiek uitdagend', maar de grote berekende economische en maatschappelijke voordelen maken het een rationele keuze.

De studie stelt voor om subsidies en fiscale voordelen voor klimaat- en milieu-onvriendelijke activiteiten af te schaffen. Grootschalige monoteelten zijn uit den boze; kleinschalige boerderijen zouden koolstof in de bodem en gewassen opslaan en daarom het nieuwe normaal moeten worden. Plantaardige voeding en investeringen in efficiënte en emissieverlagende technologieën zijn cruciaal om de doelen te halen.

Met de voorgestelde veranderingen zou ondervoeding tegen 2050 uitgebannen kunnen worden, wat zou leiden tot 174 miljoen minder voortijdige sterfgevallen. Bovendien zouden 400 miljoen landbouwarbeiders een toereikend inkomen kunnen verdienen. De overgang zou helpen de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C boven het pre-industriële niveau.

Scepsis
Onlangs berekende de Europese Commissie dat de kosten voor het klimaatvriendelijk maken van de Europese economie uitkomen op circa 10% van de Europese economie. Ook dat is een getal dat gebaseerd is op modelberekeningen, maar geeft aanleiding tot scepsis bij de vergelijkbaarheid de berekende opbrengsten van beide modellen. Het rendement op een euro zou over een periode van 20 jaar de EU €5,2 biljoen opleveren bij een jaarlijkse investering van €1,5 biljoen. €15 biljoen uitgeven dus voor een ver achterblijvende €5,2 biljoen winst. Dat zijn wel heel andere getallen en verhoudingen daartussen. Vermoedelijk ontbreken de geactiveerde - 'verborgen' in gewone mensentaal - gezondheidskosten en de dito voorkomen milieu- en gewasschade. Het zijn ongetwijfeld prachtige modellen, maar of een investeerder erop zou investeren, vraag ik me ten zeerste af. Ik zie vooral getallen, maar heb geen idee naar welke werkelijkheid ze verwijzen.
Dit artikel afdrukken