Bij opname in Nederlandse ziekenhuizen is bijna 15% van de patiënten ondervoed. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim een half miljoen patiënten, uitgevoerd door de Stuurgroep Ondervoeding, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en VUmc, schrijft Trouw.

Er zijn grote verschillen tussen de percentages ondervoede patiënten per ziekenhuisafdeling; dit varieert tussen de 2 en 38%. Ondervoeding komt het vaakst voor bij ouderen, kankerpatiënten, patiënten met aandoeningen van de inwendige organen en ziekten van het maag-darmstelsel. Ondervoede patiënten liggen gemiddeld 1,4 dag langer in het ziekenhuis.

De gevolgen van ondervoeding zijn groot. Patiënten herstellen langzamer en hebben meer en ernstigere complicaties, constateren de wetenschappers. Hun algehele conditie en de hart- en longcapaciteit gaan achteruit als gevolg van een verminderde spiermassa. Het gevolg is dat mensen niet alleen langer in het ziekenhuis liggen, maar ook meer medicijnen nodig hebben, waardoor de ziekenhuiskosten toenemen.
Trouw - Vijftien procent patiënten bij opname al ondervoed
Reageer
  • Deel
Druk af