Dat blijkt uit een een bericht van het Ctgb, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.
De Europese lijst telt nu ruim 20 basisstoffen die - met inachtneming van de gebruikersinformatie - als gewasbeschermingsmiddelen mogen worden gebruikt. Ze mogen alleen niet als zodanig worden verkocht, flesjes 'slakkenbier' zul je dus niet in de schappen aantreffen. Bij de inmiddels goedgekeurde basisstoffen horen bijvoorbeeld ook houtskool, brandnetel, zonnebloemolie en melkwei.
De basisstoffen kunnen alternatieven bieden voor middelen die vallen onder de Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB). De RUB verdwijnt volgend jaar omdat hij wordt vervangen door de lijst basisstoffen.
Toelating als basisstof kan door iedere belanghebbende aangevraagd worden, schrijft Boerderij. Aanvragers die RUB-middelen op de markt willen houden, kunnen deze van 1 januari tot 15 februari aanmelden bij het Ctgb. Het Ctgb zal dan een termijn afspreken voor dossiervorming en besluitvorming. Niet-aangemelde RUB-middelen moeten na 1 oktober 2018 van de markt en mogen na 1 oktober 2019 ook niet meer gebruikt worden. Omdat Nederland voor een aantal RUB-middelen een uitzonderingspositie hanteerde, zal het Ctgb "alles in het werk stellen om de aanvragers zo goed mogelijk te begeleiden bij het indienen van een reguliere aanvraag," schrijft AgriHolland.
Voor bier als antislakkenmiddel was de toelating aangevraagd door een Frans onderzoeksinstituut voor biologische landbouw (ITAB), dat al diverse Europese toelatingen van basisstoffen aanvroeg. Goedgekeurde basisstoffen hebben geen einddatum, in tegenstelling tot chemische middelen. Bier is geen gif, maar laat de slak verdrinken in iets wat het dier lekker vindt.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zonde van het bier en.. de slakken !
Op het Plateau de Valensole sloten we vriendschap met een vrouw, die in haar eentje thuis vijf geestelijk mindervaliden verzorgt. Ze weet alles van slakken. Escargots (wijngaardslakken); Petits gris (een kleinere soort) en wat zij de kaviaar noemt onder de slakken: Mourguettes (kleine witte slakjes). Als haar ‘gezin’ ze vindt, gaan ze in een wasmand tot er een paar honderd zijn. Cri-Cri bereidt ze ‘à la Catalane’. Gestoofd in grote platte pannen met tomaat, look, piment en een aantal kruiden uit de tuin. En dan buiten aan een lange tafel, onder een paar kleine parasolplatanen à volonté.
Dus niet 6 of 12, maar tot je niet meer kunt..
(Geleerd in de Alsace: gewoon met zelfgemaakte knoflookboter (niet die vieze koop-‘kruidenboter’, en geen knofloopoeder, maar vers geperst, en niet te zuinig met peterselie, zout en zwarte strooipeper..) de huisjes vullen, nadat je de slakken eerst ook in fijngesneden peterselie hebt gedraaid..., en in de oven op 200.., en als je ze begint te ruiken buiten de oven en je ziet ze zachtjes borrelen, dan voorzichtig in elk huisje (opening altijd naar boven, anders loopt het vocht er uit) een heel klein scheutje Gewürztraminer er in. Dan braiseren ze even daar in, en je weet niet wat je proeft, en als wijn.. Natuurlijk !)
Wel laten verzuipen, maar vangen niet altijd toegestaan.
In Frankrijk is het verzamelen van slakken met de hand gereglementeerd. Zo mag de wijngaardslak, alleen tussen 1er juli en 31 maart worden verzameld, mits groter dan 3 cm. Je moet dan wel als verkeersagent bij dat bakje bier blijven staan.